Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

No šīm, lūdzu, pirmo palīdzību nemācieties!

Nepareiza dārza šļūtenes labošanas pamācība kādā grāmatā varētu radīt problēmas, taču ne tādas, kādas, iespējams, rastos, ja censtos atdzīvināt cietušu cilvēku, vadoties pēc dažu nesen izdotu grāmatu padomiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) speciālisti ievērojuši virkni greizu - gan novecojušu, gan arī veselībai vai dzīvībai bīstamu - padomu pirmās palīdzības sniegšanā vairākās nesen iznākušās veselības jomai veltītās grāmatās. Tagad viņi jau izveidojuši pat ieteicamo un neieteicamo grāmatu sarakstu.

Veselības ministrija (VM) par to noplāta rokas: katram ir tiesības izdot grāmatu, nevar no izdevniecībām pieprasīt, lai grāmata obligāti atbilstu pirmās palīdzības sniegšanas vadlīnijām un lai tai kā obligāta prasība būtu recenzents vai redaktors, kas izķertu kļūdas. Te nav arī iecerētas kādas izmaiņas tuvākajā laikā, saka VM pārstāve Egita Pole. «Norvēģijā gan ir pieredze - nevienu grāmatu par pirmo palīdzību nevar izdot bez saskaņojuma ar Norvēģijas pirmās palīdzības padomi,» saka NMPD galvenais speciālists pirmās palīdzības jautājumos Haralds Lučkovskis. Taču viņš atzīst -Latvijā NMPD nav juridiska spēka aizliegt kādu grāmatu publicēt vai tirgot. NMPD cer nākotnē iesaistīt normatīvajos aktos prasību, ka recenzijas par pirmo palīdzību var sniegt tikai profesionāli sertificēti pirmās palīdzības speciālisti. Tikai mācību literatūras saturam ir nepieciešams saskaņojums Valsts izglītības satura centrā.

Tiesa, viņš iesaka izdevniecībām un grāmatu autoriem pirms grāmatas izdošanas konsultēties ar NMPD un tomēr izmantot recenzentu palīdzību. Lasītājiem - savukārt censties pārliecināties, vai minēti literatūras avoti, redaktora, recenzenta vārds. NMPD informē, ka Latvijas pirmās palīdzības sniegšanas programmas veido, pamatojoties uz Eiropas Atdzīvināšanas padomes izstrādātajām vadlīnijām, uz citu valstu un sabiedrisko organizāciju ieteikumiem, vadlīnijām. Taču tos gan neieteicamo grāmatu autori nav ņēmuši vērā, secina NMPD.

NMPD neiesaka virkni grāmatu, kuru izmantošana ir nelietderīga. Situācijās, kad jāsniedz pirmā palīdzība, tā var tikt sniegta nepareizi vai pat dzīvībai un veselībai bīstami. Šo grāmatu vidū ir: SIA Lietišķās apmācības centra svaigi izdotā grāmata Veselības ABC, Pētergaiļa izdotā Veselības rokasgrāmata, Avota izdotā Veselības grāmata. Veselības ABC izdevēju pārstāvji Dienai izteicās, ka esot paļāvušies uz grāmatas autori, kura teikusi, ka grāmata veidota, balstoties uz viņas iepriekš izdoto grāmatu, kurai bija recenzents. Autore Regīna Rožkalne saka: izdevniecībām pašām jāmeklē recenzenti.

Viena no kļūdām, ko H. Lučkovskis pamanījis atsevišķās neieteicamajās grāmatās, ir pulsa meklēšana. Tā no pirmās palīdzības programmām svītrota ārā jau kopš 2000. gada. H. Lučkovskis paskaidro - kāpēc. Neprofesionāli cilvēki šo pulsu nemācēs atrast. «Cilvēks, kurš nemāk atrast pulsu, izlasot šo grāmatu, sāks to meklēt. Un pulsu, piemēram, atradīs vietā, kur tā nav. Un ko viņš tālāk darīs? Iespējams, neko! Pulss taču ir. Taču tajā laikā bija jāsāk atdzīvināšanas manipulācijas,» skaidro H. Lučkovskis. Starptautiskā pētījumā atklājās - 85% cilvēku atrada pulsu vietā, kur tā nav.

H. Lučkovskis dažās grāmatās ievērojis arī aplamības, kā rīkoties acu traumu gadījumā. Proti, tur nepareizi rakstīts, ka jāaizklāj tikai traumētā acs. Patiesībā - jāaizklāj abas acis, jo, kad aizsieta viena, ar otru paskatoties pa labi vai pa kreisi, traumētās acs zīlīte automātiski virzīsies līdzi, traumējot aci vēl vairāk. Kļūdas atklātas arī pamācībās, ko darīt, ja cilvēks aizrijies. «Parādās, ka pēc sitienu, grūdienu izmantošanas beigās cilvēks jānogulda uz muguras un jāspiež uz krūškurvja, lai atbrīvotu no svešķermeņa. Šī lieta jau pēdējos desmit gadus ir pat aizliegta, ne atcelta,» viņš saka. Aizliegta, jo spiežot var lauzt ribu lokus vai radīt bojājumus iekšējiem orgāniem.

NMPD ir arī izstrādājusi ieteicamo grāmatu sarakstu: Zvaigzne ABC izdoto Pirmā palīdzība (2010), Latvijas Samariešu apvienības informatīvo materiālu Pirmā palīdzība, Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) izdoto Eiropas rokasgrāmatu PP apmācībām (2008) un LSK Latvijas veselības gadagrāmata 2011.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?