Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Olimpiāde un kultūra

Viljams Heigs*

Vēl tikai 500 dienu, un pasaules skatieni pievērsīsies Apvienotajai Karalistei, kur tiks atklātas 2012. gada vasaras olimpiskās spēles. Lielbritānijas iedzīvotāji ir gatavi uzņemt draugus no visas pasaules, tiklab sportistus, kā skatītājus, lai kopā piedzīvotu notikumu, ko mans draugs un Londonas olimpisko spēļu organizācijas komitejas priekšsēdētājs lords Ko dēvē par pasaules grandiozāko šovu. Mēs varam būt apmierināti, jo visi sagatavošanās darbi norit pēc plāna, un olimpisko spēļu komplekss, kas būs lielākais Eiropā, pašlaik ir jau gandrīz gatavs sportistu un līdzjutēju uzņemšanai.

Londona jūtas pagodināta, ka ir tikusi izraudzīta par šā ievērojamā starptautiskā sporta pasākuma norises vietu vairāk reižu nekā jebkura cita pilsēta pasaulē. Ikreiz esam centušies, lai mūsu līdzdalība dotu kādas paliekošas vērtības olimpiskajai kustībai. 1908. gada Londonas spēlēs sportisti parādē pirmo reizi nesa katrs savas valsts karogu, un no pasākumiem, kas tika organizēti 1948. gada Londonas olimpiādes laikā, vēlākajos gados izauga paraolimpiskā kustība. 2012. gadā mēs vēlamies godināt šo jauno iniciatīvu radīšanas tradīciju, organizējot spēles tā, lai tās vairāk nekā jebkad agrāk būtu videi draudzīgas un neviens nebūtu spiests palikt malā, neviens netiktu atstumts.

2012. gada olimpiskais sporta komplekss ir projektēts, pamatojoties uz energoefektivitātes principu un ilgtspējīga dzīvesveida modeli. Jāpiemin, ka 90% no materiāliem, kas radās, plānotajā olimpisko spēļu norises vietā nojaucot dažādas ēkas, tika atkārtoti izmantoti jauno objektu celtniecībā; turklāt esam iestādījuši 20 000 koku, tā ļaujot Londonai brīvāk uzelpot un radot jaunu dzīvās dabas stūrīti, gluži vai paradīzi, kurā relaksēties ikdienas nogurdinātajiem londoniešiem.

Projektējot ēkas, plānojot norišu vietas un sabiedriskā transporta maršrutus, neesam aizmirsuši arī cilvēkus ar īpašām vajadzībām un esam parūpējušies, lai šo lielisko notikumu varētu izbaudīt pilnīgi visi sabiedrības locekļi. Tas ir svarīgs aspekts, un esmu apņēmies šo olimpiādi padarīt par brīvi pieejamiem svētkiem. Uzskatu, ka mans līdz šim lielākais politiskais sasniegums ir tas, ka esmu izstrādājis un iesniedzis likumprojektu, kas vērsts pret invalīdu diskrimināciju (Disability Discrimination Act). Tieši tāpēc esmu gandarīts, ka mūsu viesu vidū būs arī 80 000 paraolimpisko spēļu skatītāju (kas ir sešpadsmitkārtīgs pieaugums salīdzinājumā ar pirmsākumiem 1960. gadā), jo tā mēs turpinām mainīt sabiedrības attieksmi un pierādīt, ka arī šie sportisti var sagādāt skatītājiem daudz aizraujošu spēles momentu un azartiska līdzdalības prieka.

Īstenojot Olimpiskās komitejas Singapūrā pieņemto lēmumu, mēs esam apņēmušies panākt, lai jaunieši visā pasaulē būtu sportiskā gara un aktivitātes vienoti. Ir izstrādāta starptautiska programma, kas iecerēta, lai 12 miljoniem bērnu 20 valstīs ļautu nodrošināt kvalitatīvu fizisko audzināšanu, sporta nodarbības un spēles. Šīs iespējas saņēmuši jau vairāk nekā septiņi miljoni bērnu visā pasaulē, un vairāk nekā 300 Lielbritānijas skolu saistībā ar šo programmu ir izveidojušas partnerību ar skolām citur pasaulē.

Šī olimpiāde vienos arī mūsu pašu valsts iedzīvotājus no visdažādākajiem reģioniem, kas nodrošinās sportistu izmitināšanu treniņnometnēs, un olimpiskā lāpa izgaismos visu valsti, ienesot sportisko garu pašos visattālākajos valsts nostūros. Un ikvienā vietā to sagaidīs svētku gaisotne, dažādi pasākumi un koncerti.

Gatavošanos olimpiādei varam uzskatīt par Lielbritānijas kultūras svētkiem četru gadu garumā. Olimpiādes programma ar mākslas, kino un mūzikas pasākumiem, ar digitālajiem un muzeju projektiem ir jau gandrīz gatava un dos ikvienam papildu iespējas kļūt par šo svētku dalībnieku un 12 nedēļu garumā apmeklēt mākslas festivālu 2012. gada vasarā.

Kā Lielbritānijas ārlietu ministrs aicinu jūs pieredzēt šos neaizmirstamos svētkus, ko būs sarūpējusi mana valsts. Vēlos jums parādīt savu valsti kā vienu no pasaules labākajām vietām, kur dzīvot, strādāt, ciemoties un dibināt biznesa kontaktus. Jums ir iespēja kaut tūliņ nopirkt biļeti uz pasaules grandiozāko šovu.

Nepalaidiet garām iespēju! Izbaudīsim kopā šos lieliskos brīžus!

* Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?