Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Notievē ar komplikācijām

Zviedrija. Vācija. Francija. ASV. Japāna. Tā ir daļa no valstīm, kuras sauc Dienas aptaujātie zinātnieki, minot, kur šogad devušies viņu kolēģi. Teju katrā institūtā ir vairāki šādi piemēri, turklāt zinātnieki devušies prom «ne jau zemenes lasīt», bet gan nodarboties ar to pašu, ko varētu darīt Latvijā, ja vien būtu pieņemami darba apstākļi - adekvāts atalgojums un iespēja piedalīties pētnieciskajos projektos. Jauno zinātnieku aizplūšana ir viena no zinātnes straujās «notievēšanas» komplikācijām, ko radījuši vairāki tās budžeta griezieni.

Vissliktāk jaunajiem

Zinātnieki ar nostalģiju runā par treknajiem gadiem, kad pieaugušais finansējums zinātnei ļāva piesaistīt vairāk jaunu cilvēku, kas iepriekš izglītojušies vai strādājuši ārzemēs. Toties liesajos gados zinātne zaudējusi 60% svara. Kopējais finansējums tai no 36,29 miljoniem pērn nokritis uz 14,64 miljoniem latu nākamgad, kas pagaidām iezīmēti valsts budžetā. Vēl straujāku kritumu piedzīvojis zinātnes bāzes finansējums, kas paredzēts zinātnieku algošanai, infrastruktūras iegādei un uzturēšanai, - tas sarucis aptuveni par 70%. Tiesa, tieši bāzes finansējums iepriekš auga visstraujāk, lai gan, kā žurnālā Akadēmiskā Dzīve rakstījis LU prorektors Indriķis Muižnieks, to sadala pamatā pēc zinātnes institūcijās strādājošo skaita un to maz ietekmē paveiktais.

Pašreizējie nākamā gada budžeta skaitļi iezīmē vairākas tendences - par trešdaļu samazināts valsts pētījumu programmu finansējums, tātad cietīs prioritārie virzieni, apdraudēta infrastruktūras uzturēšana, gaidāma nākamā zinātnieku algu samazināšanas kārta, skaidro Latvijas Zinātnes padomes (LZP) priekšsēdis Elmārs Grēns. Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) direktors Ivars Kalviņš stāsta - viņam var nākties atlaist 30% jeb aptuveni 100 darbinieku, un no valsts finansējuma samazinājuma cietēji esot tie, kuri nodarbināti ar akadēmisko pētniecību. Savukārt LU Vēstures institūta direktors Guntis Zemītis norāda, ka vissliktākajā situācijā nonākuši jaunie pētnieki, jo viņiem sākotnēji bijis mazāk projektu un tagad izsīkstot tie paši. Jauno zinātnieku plūsma uz ārzemēm sākusies jau šogad. LU rektors Mārcis Auziņš uzsver, ka neaizbrauc «vidējais statistiskais», bet gan zinātnes «uzlecošās zvaigznes».

Arī Izglītības un zinātnes ministrija apzinās, ka zinātnes nākamā gada finansējums ir kritiski zems, taču ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics (TP) norāda, ka zinātnei ir arī cits finansējuma avots - ES struktūrfondi. Tiesa, to pašu viņš Dienai teica arī pērn, taču redzams, ka šogad šis mierinājums nav bijis vietā. Struktūrfondu apguve notiek smagnēji, un šogad finansējums varētu būt pieejams labākajā gadījumā divās aktivitātēs - stipendijas jau var saņemt maģistranti un doktoranti, un 40 miljoni latu sadalīti aktivitātē, kas paredzēta jaunudarba vietu radīšanai zinātniekiem -, taču finansējuma saņemšana bremzējas, jo pirmie konkursa rezultāti tika atcelti, ņemot vērā nepilnības projektu vērtēšanā. Turklāt no jaunā gada ES fondu naudas apgūšanai var rasties vēl viens šķērslis. Zinātniekiem jāsedz 7,5% no projektu līdzfinansējuma, bet vienīgais valsts finansējuma avots šim mērķim ir bāzes finansējums, kas pēc budžeta griezieniem arī būs izsīcis, apdraudot ES naudas saņemšanu.

Pārāk sadrumstalota

Lai gan publiski vairāk diskutēts par augstākās izglītības reformām, tikpat nepieciešamas reformas zinātnē. Zinātnes sistēma ir saglabājusi padomju laika palieku - sazaroto institūtu tīklu -, tā ir pārāk sadrumstalota. Kā norāda Latvijas Jauno zinātnieku apvienības pārstāvis Jānis Jaško, institūti, piemēram, iepērk vienādas iekārtas, nevis kooperējas. IZM dati liecina, ka valstī kopumā reģistrētas 132 zinātniskās institūcijas, no kurām 11 ir valsts institūti.

IZM prognozē, ka institūti «būs spiesti konsolidēties», citādi to darbība nākamgad būs apdraudēta. Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis uzskata, ka nākamgad «izdzīvos lielākie, stiprākie institūti». Ekonomija rastos no vairāku institūtu apvienošanas, bet pārvākšanās pašlaik ir pārāk dārga, tāpēc reformas vajadzēja veikt «bagātajos gados», spriež Valsts koksnes ķīmijas institūta direktors Aivars Žūriņš. Arī citu institūtu pārstāvji uzskata, ka nav jāsteidzas apvienoties, bet nenoliedz nepieciešamību kooperēties. Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors Modris Greitāns pieļauj, ka jāveido to institūtu apvienība, kas specializējas inženierzinātnēs, vairāk vajadzētu koordinēt darbu OSI un Biomedicīnas pētījumu un studiju centram.

Jātuvinās augstskolām

Atsevišķs jautājums ir augstskolu institūti. M.Auziņš norāda, ka tiem vairāk jāiesaistās studiju procesā, jo tagad institūtu un fakultāšu darbs notiekot «paralēlās pasaulēs». Turklāt ir pasniedzēji, kuri strādā vienlaikus gan augstskolā, gan institūtā un saņem dubultu algu. LU institūtu direktoru amatpersonas deklarācijas to apliecina. Proti, daļa no viņiem pērn saņēma vidēji 20 000 latu algu institūtā un vēl vairāk nekā 10 000 kādā no augstskolām. LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktors Benedikts Kalnačs pat paspēj institūta vadīšanu apvienot ar darbu Liepājas Universitātē. LU Filozofijas un socioloģijas institūta direktore Maija Kūle norāda, ka daudzi institūtu darbinieki saņem nevis dubultu algu, bet atalgojumu par godīgi paveiktu darbu, jo spējot paralēli lekciju lasīšanai iesaistīties projektos. Pašas M.Kūles atalgojums vismaz LU institūtu vadītāju līmenī pērn bijis rekordliels. Viņa nopelnījusi 68 000 latu, no kā 31 000 saņemts par darbu institūtā, bet 14 000 latu - par darbu LU.

Institūtu vadītāji iespējai tikt iekļautiem fakultātēs pretojas, bet nenoliedz, ka augstākajai izglītībai un pētniecībai jātuvinās. E.Grēns akcentē, ka reformas zinātnē jāveic, kad izvērtēta visa zinātnes sistēma, bet nebūtu pareizi, ka to darītu paši Latvijas zinātnieki. Neatkarīgi mūsu zinātnes institūtu darbu varot izvērtēt tikai starptautiski eksperti. To algošanai jau bija plānots izmantot ES fondu līdzekļus, taču tieši šī bija viena no pirmajām aktivitātēm, ko, līdzekļus taupot, svītrojusi Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdība. Tas gan novedis pie tā, ka arī apcirptais zinātnes finansējums turpina ieplūst neefektīvā sistēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?