Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Neaizbaidīt ražošanu

Cūkām nē! Tieši pret šādu noskaņu pēdējos gados visai konsekventi atduras Dānijas investoru vēlme kaut kur Latvijas laukos būvēt mūsu mērogiem visai apjomīgus cūkkopības kompleksus.

Protestētāju apsvērumi ir saprotami. Cūku kompleksu tuvākajā apkaimē valdošo smārdu diez vai kāds pielīdzinās vijolīšu vai rožu aromātam, nav arī pārliecības, ka netiks piesārņoti gruntsūdeņi.

Vietējo iedzīvotāju iebildumi pret cūku fermu celtniecību konkrētu pašvaldību teritorijā ir tik asi, ka pieklust pat tie pašvaldību deputāti, kas citkārt varbūt runātu, ka reģionos investīcijas jaunu darbvietu radīšanā vajadzīgas kā ēst.

Dāņu cūkaudzētājus pārstāvošās firmas Latagro vietējais vadītājs gan paudis, ka investoriem esot padomā kādas citas vietas, kur būvēt Kuldīgas novada domes atraidīto cūku fermu. Garantiju, ka vietējie iedzīvotāji citviet nebūs tik strikti pret cūku fermas būvniecību, protams, nav nekādu. Ne jau nu suiti pirmie, kam garšo gan karbonādes, gan kotletes, bet nepavisam nepatīk doma, ka šo gardo pārtikas produktu izejviela - cūkas - varētu uzaugt viņu tiešā tuvumā.

Atraktīvi plakāti, bažas par nepatīkamu smaku un iespējamo kaitējumu videi, arīdzan šad un tad piesauktā vēlme nepieļaut Latvijas lauku iztirgošanu ārzemniekiem. Visi šie argumenti ir visnotaļ akceptējami līdz brīdim, kamēr ar pragmatisku skatu ieskatās Latvijas ārējās tirdzniecības bilancē. Un tā liecina, ka pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos pārtikas produktu imports uz Latviju teju par 120 miljoniem latu pārsniedzis eksportu. Ekonomikas un Zemkopības ministrijas visai pamatoti apgalvo, ka pārtikas ražošana ir viena no konkurētspējīgākajām Latvijas ekonomikas nozarēm, bet patiesība ir skarba - vismaz trešdaļa no Latvijā apēstās pārtikas tiek saražota kaut kur ārpus valsts robežām.

Taču cūku dižfermu problēma ir tikai aisberga redzamā puse. Pēdējos gados sūrošanās, ka Latvijā jau neko neražo, ir kļuvusi par pastāvīgu tēmu. Taču brīžos, kad konkrētas aprises ieguva iespējamība, ka Latvijā varētu tikt būvēta Coca-Cola rūpnīca vai franču koncernam Saint - Gobain piederoša būvmateriālu ražotne, ieceres attīstīt jaunas ražošanas jaudas atdūrušās pret strikti noraidošu vietējo iedzīvotāju attieksmi. Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes priekšsēdētājs Andris Lauciņš pavisam nesen laikrakstam Dienas Bizness pauda, ka šāda pretestība, iespējams, saistīta ar padomju gadu mantojumu. Viņaprāt, tieši tādēļ Latvijas iedzīvotāji, jo īpaši vecākā paaudze, uztver ārvalstu investīcijas kā kaut ko tādu, pret «ko ir jācīnās».

Iedzīvotāju bažīgi skeptisko attieksmi pret jauna, vērienīga ražošanas objekta parādīšanos viņu dzīvesvietas tiešā tuvumā var saprast. Lielu investīciju projektu sabiedriskā apspriešana ir normāla un apsveicama prakse.

Taču tas noteikti nenozīmē, ka pašvaldību un valsts līmeņa politiķiem šādos gadījumos būtu pasīvi jāstāv malā. Gluži pretēji - būtu tikai loģiski, ja viņi aktīvi iesaistītos sabiedriskās apspriešanas procesā un godīgi runātu ar iedzīvotājiem par to, kādus ieguvumus un kādus zaudējumus konkrētai apdzīvotai vietai vai reģionam nestu apspriežamā investīciju projekta īstenošana vai neīstenošana.

Latvijas valsts ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras starpniecību it kā pat cenšas vilināt ārvalstu investorus uz Latviju. Jādomā, ka arī Ekonomikas ministrijā ir speciālisti, kas saprot, ka pavisam konkrētu investīciju projektu «atduršanās» pret vietējo iedzīvotāju noraidošās attieksmes sienu, visticamāk, nozīmē to, ka valstī, no kuras nācis atraidītais investors, izplatīsies ziņas, ka Latvija nav vieta, kur investori tiek silti sagaidīti.

Tādēļ investīciju projektu noraidīšanas iemesli noteikti ir pelnījuši tikt rūpīgi analizēti, lai izdarītu secinājumus un mazinātu risku, ka arī nākamreiz investori var sastapties ar atraidījumu, tādējādi aizbaidot arī cerības uz ražošanas attīstību. Piemēram, ja iedzīvotājiem ir bažas par kādas ražotnes darbības iespējami negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, tad, pirmkārt, būtu jāraugās, lai vides aizsardzību regulējošie normatīvie akti būtu pilnīgā kārtībā, otrkārt, jau laikus visi potenciālie investori jābrīdina, ka vides aizsardzības prasībām neatbilstošu projektu īstenošana Latvijā netiek pieļauta.

Treškārt, noteikti ir vērts padomāt par iespēju radīt ikvienam potenciālajam investoram atrādāmu Latvijas karti, kurā būtu skaidri redzams, kādu ražotņu būvniecība konkrētās teritorijās ir atļauta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?