Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Nevis ķeksītim, bet lai noder

Studiju darbu rakstīšana skar ikvienu studentu, taču nebūt ne visiem šis process ir kaut kas tāds, kas vēlāk noder darba tirgū. Studiju darbi lielākoties top par tēmām, kas ir visai attālas no praktiskās dažādu nozaru uzņēmumu realitātes, un ar to nav apmierināti ne studenti, ne darba devēji. Lai šo plaisu starp augstāko izglītību un darba tirgu mazinātu, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kopā ar partneriem Rīgas domi un biedrību Jauniešu konsultācijas nākusi klajā ar jaunu iniciatīvu, kas palīdzētu studentiem veidot ar profesionālo vidi saistītus un darba devējiem noderīgus studiju darbus, bet uzņēmumiem - šādi novērtēt jauniešu praktisko pienesumu.

Jaunā iniciatīva ir jauns rīks interneta portālā www.prakse.lv. Portāla sadaļā Studiju darbi jaunieši saviem studiju darbiem var atrast reālus uzņēmumus, ar kuriem sadarbojoties darbus veidot. Studenti portālā var ievietot savas iecerētās studiju darbu tēmas, savukārt uzņēmumi - vēlamās, klāt norādot atbalstu, ko tie gatavi studentam rakstīšanas procesā sniegt, - tās var būt konsultācijas, reāli uzņēmuma dati u. tml. «Zinātniskiem, lietišķiem pētījumiem, studiju, kvalifikācijas un citiem darbiem jābūt tādiem, kas ne tikai parāda studenta zināšanas, bet arī ļauj vērtēt to praktisko lietderību,» saka LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Biedrības Jauniešu konsultācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Logins norāda - kopš jaunā platforma pieejama, jau ir iesniegts 31 tēmas pieteikums gan no studentiem, gan darba devējiem. Uzņēmumu interesi apliecina SIA Citrus Solutions personāla vadības projektu vadītāja Zanda Stūra. Viņa stāsta, ka uzņēmums cenšas iesaistīt jauniešus savā darbībā, piedāvājot prakses vietas un ekspertu atbalstu. «Mūsu pieredzē bijuši ļoti veiksmīgi uzņēmuma un studentu sadarbības piemēri, kad studentu rakstītie darbi bijuši noderīgi uzņēmuma attīstībai. Šīs projekts būtiski mazina plaisu starp pētniecības un uzņēmuma interesēm,» teic Z. Stūra.

Par pamatu jaunajai iniciatīvai bijis pētījums, kurā šoruden tika aptaujāts 700 studentu un absolventu no 55 augstākās izglītības iestādēm. 83% studentu aptaujā atzinuši, ka studiju darbu rakstīšana viņiem bijusi nozīmīgs jaunu teorētisko zināšanu avots, taču stipri mazāk - 62% -, ka šādi ieguvuši arī praktiskās zināšanas. To, ka studiju darbs viņiem palīdzējis karjeras izaugsmē, atzīst 39%, jaunu kontaktu iegūšanā - 37%, savukārt pašreizējā darbavietā tas noderējis tikai 28% aptaujāto. 84% jauniešu atzīst, ka izglītības iestādes viņiem nav palīdzējušas studiju darba izstrādē nodrošināt saikni ar darba tirgu un reāliem uzņēmumiem, taču tikpat daudz studentu no savas augstskolas tieši to sagaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?