Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nevērtēt pēc spožām vizītkartēm

Reiz kādam Latvijas uzņēmumam starptautiskā izstādē gadījās iepazīties ar reprezentablu Ķīnas kompāniju, kam bija solīds stends un vizītkartes ar zelta maliņām. Sarunas par tirgošanos bija veiksmīgas, Ķīnas kompānija pasūtīja no Latvijas uzņēmuma preci, samaksāja priekšapmaksā 20%, saņēma pasūtīto un… viss. Pazuda. Vēlāk izrādījās, ka šādas kompānijas nemaz nav, tā ir tikai «trešā pļava aiz piektās mājas».

Šis ir viens no reālajiem stāstiem, kādus Sandra Smiltniece (42), strādājot kredītrisku apdrošināšanas jomā, stāsta saviem klientiem uzņēmumiem, aicinot tos pat it kā uzticamus biznesa partnerus izvērtēt ar vēsu prātu un neticēt uz vārda. Ja kāds gribēs nesamaksāt, viņš nesamaksās, taču, lai uzņēmumam šāda pircēja potenciālais negodīgums neradītu milzīgus zaudējumus, pret to iespējams apdrošināties. Šāds pakalpojums, ko sauc dažādi (kredītrisku, darījumu risku, tirdzniecības darījumu, debitoru apdrošināšana) un ko uzņēmumi ar katru gadu arvien vairāk izprot un izmanto, ir Sandras darba ikdiena uzņēmumā Marsh Latvia. Viņa atzīst, ka šo darbu būtu daudz grūtāk darīt, ja fonā nebūtu bankā gūtās pieredzes, kas devusi sapratni par finanšu jomu, kā arī struktūras un sistēmas izjūtu.

Nokļuva kapitālismā

Sandras karjera gan sākās Rīgas domē kā klientu apkalpošanas speciālistei, tur viņa apguva to, kas ir organizētība, likumdošana un ka nekas nenotiek anarhiski un pašplūsmā. Paralēli Sandra plānoja kļūt par vēsturnieci un studēja Latvijas Universitātē. Tomēr, kad studijas bija pabeigtas, bija sācies kapitālisms, un Sandrai kļuva skaidrs, ka ar vēstures izglītību būs par maz. No paziņām uzzinājusi, ka Latvijas Hipotēku un zemes banka meklē apķērīgu sekretāri bankas prezidentam, Sandra šai vakancei pieteicās un tika pieņemta. «Pirmā darba diena man bija kaut kas! Likās, ka esmu nokļuvusi pilnīgi citā pasaulē, kur cilvēki runā tikai par naudu - kur to ieguldīsim, vai un kam aizdosim. Es biju ārkārtīgi lepna par šo darbu, un man tas ļoti patika, jo bija svarīgs un nozīmīgs, visi dokumenti gāja caur manām rokām, nekas nedrīkstēja noklīst vai pazust,» Sandra stāsta.

Viņai iepatikās arī pati banku joma, turklāt darba devējs nāca pretī, finansiāli atbalstot viņas otrās studijas - banku ekonomista specialitātē. Šī izglītība vēl šodien ļoti noder, sevišķi iemaņas grāmatvedībā. «Kredītrisku apdrošināšanā pavisam noteikti jāprot lasīt bilanci, jāsaprot, kas ko ietekmē, jāzina, kā var aprēķināt finanšu koeficientus, lai ātri noteiktu uzņēmuma patieso stāvokli,» Sandra skaidro.

Apguvusi sekretāres darbu, Sandra gribēja spert nākamo soli karjerā, tāpēc pieteicās iekšējai vakancei un sāka strādāt par analītiķi bankas Klientu servisa daļā. «Galvenais, ko darījām - vērtējām, kāds ir klientu apmierinātības līmenis,» viņa saka. Banka ļoti «spieda» uz klientu apkalpošanas kvalitāti un centās ieviest pasaules standartus, tāpēc ļoti liela uzmanība tika pievērsta atgriezeniskajai saitei gan no klientiem, gan bankas filiālēm, gan tā sauktajiem slepenajiem pircējiem - cilvēkiem, kas bankas uzdevumā un bruņojušies ar mikrofonu pildspalvā tēloja klientus un testēja bankas darbinieku kompetenci un filiāļu darbu. Šādi gadījušās arī smieklīgas situācijas - piemēram, bijis aizrādījums par zaļiem nagiem, kas bankā strādājošām dāmām nepiedienot.

Maksājumu karšu vidē

Par nākamo karjeras pakāpienu Sandra godīgi atzīst: «Tajos gados cilvēki strādāja tur, kur maksāja vairāk. Parex bankā bija vakance, un tur maksāja divreiz vairāk. Darba maiņa bija naudas jautājums, bet arī man kaut kas jauns.» Kā mārketinga projektu vadītāja Parex bankas Maksājumu karšu daļā Sandra guva pirmo pieredzi komunikācijā ar uzņēmumiem, ikdienā ar tiem sazinoties un piedāvājot izsūtīt vēstules ar aicinājumu iegādāties bankas produktus. Tiesa, gājis pagrūti, jo bija vajadzīgas arī pārdošanas prasmes, kuru Sandrai nebija ne iedzimtā, ne iemācītā veidā.

Tomēr strādāt ar maksājumu kartēm viņa turpināja vēl labu laiku. SEB banka sāka Latvijā ieviest juridiskām personām domātās Eurocard kartes, Sandra kļuva par to pārdošanas projektu vadītāju un pēc nepilna pusgada šajā pašā bankā ieguva pirmo priekšnieces amatu, sākot vadīt Maksājumu karšu pārvaldi. Darbs bija sarežģīts, pilns tehnisku nianšu, un sākumā par karšu dzīvi Sandras padotie bija zinošāki par viņu pašu. «Vēlāk iemanījos, lai gan visu apgūt nepaguvu. Nāca nākamais darbs,» Sandra stāsta un atceras, ka pretendēt uz korporatīvo klientu vadītājas vietu kredītrisku apdrošināšanas kompānijā Coface Latvia viņu mudināja tas, ka, strādājot ar tehniskajām karšu lietām, pietrūka cilvēciskās saskarsmes. «Man ļoti patīk runāt ar cilvēkiem, uzņēmumiem, un šī bija tā iespēja.»

Arī šeit pirmie mēneši bija smagi, jo nācās padziļināti apgūt jaunu, iepriekš neiepazītu jomu, turklāt kredītrisku apdrošināšanas pakalpojums Sandrai vairs nešķiet sarežģīts tikai tagad, kad viņa ar to strādā jau septiņus gadus. Tomēr šī sfēra aizrāva. «Man arī patika, ka varēja just starptautisko elpu. Visas vadlīnijas, līgumi, sistēmas - viss nāca no māteskompānijas Parīzē. Strādājām vienotā, pasaulē izmantotā programmā.»

Pat tie, ar ko vīns dzerts

Lūgta raksturot, kas vispār ir kredītrisku apdrošināšana, Sandra definē - uzņēmumu apdrošināšana pret to, ka klienti tiem nesamaksā par saņemto preci vai pakalpojumu. Pie vainas var būt gan tas, ka nav naudas (maksātnespēja), gan nevēlēšanās maksāt, gan politiskā klimata maiņas attiecīgajā valstī, kas atstāj iespaidu arī uz uzņēmējiem. Ja klients nesamaksā, apdrošinātājs uzņēmumam izmaksā atlīdzību un tālāk piedzen parādu no parādnieka. Kredītrisku apdrošināšana biznesa vidē ir populāra, to izmanto gan eksportējoši, gan Latvijas mērogā strādājoši uzņēmumi, tomēr tas ir nišas produkts - izdevīgs kompānijām ar lielu apgrozījumu. Tiesa, kad Sandra 2009. gadā sāka strādāt Coface Latvia, jau otrajā viņas darbadienā pienāca ziņa - tā kā valstī iestājusies krīze, apdrošināt kādu laiku nevarēs. «Vajadzēja ātri pārprofilēties uz to, ko varam darīt. Sākām uzņēmumiem piedāvāt kredītatskaites. Kamēr tirgus bija slēgts, tā arī strādājām, un visai veiksmīgi,» Sandra stāsta.

Vēlāk, kad krīze bija garām, Sandra Coface Latvia kļuva par pārdošanas direktori Latvijā un Igaunijā, kurā tobrīd tika vērts vaļā vēl viens kompānijas birojs, bet arī šajā amatā viņas ikdiena palika uzņēmumu konsultēšana. Sandra atklāj, ka tas ir izaicinājums - pārliecināt uzņēmumus pirms darījumiem vēsu prātu izvērtēt arī savus ilggadējos draugus un partnerus, atdalot nost emocijas, kā arī saprast, par kādu cenu kredītriskus apdrošināt. «Kad kāds saka: «Es ar šo pircēju desmit gadu kopā vīnu dzēru, kāpēc man būtu jāapdrošina darījums ar viņu?», es vienmēr minu piemēru, kad uzņēmuma vadītājs pēc savas grandiozās jubilejas ballītes, uz kuru bija ielūdzis visus savus partnerus, viņus vairs «nepazina». Mēs iesakām izvērtēt vēl un vēl, ilgtermiņā,» Sandra teic un piebilst, ka nemaksāšanas gadījumi ir arī lielajos Rietumu tirgos.

Šajā darbā nepieciešams plašs, vispusīgs skats, tāpēc neizbēgama ir nepārtraukta informācijas apgūšana par ekonomisko situāciju dažādās valstīs.

Lielāku vispusību un plašumu Sandra nu ieguvusi, arī sākot strādāt Marsh Latvia - tas strādā nevis kā viens kredītrisku apdrošinātājs, bet kā apdrošināšanas brokeris, sadarbojoties ar trim lielākajiem pasaules kredītrisku apdrošināšanas milžiem Coface, Euler Hermes un Atradius. Savukārt ārpus darba vispusību un līdzsvaru ar biznesa vidi Sandrai sniedz joga, klasiskās mūzikas koncerti un grāmatas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2014 kredītrisku apdrošināšanas vadītāja Marsh Latvia
2011-2014 Coface Latvia pārdošanas direktore Latvijā un Igaunijā
2009-2011 korporatīvo klientu vadītāja Coface Latvia
2007-2009 Maksājumu karšu atbalsta pārvaldes vadītāja SEB bankā
2007 Eurocard pārdošanas projektu vadītāja SEB bankā
2006-2007 Maksājumu karšu daļas mārketinga projektu vadītāja Parex bankā
2004-2006 Klientu servisa daļas analītiķe Latvijas Hipotēku un zemes bankā
2002-2004 prezidenta sekretāre Latvijas Hipotēku un zemes bankā
Līdz 2002 klientu apkalpošanas speciāliste Rīgas pašvaldībā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?