Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nodarbošanās - zobārsts. Kā tas ir?

«Man ļoti patīk saplānotā, raitā darba diena,» stāsta Ilona Jansone. Viņa strādā par zobārsti salonā Salūte Vecrīgā un klīnikā ARS. Jau vienpadsmit gadi pavadīti šajā arodā, palīdzot cilvēkiem, atvieglojot viņu sāpes un vairojot mutes veselību un smaidu skaistumu. «Man patīk!» ir Ilonas raksturīgākā frāze, vērtējot savu profesiju.

Rezultāts uz gadiem

Studēt stomatoloģiju Ilona izlēma tikai vidusskolas pēdējā klasē. Doma bija to darīt kopā draudzeni, bet, kad bija jāiesniedz dokumenti augstskolā, draudzene bija jau pārdomājusi. Visu vidusskolas pēdējo klasi Ilona cītīgi mācījusies ķīmiju, no Aizkraukles braukājusi uz sagatavošanās kursiem Rīgā. Ģimenē ārsta profesijas tradīciju nebija, mamma strādājusi par pavāri un devusi vērtīgu padomu - meit, lai kādu profesiju tu izvēlētos, neņem tādu, kur četras stundas vaiga sviedros jāstrādā, bet darba rezultāts iet zudumā jau pirmajā pusstundā. Ilona tagad smej, ka viņa strādājot labi ja pusstundu, bet pacientam plomba mutē turas pat vairākus gadus.

Ja izvēlētā profesija interesē, studēt stomatoloģiju nav grūti. Vienīgi jārēķinās, ka nopietni būs jāapgūst ķīmija, bioloģija, fizika. Pēc Ilonas domām, teorija Rīgas Stradiņa universitātē tiek pasniegta labi, taču studentu praksei vajadzētu atvēlēt vairāk nodarbību. Viņai pašai paveicies ar iespēju jau studiju laikā strādāt par zobārsta asistenti pie ļoti labas speciālistes, tas deva daudz priekšrocību salīdzinājumā ar kursabiedriem, kuri paralēli studijām nestrādāja.

Saprast un skaidrot

Zobārstniecības nozarē ir plašas specializēšanās iespējas - terapija, ķirurģija, protezēšana, smaganu ārstniecība, zobu balināšana un kur nu vēl visas lāzerlietas, kas strauji attīstās. Vienīgais nosacījums - pašam jābūt zinātkāram un ieinteresētam apgūt visu jauno, ko nozare piespēlē. Arī jau strādājot profesijā, izaugsme ir allaž iespējama, ir dažādi mācību kursi par jauniem materiāliem un tehnoloģijām. Var pamācīties arī ārzemēs.

«Stāstīt, runāt, motivēt pacientu un prognozēt pareizu ārstniecības gaitu sadarbībā ar ārstējamo - to gan augstskolā zobārstiem nemāca,» uzver Ilona, vaicāta par galveno prasmi, kas nepieciešama viņas jomas speciālistam. Stomatologam svarīgi būt komunikablam. «Man reiz bija tik bikla asistente, ka nespēja nākamo pacientu kabinetā ieaicināt. Tas nekam neder. Bez abpusējas sapratnes zobus ārstēt otram cilvēkam nevar. Tad ir ļoti grūti,» Ilona ir pārliecināta. «Cilvēki jau tā nereti nāk ar sāpi un pie zobārsta mēdz izlikt negatīvo, tāpēc mans pienākums ir saprast, kas jādara, un palīdzēt, lai cilvēkam kļūst vieglāk pēc iespējas ātrāk.»

Stomatoloģijā esot tā - cik dakteru, tik viedokļu. «Taču, ja protu pacientam visu izskaidrot, varu vieglāk ietekmēt viņa izvēli par labu sekmīgākam ārstniecības risinājumam. No sirds cenšos ieteikt labāko,» skaidro Ilona un piebilst, ka mūsdienās materiālu izvēle ir plaša un metodes zobārstniecībā - daudzveidīgas. Turklāt pat gadījumā, ja cilvēkam tobrīd ir finansiālas grūtības, iespējams paveikt sākotnējos darbiņus, bet pilnībā visu ar zobu darāmo pabeigt vēlāk.

Birstīte notrīta

Raksturojot savus pacientus, zobārste uzteic jauniešus, kas labot zobus nāk regulāri un tiešām par sevi rūpējas. Diemžēl ir arī cilvēki, kas gājienu pie zobārsta atliek līdz pirmajām sāpēm, lai gan šāda neizdarība un procesa ievilkšana noteikti neatmaksājas. Higiēnists jāapmeklē vismaz divreiz gadā, Ilona norāda.

«Cilvēki jau tagad paši gudri, domā, ka pietiek ar zobu tīrīšanu divreiz dienā, bet, piemēram, par zobu diegu piemirst.»

Jauniešiem, kas nākotnē plāno apgūt zobārsta profesiju, jāpiemīt tādām īpašībām kā spējai koncentrēties un patikai «ķimerēties», kā arī jābūt ar nosvērtu raksturu. Arī mugurai jābūt stiprai, jo poza, kurā strādā zobārsts gandrīz visas dienas garumā, ir viena un tā pati.

«Toties pacienti ir dažādi, tāpēc man nekad savs darbiņš neapnīk,» smej Ilona un stāsta, ka arī viņas piecgadīgajam dēlēnam zobārsta kabinets nekādas bailes neuzdzen.

«Baidāmies tikai no nezināmā. Tāpēc priecē, ka cilvēki nāk pie zobārsta laikus un regulāri, kopj savu mutes dobumu. Manam puikam arī bērnudārzā birstīte visvairāk notrīta.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara?
Ārstē bojātus zobus, uzlabo zobu izskatu, liek protēzes, zobu implantus, veic zobu higiēnu, konsultē par sakodienu un mutes dobuma kopšanu.

Kur mācās?
Nepieciešama augstākā medicīniskā izglītība zobārsta specialitātē, turklāt, lai strādātu patstāvīgi, jānokārto arī sertifikācijas eksāmens. To var darīt, nostrādājot divus gadus sertificēta zobārsta uzraudzībā vai arī divus gadus turpinot studijas rezidentūrā. Tajā iespējams specializēties bērnu zobārstniecībā, ortodontijā (sakodiena anomāliju regulēšanā), ķirurģijā, ortopēdijā (protezēšanā) u. c.
Zobārsta profesiju var iegūt Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas fakultātē profesionālajā programmā Zobārstniecība. Mācības ilgst piecus gadus. 2010./2011. mācību gadā no 242 pieteikumiem budžeta vietās ieskaitīti 25, par maksu - 20 studenti. Studiju maksa - Ls 4582 gadā.
Rīgas 1. medicīnas koledžā var iegūt vidējo profesionālo izglītību zobārstniecības māsas (mācības ilgst divus gadus) un zobu tehniķa (mācības ilgst 2,5 gadus) specialitātē un arodizglītību zobārsta asistenta (mācības ilgst vienu gadu) specialitātē. Mācības budžeta vietās.

Kur strādā?
Slimnīcās, poliklīnikās un zobārstniecības praksēs. Var atvērt arī pats savu privātpraksi kā pašnodarbinātais.

Darbarīki
Stomatoloģiskās iekārtas, rokas instrumenti, dators, rentgena aparāts, dažādi zobārstniecības materiāli.

Cik pelna?
Algas apmērs atkarīgs no darbavietas un nodarbinātības veida, zobārsta profesionalitātes, specializācijas, darba pieredzes un pacientu skaita un vidēji svārstās starp 300 un 1000 latiem mēnesī, lai gan var sasniegt arī 2-3 tūkstošus latu. Algots zobārsts saņem noteiktu algu
(Ls 300-350) un piemaksu - procentus no ieņēmumiem. Pašnodarbināta zobārsta atalgojums vidēji var būt Ls 450-1000.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?