Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nevienā brīdī negribēja piekāpties

Ar interesantām spēlēm aizvadītajā nedēļas nogalē Polijā un Ukrainā sākās Eiropas čempionāta finālturnīrs futbolā. Svētdien esošā čempione Spānija ne bez grūtībām izvairījās no zaudējuma Itālijai - katrai komandai pa punktam, un 1:1.

Abu komandu sastāvos treneri sarūpēja vairākus pārsteigumus. Spānijas treneris Visente del Boske izvēlējās pamatsastāvā iztikt bez izteiktiem uzbrucējiem, priekšējā līnijā sūtot biežāk vidējā līnijā redzamos Sesku Fabregasu, Dāvidu Silvu un Andresu Injestu. Itālijas izlases treneris Čezāre Prandelli izvēlējās spēlēt ar mūsdienu futbolā reti sastopamo shēmu 5-3-2.

Itālijas trīs centra aizsargi sagādāja spāņu uzbrūkošajam trio pamatīgas galvassāpes. Līdz pretinieku soda laukumam gan spāņi «bumbojās» regulāri, bet iekš tā nebija ne laika, ne vietas sagatavot bīstamu sitienu. Atsevišķās epizodēs bija jūtams arī klasiska uzbrucēja trūkums, kuram abas kājas ir «sitamās», nevis tikai viena, kā tas ir Silvam.

Turpretim itāļi, pateicoties ārkārtīgi mobiliem flanga spēlētājiem Kristianam Madžo un Emanuelem Džakerīni, zibenīgi pārgāja uzbrukumā un regulāri apdraudēja pretinieku vārtus. Bumbas kontrole gan piederēja spāņiem, taču itāļi lietderīgāk un produktīvāk izmantoja sev atvēlēto laiku ar bumbu.

Dāņu neloģiskā uzvara

Diez vai Dānijas uzvara pār Nīderlandi būtu jāuzskata par milzīgu pārsteigumu, jo savā starpā spēlēja FIFA ranga 10. un 2. vietas īpašnieces. Par pārsteigumu jāuzskata veids, kādā Dānija uzvarēja Nīderlandi. «Oranžie» laukumā demonstrēja pārliecinošu sniegumu, izdarot 19 (!) sitienu pa dāņu vārtiem no soda laukuma un vēl 13 - ārpus tā. Arī paši dāņi nespēlēja tik izteiktu aizsardzības futbolu kā UEFA Čempionu līgas pusfinālā Londonas Chelsea pret Barcelona, tāpēc viņu aizsardzības zonā dzirkstis šķīlās, bet ugunsgrēks izpalika.

Ne velti Castrol EDGE labākā spēlētāja tituls pienākas tieši zaudētāju pussargam Arjenam Robenam. Castrol EDGE sistēma ar «aukstu» matemātisku aprēķinu nosaka katra mača lietderīgāko spēlētāju. Tajā tiek summētas visas spēlētāja darbības, turklāt tiek diferencētas pēc to nozīmes. Piemēram, piespēle pretinieku soda laukumā tiek novērtēta ar lielāku lietderību nekā piespēle savā laukuma pusē bez pretestības. Robena koeficients 9,59 ir līdz šim augstākais šajā Euro.

Vācijas - Portugāles spēlē Castrol EDGE sistēma kā lietderīgāko nosauca labās malas aizsargu Džeromu Boatengu, kurš vairāk nekā sekmīgi neitralizēja portugāļa Krištianu Ronaldu draudu. Vācijas trenerim Joahimam Lēvam pirms mača bija bažas par spēlētāju izvēli trijās pozīcijās, un viņš pieņēma pareizos lēmumus. Uzbrucēju pozīcijā priekšroka tika dota Mario Gomesam, un viņš nepievīla, gūstot vienīgos vārtus spēlē. Aizsardzībā Lēvam bija variants likt Filipam Lāmam spēlēt labajā malā, centrā atstājot Bayern duetu Boatengu un Holgeru Badštūberu, bet Lēvs izvēlējās centra aizsarga pozīcijā priekšroku dot Dortmundes Borussia «stabam» Matsam Hummelsam, kurš ar sešām pārtvertām piespēlēm un 10 bumbas atņemšanām bija mača labākais aizsargs.

Ar minūtes pārtraukumu

«Futbolā trenerim nav iespējas paņemt minūtes pārtraukumu, bet Sokrata [Papastatopula] noraidījums bija īsi pirms pārtraukuma, un tajā mēs beidzot varējām ģērbtuvēs sakopot domas un uzklausīt [Fernandu] Santuša kungu,» Grieķijas izlases vicekapteinis Kosts Kacuranis atceras, kurā brīdī piektdienas mačā ar Poliju grieķi prata lauzt spēles gaitu. «Pirmajā puslaikā, sevišķi pirmajās 20 minūtēs, pretinieki bija krietni labāki par mums, bet otrajā puslaikā mēs bijām labāk noskaņojušies spēlei.»

Poļu treneris Francišeks Smuda pēc 1:1 neizšķirta ar Grieķiju krita līdzjutēju un mediju pārstāvju nežēlastībā. Visasāk viņš tiek kritizēts par svaigu spēku nesūtīšanu laukumā. Vienīgo maiņu poļi izdarīja pēc vārtsarga Vojceha Ščesnija noraidījuma, laukumā sūtot rezerves vārtsargu Pšemislavu Titonu.

Par Krievijas - Čehijas spēli vienīgais nesaprotamais ir tas, kāpēc čehi tā «atklājās» pretiniekiem. Krievi nenoturējās, pieņēma izaicinājumu un «izģērba» čehu aizsardzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vācija 1
spānija 1
Portugāle 0

Vārti: Gomess 72.
Vācija: Noijers - Boatengs, Hummels, Badštūbers, Lāms - Švainštaigers, Hedira, Millers (Benders 90.), Ezils (Kross 87.), Podoļskis - Gomess (Kloze 80.)
Portugāle: Patrisiu - Pereira, Pepe, Alvešs, Koentrau - Meirelešs (Varela), Moutinju, Velozu - Nani, Poštiga (Oliveira), K. Ronaldu

Vācija 1
spānija 1
Portugāle 0

Vārti: Fabregass 64. - Di Natale 65.
Spānija: Kasiljass - Arbeloa, Pikē, Ramoss, Alba - Ksavi, Buskets, Alonso - Silva (Navass 65..), Fabregass (Toress 74.), Injesta
Itālija: Bufons - Bonuči, De Rossi, Kjellīni - Madžo, Markisio, Pirlo, Mota (Nočerino 90.), Gjakerīni - Balotelli (Di Natale 57.), Kasāno (Džovinko 65.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?