Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nu tā, Pelnrušķīt! Kur tev zelts?

«Gāju uz mājām un apkārtnē nevienu nemanīju, bet, kad pagriezos ap stūri, pēkšņi man priekšā bija sieviete. No sākuma likās, ka esmu viņai vienkārši pagadījusies pa ceļam, tādēļ pakāpos atpakaļ, bet tad pēkšņi vīrietis mani sagrāba no mugurpuses. Vienu roku uzlika man uz mutes, ar otru piespieda pie rīkles nazi un teica: «Nu tā, Pelnrušķīt!»,» Zane (vārds mainīts) atceras naktī uz 2.

aprīli piedzīvoto, kad viņa Pārdaugavā krita par upuri bruņotai laupīšanai. Kaut arī Zane notikušo uztver mierīgi, viņa atzīst - viena pati pa Rīgu tumšā laikā tik drīz vairs nestaigās. Policija gan mierina - laupīšana uz ielas ir noziegums, kuru pastrādā slikti sagatavojušies likumpārkāpēji, un agrāk vai vēlāk viņus iesēdina.

Laupītāji «uzcienā»

Kamēr vīrietis Zani turējis, viņa līdzzinātāja pārmeklējusi meitenes somas un kabatas, no kurām izvilkusi pilnīgi visu, pat kosmētiku. «Tad viņš sāka prasīt: «Kur tev ir zelts, kur zelts?» bet, kad centos atbildēt, tikai vēl stiprāk aizspieda muti. Atdevu viņam gredzenu, citu rotaslietu man nebija. Pēc tam prasīja, lai parādu, kur dzīvoju, un apveda mani ap mājas stūri. Tajā brīdī nobijos, ka mani tūlīt durs nost, bet viņi vienkārši piedraudēja, lai desmit minūtes nekustos, jo mani uzmanot trešais laupītājs, «uzcienāja» mani ar vienu no pašas cigaretēm un skrēja prom,» atceras cietusī. Vīrieti viņa paspējusi aplūkot tikai no mugurpuses, bet viņa «izpalīdzei» Zane saskatījusi tikai acis - pārējo sejas daļu segusi melna šalle un cepure. Abi uzbrucēji bijuši gados jauni, un vīrietis runājis krievu valodā, bet sieviete - latviski ar manāmu krievu akcentu.

Laupītāji paņēmuši arī Zanes dzīvokļa atslēgas, tādēļ viņa metusies bēgt uz kāda radinieka dzīvokli, no kurienes izsaukusi policiju. «Laupītāji rīkojās ļoti ātri un mierīgi, likās, ka viņiem viss ir izstrādāts. Kad viņi aizskrēja, kādu brīdi biju šokā, domāju, ko man darīt, bet raudāt sāku tikai, kad jau biju drošībā. Tagad man drīzāk ir bail nevis no tā, ka man kāds atkal uzbruks, bet gan no tā, ka man izveidosies paranoja - ka es visu laiku baidīšos no uzbrukumiem,» viņa atzīst. Ja viņus aizturēs, Zanes aplaupītājiem draud no trim līdz 12 gadiem cietumā.

Svarīga pirmā stunda

«Parasti saka, ka policijai vissvarīgākās ir pirmās 24 stundas pēc nozieguma, turpretim šādos gadījumos tā ir pirmā stunda, kad izredzes noķert ir 50 pret 50. Vēlāk jau ir operatīvais darbs, kur matemātika ir nedaudz citāda, bet agri vai vēlu grupas noķer,» skaidro bijušais Valsts policijas (VP) priekšnieks Juris Rekšņa. Viņš norāda, ka ielu laupītāji pārsvarā ir narkomāni, alkoholiķi vai mazgadīgie: «Tādi Kaupēni, profesionāļi ir ļoti liels retums. Ka tie būtu noziedznieki ar smadzenēm, teikt nevar.»

Līdzīgi domā VP Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins. Viņš uzsver, ka laupītāji «ir kriminālais kontingents, kam nav profesionālu iemaņu, kas citādi nopelnīt nevar. Kad 2009. gadā sākās krīze, neprofesionālo noziegumu, arī laupīšanu, skaits pieauga, bet pagājušogad daudzus ir izdevies saukt pie atbildības, un šogad process turpinās». Saskaņā ar policijas sniegtajiem datiem 2010. gadā aizturēti 270 laupītāji, bet šā gada pirmajos trijos mēnešos - jau 93.

A. Grišins skaidro, ka starp laupītājiem esot arī ļoti liels recidīvistu skaits, tomēr noziegumi parasti nav rūpīgi plānoti. «Tiem, kas laupa uz ielām, konspirācijas līmenis nav īpaši augsts un grupas var būt nestabilas, piemēram, viens cilvēks var būt ideju ģenerators, bet pārējie gadījuma biedri - nav tā, ka viņi sēdētu mājās un rūpīgi ko plānotu. Īpaši raksturīgi tas ir nepilngadīgajiem,» stāsta A. Grišins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?