Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nanopārtikai gan kotleti neuzveikt

Konkurences piesātinātajā laikā pārtikas ražošanas nozare attīstās, galvenokārt sekojot patērētāju pieprasījumam un ēdiena pagatavošanas tendencēm. Tomēr ēšanas paradumi nav būtiski mainījušies - joprojām uzturā lietojam īstu gaļu, dārzeņus, maizi, pienu pretēji tam, ko XX gadsimta 80. gados prognozēja zinātniskās fantastikas filmas - cilvēki jau 2000.

gadā pārtikšot no tūbiņu pastām. Eiropas Savienības likumdevēju redzeslokā nonākuši jautājumi par klonētu gaļu un nanopārtiku. Tomēr pagaidām šie pārtikas veidi ir pakļauti zinātniskiem pētījumiem un mūsu pusdienu ierasto tradicionālo kotleti īsti neapdraud. Gaļu ēdam un ēdīsim arī turpmāk, atšķiras vienīgi produktu pagatavošanas un pasniegšanas veids, kā arī patērētāju zināšanas par pareiza uztura nozīmi.

Lai sekotu izmaiņām patērētāju pieprasījumā un spētu konkurēt globālajā tirgū, ražotājiem nemitīgi jāveic pieprasījuma izpēte un jāpielāgo produkcija jaunajām vēsmām. Forevers sadarbībā ar tirgus un sociālo pētījumu kompāniju GfK šī gada aprīlī un maijā veica gaļas patērētāju pieprasījuma izpēti, interneta un telefonaptauju veidā visā Latvijā aptaujājot 1026 gaļas patērētājus vecumā no 20 līdz 74 gadiem. Pētījumā secināts, ka gaļas nozare arī turpmākajos gados turpinās attīstīties un inovatīvie pārtikas produkti tuvā nākotnē neizkonkurēs tradicionālos gaļas produktus.

Vēl nesen varēja domāt, ka gaļas ražošanas nozari varētu sašūpot veģetārisma kustības attīstība. Taču mūsu klimatiskie apstākļi nav pati labākā vide veģetārisma tradīciju veidošanai, jo prasa uzturā lietot olbaltumvielas un taukvielas. Veģetārisms ir ļoti populārs siltajās zemēs, kur kvalitatīvus un svaigus augļus, dārzeņus un jūras veltes var celt galdā visu gadu. Pētījuma rezultāti liecina, ka 80% Latvijas iedzīvotāju gaļas produktus ēd bieži, turklāt 38% no tiem atzina, ka viņu ikdiena nav iedomājama bez gaļas produktiem. Piemēram, svaigu cūkgaļu vairākas reizes mēnesī pērk 60% aptaujāto, turklāt 29% aptaujāto cūkgaļu iegādājas vismaz reizi nedēļā. Savukārt vairāk nekā puse iedzīvotāju vairākas reizes mēnesī pērk kūpinātu gaļu.

Pētījumā noskaidrots arī tas, ko patērētāji vispirms lasa uz fasēto gaļas produktu iepakojuma. 92% aptaujāto lasa uzrakstus uz iepakojuma. Pircēji par svarīgāko informāciju uzskata derīguma termiņu - 81%. Savukārt par produkta sastāvdaļām interesējas 72%, par pievienotajām E vielām - 56% un ražotājam uzmanību pievērš 45% aptaujāto.

Turpmākajos gados arvien biežāk tiks pieprasīta veselīga un kvalitatīva pārtika - cilvēki vairāk domās par to, ko ēd un kā produkti pagatavoti. Mūsdienu steigas pārņemtais dzīvesveids veicinājis pieprasījumu pēc pusfabrikātiem un iespējām ātri paēst ārpus mājas - kafejnīcā vai braucot pie stūres. Taču vienlaikus populāra tendence ir skaitīt kalorijas, vitamīnus un vērtēt produkta veselīgumu. Tāpēc pārtikas ražotājiem arvien vairāk būs jādomā, kā šīs divas tendences apvienot - taupīt patērētāju laiku, vienlaikus saglabājot cilvēkam svarīgās uzturvielas produktā.

*SIA Forevers vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?