Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pabučosimies vēlāk!

«Kurpes, protams, ir Ann Demeulemeester, bet tās jūs nevarat redzēt,» Laimas Vaikules kurpju izvēli kādā no Jaunā viļņa 2010 koncertiem modes apskatniekiem komentēja viņas stilists. Kurpes bija paslēptas zem garas kleitas - zīmolu, piedodiet, neatceros. Laimas tēlu papildināja korsete Jean Paul Gaultier. Laima Vaikule ir mūsu Lēdija Gāga - dziedoša «stila ikona», kura veikli žonglē ar dārgiem zīmoliem.

Taču otrdien Dzintaru koncertzālē notikušais šovs ir kaut kas vairāk nekā dizaineru tērpu parāde. Latviešu un krievu estrādes granddāma pierāda, ka joprojām spēj dziedāt dzīvajā, nevis tikai dejot fonogrammas pavadījumā Jaunā viļņa priekšnesumos. Māksliniece uzstājas ar lielu - un lielisku! - pavadošo grupu - kabarē orķestri, kas spēlē ar izteiksmīgu džeza akcentu. Jaunajā vilnī tik daudz mūzikas instrumentu uz šīs pašas skatuves nekad neredzēsiet, citādi nebūs kur izvērsties dejotājiem un popzvaigžņu ego.

Laima Vaikule savā koncertprogrammā beidzot atbrīvojusies no dejotāju pakalpojumiem. Viņa valdzinoši pārvietojas pa skatuvi viegli iereibušas sievietes solī, dramatiski runā viņas rokas. Laima romantiski un pašaizliedzīgi dejo ar neredzamu kavalieri.

Tēlam, kuru šajā dzīves posmā 56 gados Laima Vaikule uzbur uz skatuves, piestāv balss, kas koncerta sākumā kraukšķ kā Ādažu čipsi. Tā vairs nav Laimas balss, kas dzirdama ierakstos un Jaunā viļņa izmantotajās fonogrammās. Tuvākajos gados Laima Vaikule varētu pietuvoties žanram, kurā veiksmīgi izpaužas Marianna Feitfula, - poētiskas muzikālās melodeklamācijas. Laima regulāri paslēpjas aizskatuvē, lai atvilktu elpu, uzvilktu jaunu kleitu un iedotu iespēju uzstāties «jaunajiem talantiem» - viessolistiem Jānim Stībelim un Intaram Busulim, čellu trio Melo-M un Jaunā viļņa 2010 10. vietas ieguvējām meitenēm Lady's Sweet. Koncertā viņas dzied fona vokālus, un viņām ir arī viens numurs pašā skatuves priekšā: Lady's Sweet izcili izpilda Dziesmiņu par kapteini no filmas Kapteiņa Granta bērni. Meitenes izskatās daudz laimīgākas un atraisītākas nekā Jaunajā vilnī.

Jānis Stībelis ir Laimas šovu regulārais partneris - šī alianse ir sen noslīpēta, un viņu skatuves attiecībām pietrūkst dzirksteles. Dzirksteļot šajā vakarā ir apņēmies Intars Busulis - kopā ar Jāni Stībeli viņš ieskandina koncertu ar hitu Viss nāk un aiziet tālumā. Sacensties ar Intara harismu un aktieriski muzikālo šarmu ir nevis grūti, bet, šķiet, neiespējami - vismaz Jānim Stībelim. Tas kļūst absolūti skaidrs, kad Intars Busulis dzied duetā ar Laimu Negribas vairāk... Kā tā negribas? Gribas, un vēl kā! Intara un Laimas priekšnesumā un dejā (viens otram tuvu, tuvu) ir gan apreibinošu jūtu ķīmija, gan erotiska spriedze. Kad Intars pieskaras Laimai, viņai ir patīkami - sieviete staro. «Pabučosimies vēlāk,» viņa saka Intaram, kad viņš atstāj skatuvi.

Laima koncertā ļaujas ne tikai jūtām, bet arī «mākslinieciskās integrācijas» veicināšanai - šovs ir bilingvāls. Viņa dzied un sarunājas ar publiku latviešu un krievu valodā. Daudzām Raimonda Paula dziesmām ir vienlīdz «leģitīmas» oriģinālversijas abās valodās. «Tie, kuri nezina latviešu valodu, - iemācīsimies! Tie, kuri nezina krievu valodu, - iemācīsimies! Saimniecībā noderēs!» Laima saka. Diemžēl bez Raimonda Paula neviens cits komponists dziedātājai nav uzdāvinājis dziesmas, kas dzīvotu mūžīgi mūžos. Turklāt pēdējais Laimas albums, kuram visas dziesmas komponējis Raimonds Pauls un kuru nekautrējoties var raksturot kā lielisku, iznācis tālajā 1996. gadā: latviešu valodā Viss nāk un aiziet... (Laimas vienīgais CD albums dzimtajā valodā), krievu valodā - Ja višla na Pikadilli. Pēc tam Laima Vaikule izdeva Igora Krutoja kompozīciju albumu Latinskij kvartal, taču visas dziesmas krievu valodā, kuras māksliniece iekļāvusi repertuārā pēdējos desmit gados, ir vieglprātīgas, tukšas, viņas radošo pagātni pat apkaunojošas. Šo muzikālo bezgaumību (Akapuļko-ai-ai-ai-ai, sadziedāšanās ar Borisu Moisejevu un citi eksperimenti) Laima prasmīgi centās nomaskēt ar personības eleganci, koncertuzvedumu horeogrāfiju, zīmoliem un visiem tiem neredzamajiem Ann Demeulemeester kurpju pāriem.

Dzintaru koncertzālē Laima rāda ideālu vasaras estrādes šovu - ar brīnišķīgām melodijām (dziesmas Nakts ugunskurs un Vēl nav vakars, visticamāk, atstātas nākamajai reizei), pieredzes un jaunības saspēli, ar Raimondu Paulu pie klavierēm. Redzot, cik fantastisks ir Laimas Vaikules un Intara Busuļa duets, režisoram Viktoram Runtulim pēc iespējas drīz jāangažē estrādes dīva šova Cabaret jaunākajam laidienam. Skatītāji stāvēs rindā, lai tiktu iekšā! Un ne tikai Ziemassvētkos, bet visu gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?