Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Okupācija un taisnīgums

Sandris Točs

Okupācija, aneksija vai inkorporācija? Nošautajiem un uz Sibīriju izsūtītajiem tas ir vienalga. Savukārt pārējā latviešu tautas daļa milzīgo netaisnību, kas sākās 1940. gadā, sauc vienā vārdā - okupācija.

Neviena vēsturnieku komisija, neviens politiķis to nespēj mainīt. Notikušajai netaisnībai nevar piemeklēt juridiski korektu jēdzienu. Tas jautājums, kas tracina sabiedrību, nav vēstures zinātnes jautājums. Okupācija ir lielākais pāridarījums, ko latviešu tauta ir piedzīvojusi. Kamēr šis jautājums tiek uzturēts politiskajā dienaskārtībā, tas tiek uzturēts latvieša apziņā, bet, kamēr tas tiek uzturēts latvieša apziņā, latviešu tauta dzīvo pagātnē.

Kādam tas ir izdevīgi, ka vēlēšanu kampaņa notiek virtuālā pagātnes dimensijā, risinot septiņdesmit gadus vecus notikumus. Jo vairāk vietas politikā ieņem vēstures netaisnības, jo mazāk vietas pāri paliek šodienas netaisnībām. Nevienam politiķim nav bīstami runāt par latviešu izvešanu uz Sibīriju, ir bīstami runāt par izbraukšanu šodien.

Okupācijas tēma ir aktuāla, ja politiķi to uztur. Viens no veidiem, kā dienaskārtībā uzturēt okupācijas tēmu, ir to neatzīt. Okupācijas neatzīšana tracina latviešus un veicina etnisko balsojumu. Ir acīmredzams, ka pretkrieviski noskaņojumi mobilizē Saskaņas centra vēlētāju. Etniskais balsojums nozīmē arī to, ka nav vajadzīgs alternatīvs sociālekonomisks piedāvājums, bet tas ir jūtīgs jautājums. Patiesi alternatīvs piedāvājums izietu no SVF/EK aizdevuma programmas rāmjiem, savukārt ietekmīgo ārvalstu draugu atbalsts ir partijām, kuras pieturas pie prognozējamas politikas.

Etniskais balsojums, protams, ir ērts ne tikai SC, tas ir ērts visām partijām, kuras nevēlas, lai vēlētāja izvēli noteiktu sociālekonomiska motivācija. Ļoti saprotams ir SC politiķu mirkļa izdevīgums, izvairoties no skaidras valodas okupācijas jautājumā. Okupācijas atzīšana automātiski atņemtu pāris balsu SC, atdodot tās PCTVL. Bet SC grib uzvarēt šajās vēlēšanās, tā nevar atļauties zaudēt. Uzvarēt var godīgi, un uzvarēt var ar manipulāciju. Okupācijas neatzīšana ir manipulācija. Tā nevienam nav izdevīga un nav pareiza, jo ir negodīga. Tā izslēdz taisnīguma jēdzienu no politikas. Neatzīstot netaisnību pret latviešiem, grūti pārliecinoši runāt par taisnīgumu pret krieviem, par sociālo taisnīgumu, par taisnīgumu vispār.

Ja SC atkal izslēgs no valdības veidošanas, pamatojums būs okupācijas neatzīšana. Krieviem un amerikāņiem tas būs grūti saprotami, bet latvietim Jānim Urbanovičam to vajadzētu saprast. Latvieša pasaules izjūta ir jārespektē ar visu okupācijas traumu. To izdarot, ir iespējams panākt, ka latvieši vairāk respektē to plašo kopienu, ko pārstāv Saskaņas centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?