Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ne pārāk neitrāli

Visticamāk, līdz pat oktobrim lielum lielais vairākums plašsaziņā izskanējušo jaunumu un aktivitāšu būs šādi vai tādi saistīts ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Politiķi bāžas kamerās un preses slejās kā nu mācēdami un viņu tēla veidotāji, blakus likumīgajai priekšvēlēšanu aģitācijai izmēģinot arī visus citus iespējamos publicitātes veidus, sasniedz sava radošuma virsotnes. Tomēr reizēm tiek pāršauts pār strīpu. Pat ja tiesiski viss ir kārtībā un notiek «godīgi», uzkrītoši nekrietnas izdarības pēdējās dienās risinās televīzijā un ap to.

Viena no tām ir LNT raidījumu sērija Tautas deklarācijas nedēļa. It kā būtu jāpriecājas par jebkuru pilsoniskas aktivitātes izpausmi, tikai šai gadījumā kultivētais pilsoniskums ir stipri vienpusējs, kas noteikti nav plašās TV auditorijas interesēs, un cauri tam vīdošā dueta AŠ2 āža kāja ir ārkārtīgi uzkrītoša. Tā jau bija skaidrs, ka gurķošanās ar kustību Par labu Latviju! ir ne tikai priekšvēlēšanu projekts, bet arī zināmā reklāmista kārtējais triks priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu apiešanai, bet Tautas deklarācijas nedēļa iet pāri katram samērīgumam. Acīmredzot kustības Par labu Latviju! stutētais Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Andris Šķēle (TP) ir sevišķi izmisuši, ka nedēļu pirms likumīgās aģitācijas sākuma ķeras pie tik rupjas propagandas, un LNT šefs Andrejs Ēķis ir ne mazāk sabijies, kaut tik digitālgeitas tiesā vērtējamo viņa darījumu līdzzinātājiem varas un manipulācijas groži rudenī neizslīdētu.

Nepietiek ar bezkaunību, ka AŠ2 nav norēķinājušies par iepriekšējām vēlēšanām un demagoģiski vilcinās iemaksāt Valsts kasē viņiem kopā uzrēķināto priekšvēlēšanu pārtēriņu - pusotru miljonu latu -, kad nu jau pienākusi kārta nākamajai vēlētāju cūkošanai: kamēr godīgākie kampaņu vadītāji gaida nākamo nedēļu, šie jau laiž vaļā plašajā ēterā. Cerams, ka vēlētāji izrādīsies pietiekami gudri, lai ievērotu šo iecerēto manipulāciju, un pietiekami pašlepni, lai uz «lablatviešu» plikā āķa neuzķertos. Var jau Šķēles un Šlesera diriģēto partiju aģitbrigādes uzkrītošo logo šīs nedēļas LNT raidījuma studijas centrā saukt par koncentrisku dekoratīvo risinājumu, bet skaitītāju, kas ēterā uzrāda Latvijas parāda pieaugšanu, dēvēt par statistiku, tomēr pārāk baltiem diegiem tas viss ir šūts, lai nebūtu skaidrs: tas viens ir AŠ2 reklāma, bet tas otrs - pret Jaunā laika valdību vērsta antireklāma.

Ar tikpat baltiem diegiem un ļoti irdeni satrākalēts otrs televīzijas nesmukums - kampaņa pret žurnālistu Kārli Streipu. Reizēm var gan pašķobīties par Streipa tulkojumu tiešajā ēterā, tomēr, no vienas puses, tas ir bijis reti (un diez vai pēdējās Eirovīzijas sakarā, par ko ienākušas «darbaļaužu vēstules»), no otras, tas nudien nav viegls darbs, un Streipa kungs vienkārši ir viens no ļoti nedaudzajiem, kas to vispār spēj. Uz dažu virtuālajā vidē rastu sūkstīšanos un TP Jaunatnes organizācijas sūdzības pamatu sākto Kārļa Streipa darbības izvērtēšanu LTV varētu saukt par farsu un apelēt pie viņa priekšnieku profesionālā godaprāta, ja tikai tas viss nenotiktu sabiedriskajā televīzijā. Ka A. Ēķa īpašumā TV5 nule kā atlaists Ziņu dienesta galvenais redaktors (daudzuprāt - viens no sakarīgākajiem un neatkarīgākajiem krievu žurnālistiem) Vladislavs Andrejevs, to varbūt vēl var nodēvēt par privātu darīšanu, bet, ja tiek acīmredzami fabricēta lieta pret sabiedriskās televīzijas žurnālistu, kuram ir ne tikai ievērojama vieta Latvijas mediju demokratizācijā un izaugsmē, bet arī viens no analītiskākajiem un kritiskākajiem skatījumiem uz Latvijā notiekošo, tad tas ir vērtējams kā drauds Latvijas pilsoniskajai sabiedrībai un sabiedriskajā televīzijā nepieļaujama vaļība.

LTV ģenerāldirektora Edgara Kota teiktais, ka Streips savos komentāros ir «ne pārāk neitrāls», līdz ar «apsūdzībām» par it kā nepareizo latviešu valodas lietojumu ēterā un subjektīvumu ir absurds. Tomēr vienkārši tā to atstāt nevar, jo acīmredzot runa nav par atsaukšanos uz dažu jūtīgu skatītāju sūdzībām, bet gan par kaut ko lielāku. Piemēram, par Streipa vadītā raidījuma Skats no malas noņemšanu no distances. Formāta dēļ, kur netiek dota vaļa vilku no meža laukā izrunāt allaž gatavajiem politvervelētājiem, šis ir viens no sakarīgākajiem analītiskajiem raidījumiem par Latvijā notiekošo LTV un mūsu televīzijā vispār. Arī reitingi tam ir augsti. Tāpēc, nerunājot nemaz par tā likvidēšanu - vai tas notiktu pirms vēlēšanām vai pēc -, nepieņemams ir arī tā apdraudējums.

Pārmetot Streipam neitralitātes trūkumu (kāpēc gan analītiskam žurnālistam tādam būtu jābūt?), LTV vadība pati nemaz tik politiski neitrāla neizskatās. Vismaz triviālo argumentu piesaukšana par iemeslu pārbaudes sākšanai pret Streipu par to neliecina. Tāpat kā sakritība laikā ar Ēķa telekompānijās notiekošajām nekaunībām un ērmībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?