Ja tomēr atgriežaties virtuvē, tad grēks neizmantot dārza veltes. Šoreiz gardēde Biruta Ozola piedāvā ķiršu pankūkas, Rīgas miesnieka tehnoloģe Anda Sproģe - ogu marinādi cūkgaļai, bet Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore Dita Lase - lielisku zemeņu sacepumu bez olām.
Ogu laika receptes
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Zemeņu, rabarberu, bumbieru sacepums
Sastāvdaļas 4 porcijām: viss pa 200 g - rabarberi, zemenes,
bumbieri, sviests, manna, cukurs, milti; 2 tējk. cepamā pulvera, 2
tējk. kanēļa, rīvēta miziņa no 1/2 apelsīna, 3 ēd. k. mandeļu
skaidiņu, 50 g ātri vārāmo auzu pārslu.
1. Cepeškrāsni uzkarsē
līdz 180-200 °C.
2. Rabarberu un bumbieri nomizo, sagriež
gabaliņos.
3. Zemenēm noņem kauslapas, sagriež katru 4 daļās.
Visus augļus samaisa.
4. Sajauc visas sausās sastāvdaļas, 1 ēd.
k. mandeļu skaidiņu atstājot virsmas pārkaisīšanai.
5. Ieziestā
vai arī ar cepampapīru izklātā veidnē ar augstām malām liek kārtām:
sauso maisījumu, augļu maisījumu, sviesta piciņas.
6. Tādā
secībā atkārto, līdz veidne pilna. Virskārtā jābūt sausajam
maisījumam.
7. Ja vēlas, lai virsma būtu brūna, pārliek sviesta
piciņas.
8. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes. No
augļiem cepoties tecēs sula - manna uzbriedīs un saturēs kopā
sacepumu. Pēc 20 min. pārkaisa mandeļu skaidiņas un cep vēl 10
minūtes.
Ogu marināde cūkgaļai
Sastāvdaļas 3 kg cūkas kakla karbonādes: 1 kg sīpolu, 50-75 ml
ābolu, vīna vai parastā etiķa, 1 ēd. k. sinepju, 1 ēd. k.
majonēzes, 1 ēd. k. medus, 1 ēd. k. sojas mērces, 1/2 tējk. maltu
melno piparu, 1/2 tējk. maltas paprikas, 1/2 tējk. kaltēta malta
ingvera, 1/2 tējk. sāls, 3-4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas,
timiāns, 500 g sarkano jāņogu (der arī citas skābas ogas - ķirši,
ērkšķogas)
1. Gaļu sagriež 4x5 cm gabaliņos.
2. Sīpolus
sašķēlē ripās
3. Kārtās lielā traukā saliek gaļu un
sīpolus.
4. Sajauc visas marinādes sastāvdaļas un pārlej gaļai
ar sīpoliem.
5. Ar rokām pamatīgi izspaida un sajauc.
6. Gaļu
noslogo ar šķīvi tā, lai visa atrastos marinādē, un liek uz nakti
ledusskapī.
7. Nākamajā dienā gaļu no ledusskapja izņem dažas
stundas pirms cepšanas, lai tā sasiltu.
8. Liek uz iesma un cep
aptuveni 15 minūtes, līdz gaļa gatava.
Ar ķiršiem pildītas pankūkas
18 pankūkām vajadzēs: 200 ml miltu, 5 ēd. k. kakao pulvera, 100
ml cukura, 1 tējk. sāls, 2 olas, 300 ml piena, 150 ml 10% krējuma,
1 tējk. vaniļas ekstrakta. Pildījumam: 500 ml ķiršu, 75 ml brendijs
vai konjaks, 0,5 tējk. kanēļa, 1 tējk. svaigi spiestas citrona
sulas, 2 ēd. k. cietes, kas iemaisīta 3 ēd. k. ūdens.
Izsijā
sausās izejvielas. Sakuļ olas, pienu, krējumu un vaniļu. Pievieno
sausos produktus un labi samaisa, līdz masa viendabīga. Aizvāko un
liek ledusskapī uz 1 stundu.
Pildījumam katliņā samaisa ķiršus,
brendiju, kanēli un citrona sulu un karsē uz vidējas liesmas, līdz
karsts. Pievieno ūdenī iemaisīto cieti un karsē, līdz masa
bieza.
Izcep pankūkas, katrai pankūkai uzliek 1 ēd. k. ķiršu ar
kaudzi un cieši satin. Liek pankūkas uz plāts, apsmērē ar izkausētu
sviestu un karsē 175 °C 8-10 minūtes.
Dekorē ar veseliem ķiršiem
un šokolādes skaidiņām, ja vēlas, un pasniedz ar putukrējumu.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!