Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Optimizācijas vilnī ierautie

Laima Muktupāvela

Ziemsvētki manu draugu ģimenēs būs pieticīgi. Divas draudzenes atlaida no darba ministrijā. Viens no draugiem - aizgāja pats. Viņam bija apnicis, ka viss ar visiem jāsaskaņo, bet atbildību neuzņemas neviens: «Čakarējām cilvēkus!» Ministrijā notika kadru optimizācija, bet darbiniekiem tā bija mazā nāve.

Jātaupa. Drakoniski taupības noteikumi liek publiskajās kancelēs paziņot, ka «samazināsim birokrātisko aparātu». Septembrī apritēja divi gadi, kopš oficiālā krīzes sākuma. Saasināti uztvērām pirmatnējo mulsumu, bet, laikam ejot, neziņa par rītdienu kļuva par ikdienu.

Manas draudzenes citiem ir birokrātes, bet man - dzīvi cilvēki, kas nu izrādās lieki. Iespējams, viņu amata štata vieta treknajos gados bija «uzpūsta» kā burbulis, kas nu ir plīsis. Taču man viņu nav žēl. Nemaz! Man bija gan žēl, ka tik skoloti, erudīti, izdomas bagāti cilvēki kvern kādā tur departamentā, atgādinot drīzāk Gogoļa činavniekus piesnigušajā Pēterburgā. Birokrātiskā sektora darbinieku samazināšana cita starpā nozīmē, ka radīsies atslogojums privātajam sektoram, jo gluži vienkārši nebūs vajadzīga nodokļu maksātāju nauda, par ko barot ministrijās sēdošos.

Eiropas analītiķi prognozē, ka pasaule piedzīvos plašu štatu samazināšanas cunami. Darba devēji potenciālajiem darbiniekiem nosaka augstas prasības, bet piedāvā minimālu algu. Kantoros un ministrijās darbu meklē ne tikai jaunuļi pēc skolas, bet pieredzējuši ļaudis. Kā no darba atlaistajiem dzīvot tālāk? - lai beidzot dara to, kam paredzēti no Dieva, no likteņa vai - sauciet, kā gribat, - kaut no brīvās izvēles. Lai beidz tēlot darbu, pārcilājot papīrus un sēžot sapulču zālēs. Ja Latvijas kā valsts mērķis ir birokrātijas iznīcināšana, tad man nav žēl, ka tiek atlaisti pat mani draugi. Zināms, ka neesam «mēmļas» - nepazudīs, izsitīsies, izdomās, ko darīt.

Tomēr politiķiem patīk runāt par investīcijām, aizdevumiem, tirgošanos, arī optimizāciju, bet mērķa tam visam nemaz tik skaidra nav. Aizvien spēkā ir skepse, vai aiz šiem skaitļiem tiek ieraudzīti cilvēki. Tikmēr manas draudzenes vēlas turpināt «dzīvot kā Eiropā», proti, brauc prom. Bet mans draugs - nepļāpā, ka vainīga latviešu mentalitāte un izsūtīšanas, un, iemaksājot valsts nodevu Ls 1, pats sāka uzņēmējdarbību. Viņā bija ekonomiska motivācija, lai bijušo birokrāta domāšanu noskaņotu ražošanas virzienā. Viņš antiņiski sāka attīstīt pašmāju iekšējo tirgu. Grūti viņam iet. Birokrāti tagad «čakarē» viņu pašu.

Pirms latviešu došanās prom uz attīstītajām valstīm nākamajā emigrācijas cunami vilnī Latvijas valstij ar saviem cilvēkresursiem jārīkojas gan kardināli, gan reizē pārdomāti un cilvēciski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?