Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nerunā, kas būs pēc Zatlera

Zaļo un Zemnieku savienības līderis Raimonds Vējonis negrib izteikties par prezidenta kandidātiem no Zaļo un Zemnieku savienības vidus, jo ceturtdien koalīcija tiksies ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un tagad darba kārtībā ir viņa kandidatūra. Ja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs R.

Vējonis būtu Saeimā, viņš balsotu par V. Zatleru. «Varbūt prezidents spēs mūs pārliecināt, ka ir labākais kandidāts, un tie cilvēki, kuri šaubās, var savu viedokli pamainīt,» _Dienai_ skaidroja R. Vējonis. Viņa vadītās Latvijas Zaļās partijas biedru dēļ (neapmierina prezidenta nostāja par Visaginas AES) ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nevar solīt visu 22 frakcijas deputātu atbalstu prezidentam, nebūdams pārliecināts, vai tāds viņam būs arī no visiem _Vienotības_ un apvienības _Par labu Latviju!_ deputātiem, kuri gatavojas V. Zatleru izvirzīt.

Ja koalīcija nebūs vienota, pieaugs Saskaņas centra (SC) loma. Jau vairākos aizklātajos balsojumos SC ir spējis vienoties ar ZZS. Lai gan V. Zatlera vizīte Krievijā ir vērā ņemams notikums SC vēlētājam, šīs apvienības pārstāvji nav slēpuši, ka viņu rīcība lielā mērā būs pakārtota mērķim palielināt ietekmi un tuvināties varai. Ja V. Zatlers neiegūst ievēlēšanai nepieciešamo 51 balsi, šim amatam uz nākamo vēlēšanu kārtu var tikt nominēts arī kāds ar partijām saistīts cilvēks. Latvijas faktu aprīlī veiktajā pētījumā ir lūgts izteikt attieksmi pret vairākiem publiski minētajiem prezidenta kandidātiem. Aptaujā pirmajā vietā ir Aivars Lembergs, kuru atbalsta 27,4% pilsoņu, V. Zatleru atbalsta 24,9%, Vairu Vīķi-Freibergu - 19,3%, Ingunu Sudrabu - 18,5%, Māri Riekstiņu - 2%, Aivi Roni - 1,3%, Solvitu Āboltiņu - 1,1%, Inesi Vaideri - 0,4%, Gundaru Daudzi - 0,2%. LF direktors Aigars Freimanis pamanījis, ka V. Zatlera pozīcijas vājinās. Sociologs pieļauj, ka pēc prezidenta uzstāšanās Latvijas Universitātē vairāki politiķi, iespējams, atviegloti uzelpoja, ka prezidenta runa nebija tik spilgta, lai sabiedrības domu nostādītu savā pusē. Savulaik par atbalstu V. Vīķei-Freibergai partijas sacentās, jo viņai bija liels tautas atbalsts. Tagad, nododoties citu kandidātu meklējumiem, politiķi tik ļoti neriskētu iegūt sabiedrības nopēlumu.

LF aptaujā nav iekļauts Liepājas mērs Uldis Sesks, kura vārds arī izskanējis. Uz vaicāto, vai kāds ar viņu ir runājis par šādu iespēju, U. Sesks atbildēja: «Es savu kandidatūru neesmu izvirzījis un neesmu arī devis piekrišanu tās apspriešanai. Tā ir diskusija bez manas piekrišanas.» Taču par prezidenta institūcijas nākotni U. Sesks izsakās bez uzaicinājuma. Viņaprāt, ir jābūt tautas vēlētam prezidentam ar lielākām pilnvarām, lai valsti izvestu no krīzes. «Ja tautai netiek dotas tiesības vēlēt prezidentu un viņa pilnvaras nepalielina, jāizskata iespēja, vai tik mazā valstī tāda institūcija ir lietderīga,» piebilda Liepājas mērs. Uz jautājumu, vai viņš piekristu nākamajā kārtā pretendēt uz prezidenta amatu, U. Sesks atbildēja: «Ja tāda būs, tad arī runāsim. Tagad ir jāvērtē Valda Zatlera darbība un jārunā par viņu kā nākamo prezidentu.»

Liepājnieks, bijušais Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš nedomā, ka U. Sesks kļūs par prezidentu, jo, viņaprāt, SC varētu atbalstīt kādu ZZS kandidātu tikai tad, ja saņemtu garantijas, ka ZZS gāzīs Valda Dombrovska (Vienotība) valdību un nākamajā būs vieta arī SC. «Zatlers priekš ZZS ir labākais kandidāts, jo prezidents apzinās, ka viņa izredzes ir ZZS rokās,» uzskata J. Lagzdiņš. Viņš atzina, ka balsojuma iznākums var būt neprognozējams, jo katram frakcijas vadītājam bija un ir uzticamāki deputāti, pie kuriem pirms aizklātā balsojuma var pieiet un palūgt nobalsot citādi, nekā frakcija nolēmusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?