Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Neapmierina labotais likums

Kaut gan Ungārijas parlaments šonedēļ pretrunīgajā mediju likumā apstiprināja labojumus, kas mīkstina tā bardzību, Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) un citi kritiķi joprojām uzskata, ka tas ierobežo preses un vārda brīvību.

Ungārija, kura kopš 1. janvāra ir Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts, decembra beigās pieņēma likumu, kas piešķir valdībai lielākas pilnvaras kontrolēt medijus. Likuma ievērošanas pārraudzība tika deleģēta politizētai Nacionālajai mediju un komunikācijas padomei (NMHH), kas varēja piemērot naudassodu līdz 200 miljoniem forintu (506 019 latu) arī privātajiem medijiem, kuri, piemēram, aizskar «personas cieņu» vai vēsta «politiski nesabalansēti». Tas arī paredzēja piespiest žurnālistus atklāt avotus jautājumos, kas saistīti ar nacionālo drošību.

Oponenti likumu nodēvēja par ierobežojošu un izplūdušu, jo tajā nebija precīzi noteikts, kas jādara, lai to nepārkāptu. Savukārt EDSO brīdināja, ka likums iedragās drukātos un interneta izdevumus. «Drukāto izdevumu regulēšana var ierobežot mediju brīvību un publiskās debates, kas ir obligāti demokrātijas elementi,» toreiz paziņoja EDSO.

Mīkstina bardzību

Pēc tam, kad bažas par likumu izteica arī vairākas ES dalībvalstis, Eiropas Komisija vērsās pie Ungārijas labējās valdības premjerministra Viktora Orbāna, sakot, ka Ungārijas mediju likums ir pretrunā ar ES normām, tādēļ tajā ir nepieciešams veikt izmaiņas.

Briseles neapmierinātība vairāk attiecās uz četriem likuma aspektiem - par mediju reģistrēšanas noteikumiem, runas brīvības jautājumiem, par pārkāpumu gadījumā piemērojamo soda apmēru un mediju satura izvērtējumu.

Pēc ilgas stīvēšanās Ungārijas valdība pakļāvās spiedienam un solīja veikt izmaiņas likumā. Tā rezultātā par «politiski nesabalansētām» ziņām netiks sodīti interneta izdevumi un blogi, vēsta Reuters. Mīkstināts arī punkts par «uzbrūkoša satura» aizliegumu.

No likuma izņemts nosacījums, ka medija darbības sākšanai nepieciešama iepriekšēja reģistrācija varasiestādēs. Tāpat sašaurināts iespējamo sankciju skaits pret ārvalstu medijiem, kuri strādā Ungārijā.

Nav nozīmīgu izmaiņu

ES digitālo lietu komisāre Nēli Krūsa paziņojusi, ka ir apmierināta ar Ungārijas mediju likumā veiktajām izmaiņām, tomēr ES pārraudzīšot, lai «izmaiņas tiek ieviestas dzīvē».

Likuma kritiķi gan uzsver, ka izmaiņas neskar tādu pretrunīgu lietu kā mediju uzraudzības padomes sastāvu, jo, tāpat kā iepriekš, tās piecu locekļu sastāvā būs tikai valdošās partijas Fidesz pārstāvji. Tas arī joprojām brīvi ļauj piemērot lielas sodanaudas žurnālistiem un redaktoriem.

EDSO norāda, ka likums joprojām apdraud preses brīvību, jo var tikt izmantots, lai apspiestu atšķirīgus un neatkarīgus viedokļus. Organizācija uzsver, ka ar veiktajiem grozījumiem nav pietiekami, jo joprojām mediji atrodas valdības kontrolē un likums negarantē sabiedrisko mediju politisko neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?