Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Novērtēju dzīvi kā tādu

No Ilzes Laines vienmēr staro miers. Jo viņas pārliecība nesatricināma: nav vērts izšķiest laiku dusmojoties, sevi šaustot vai čīkstot. Latvijas sieviešu invalīdu asociācijas Aspazija vadītāja, taujāta, vai savos gados izjūt vecumu, teic: «Man dzīve tik strauji skrējusi, vienmēr esmu bijusi nodarbināta, ir bijis jādomā, jādara. Tagad attopos un ar izbrīnu secinu, ka jau labu laiku esmu senioros.»

Saredzēt arī tālāk

Starp senioriem ir divu tipu cilvēki, novērojusi Ilze Laine: «Vieni, kas ļoti atvērti, labestīgi, un tie, kuri sūdzas un čīkst. Es pati pasauli uzlūkoju ar labdabīgu skatu.» Savu lomu te nospēlējuši gan gēni, gan dzīves pieredze. «Man ir ļoti stipri gēni. Arī dzimusi esmu optimiste. Bet man šķiet, ka arī pesimisti, pie sevis mazliet piestrādājot, var pārvērsties par optimistiem. Vismaz mainīt skatu uz dzīvi.» Ilze domā, ka mūsdienu senioru lielākā sāpe ir tās sajūtas zaudēšana, ka esi vēl kādam vajadzīgs. «Pielietojuma nav. Cilvēkam jāsēž mājās, jādomā savas, patiesībā ne vienmēr labākās domas, un depresija ir klāt. Bet senioriem ir jābūt starp saviem vienaudžiem! Tad jebkurš emocionāli paceļas, jo jūt piederību sabiedrībai,» uzskata Aspazijas vadītāja.

Ilze nāk no Dobeles puses. Jau bērnībā tikusi audzināta jebkuru darbu padarīt līdz galam. «Garās biešu vagas neuzskatīju par grūtu pienākumu, vienkārši darīju. Tā bija mums visiem tā laika bērniem, nevarējām pateikt kā tagad, ka tas par grūtu vai - Dievs, nedod! -, ka nepatīk. Un tad pašai radās tā labā sajūta, ka esmu izravējusi zemeņu dobi, viss tīrs. Atceros, mamma teica, lai nenesu ārā no dobes nezāles, tās saulē izkaltīs. Bet domāju - nē, tā nezāļu čupa tik neglīti izskatās, vienmēr aiznesu, noliku kaudzītē,» atceras Ilze.

Vecākiem nav bijis laika sekot līdzi, vai četriem bērniem skolā uzdevumi bijuši izpildīti. Ilze allaž pati apzinājusies - par visu jādomā pašai. Tas palīdzējis virzīties uz augšu turpmākajā dzīvē. Ilzei padevusies matemātika, modē nākusi ķīmija - viņa izvēlējusies ķīmiķes profesiju. Studējusi Maskavā, Maskavas universitāti beigusi ar sarkano teicamnieces diplomu. Ilze gan atzīst, ka tagad šo profesiju neizvēlētos. «Izvēlētos matemātiku, tā palīdzējusi attīstīt loģisko domāšanu. Es vienmēr domāju ne tikai par to, kas būs rīt, bet arī - kas parīt. Pāris soļu uz priekšu. Tas ļoti noder dzīvē - iet ne tikai uz tiešo mērķi, bet arī saredzēt tālāk, kas būs.»

Šodien actiņas spožākas

Ilzei Lainei bija spoža karjera, laimīga ģimene, kurā auga divas meitas - Ieva un Zane. Bet dzīve apmeta kūleni. Topavasar, 1989. gadā, Ilze ar dzīvesbiedru Juri paguva paciemoties pie Ilzes draudzenes Meksikā - vēl joprojām, kaut pabijusi daudzās pasaules zemēs, Ilzes atmiņās šī ir viseksotiskākā. Tas bijis mūža brauciens, teic Ilze. Bet drīz pēc tam sākusi streikot veselība - mocījis nespēks, zudusi apetīte, ārsti neko nav varējuši pateikt... «Manā dzimtā visi bijām fiziski spēcīgi. Bet acīmredzot mana ķīmija iedarbojās uz mani. Toreiz jau ne par darba drošību, ne aizsardzību netika domāts. Vienā brīdī atteica strādāt abas nieres.» Pieslēgta slimnīcā pie mākslīgās nieres, Ilze mēnešiem ilgi gaidījusi donora nieri. Pēc nieres pārstādīšanas operācijas vēl bija jāpavada vairāki mēneši uz gultas, gaidot, vai organisms to pieņems. Tas bijis laiks starp būt un nebūt. «Jā, man bija šoks. Knapi izķepurojos, bet ne vienu mirkli nedomāju, ka varu aiziet no šīs dzīves,» atzīst Ilze un turpina: «Slimnīcā redzēju - tie, kas bija pesimisti, padevās, tie aizgāja ļoti ātri. Atceros, pie mums palātā katru dienu ienāca virēja un teica: «Šodien actiņas jums jau spožākas.» Es tam ticēju!»

Kopš tā laika Ilze dzīvo ar transplantētu nieri. «Pēc dabas nekad neesmu bijusi sīkumaina, bet pēc šī notikuma novērtēju dzīvi kā tādu! Tagad visu uztveru līdzsvaroti. Pat iekšēji neuztraucos - zinu, ka nevaru to darīt, un neuztraucos. Vienkārši tūlīt intensīvi domāju, ko darīt tālāk, ja nav sanācis, kā esmu gribējusi. Ar laiku šī attieksme izvērtās par tādu kā manu esību. Jo vienmēr kāds atrisinājums rodas. Arī krīzes situācijās vienmēr domāju, ko darīt. Ne dusmas, ne sevis šaustīšana nepalīdz,» uzskata Ilze Laine.

Varbūt pat labāk!

Pēc izveseļošanās Ilze iesaistījusies Latvijas Nieru slimnieku asociācijas darbībā. Caur to iepazinusies ar konsultantiem no Zviedrijas - izrādās, visās Eiropas valstīs ir organizācijas sievietēm ar invaliditāti. «Tā bija Annelī Jonikene, ļoti aktīva dāma, vienmēr pozitīva. Viņa pārliecināja, ka arī Latvijā šāda organizācija ir vajadzīga. Nolēmām - darīsim kaut ko! Apzināju sievietes ar invaliditāti, iesaistīju 12 dāmas, un nodibinājām Aspaziju,» pirmssākumus atceras Ilze. Tā bijusi kā misijas apziņa. «To jau slimnīcā redzēju, cik ļoti cilvēkiem nepieciešams atbalsts. Kā par mani dakteri teica: ja kāds zaudē optimismu, pieaiciniet viņam klāt Ilzi Laini,» smej Ilze. «Jutu, ka varu iespaidot uz labo pusi, un, cik varēju, to darīju. Daru joprojām. Tas ir iekšējs gandarījums, redzēt, kā cilvēks tomēr atveras. Jo pirmais impulss jau ir čīkstēt, uzskatīt, ka tikai viņš ir vientuļš, atstāts, nesaprasts.»

Pašas Ilzes stiprais balsts esot ģimene. «Man ir ļoti laba ģimene. Pieci lieliski mazbērni, dažāda izmēra - no pirmās līdz 12. klasei. Viņiem patīk nākt pie manis, mazbērni pieņem mani kā savējo. Lielie bērni uztic savas sirdslietas. Dzīvē esmu iemācījusies pārāk neuzbāzties ar saviem padomiem, domāju, par to arī mani ciena. Arī meitas vienmēr bijušas manas labākās draudzenes. Ģimenē mums valda liela labestība, tāpēc ir viegli,» saka Ilze Laine. Bet otrs stiprais balsts - Aspazija. «Mēs viena otru atbalstām, mums ir daudz kopēju vaļasprieku. Manuprāt, dzīve jādzīvo pilnvērtīgi, kamēr te esam. Nebūs tā, ka pienāks tāds laiks, ka nu tikai varēs sākt dzīvot. Dzīvo dzīvi, kamēr var!» Un vēl esot jāprot piedot. Arī sev. «Viss atkarīgs tikai no sevis paša. Var uz sevi, uz citiem dusmoties, bet var visu uzņemt ļoti mierīgi. Nebūs tā, būs citādi - varbūt pat labāk.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ilze Laine

Dzimusi 1940. gada 24. septembrī Dobelē
Studējusi Latvijas Valsts universitātē un Maskavas Valsts universitātē Ķīmijas fakultātē. Ķīmijas zinātņu doktore
Strādājusi ZA Organiskās sintēzes institūtā
20 gadu nostrādājusi Latvijas Medicīnas akadēmijas Farmācijas fakultātē, pasniegusi fizikālo ķīmiju
Darbojusies Latvijas Nieru slimnieku asociācijā
No 1998. gada ir Latvijas sieviešu invalīdu asociācijas Aspazija prezidente
No 2002. gada Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento valdes locekle

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?