Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pameta vienīgo bērnu

Iedzīvotāji bija atsaucīgi un atpazina interneta portālos ievietotajās fotogrāfijās abas sievietes, kuras notvēra videokameru acs, kad viņas 12. jūnijā Bērnu slimnīcas jaunā korpusa gaitenī atstāja apmēram pusgadu vecu meiteni. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde noskaidrojusi, ka viena no sievietēm ir bērna māte, viņa ir nedaudz vecāka par 20 gadiem. Šis ir viņas vienīgais bērns. Par sievietes motīviem policija pagaidām nerunā, norādot, ka turpinās izmeklēšana un vēl līdz galam bērna pamešanas iemesli nav noskaidroti. Nav arī zināms, vai viņa vēlas bērnu atpakaļ.

Policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par bērna atstāšanu bez palīdzības, par šādu pārkāpumu draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 40 minimālajām mēnešalgām. Visticamāk, bērna mātei būs jāatbild par savu rīcību, taču gluži teorētiski, ja viņa būtu ielikusi pusgadu veco bērnu turpat slimnīcas teritorijā no pagalma puses slimnīcas sienā iebūvētajā glābējsilītē jeb Baby Box, kur mātes var anonīmi un nesodīti atstāt jaundzimušos, viņu neviens neatrastu. Tur arī nav kameras. Tiesa, diez vai tas viņai izdotos, jo glābējsilīte domāta mazākiem bērniem.

Taču glābējsilītei, kuru atklāja 2009. gada rudenī, likumdošanā joprojām nav noteikta regulējuma par tās darbību, tādēļ nav arī zināms, līdz cik dienām, nedēļām, mēnešiem vecus bērnus tajā var atstāt. Līdz šim Bērnu slimnīcas glābējsilītē mātes atstājušas mazuļus drīz pēc viņu piedzimšanas, vidēji šie bērni bijuši ne vecāki par vienu nedēļu. Bērnu slimnīcā Vienības gatvē te atstāti deviņi bērni. «Mēs jau gandrīz pirms pusgada sagatavojām Ministru kabineta noteikumu projektu, kas noteiktu kārtību par Baby Box Latvijā, taču tas ir iestrēdzis Veselības ministrijā. Tajā arī varētu noteikt bērnu vecumu,» saka Laura Zvirbule no sabiedrisko attiecību uzņēmuma Divi gani, kas organizē glābējsilītes Baby Box projektu. Vienīgā kārtība, kas realizēta praksē, - visi glābējsilītē atstātie bērni «automātiski» tiek uzskatīti par atradeņiem un ir brīvi adopcijai.

Rīgas bāriņtiesā Diena uzzināja, ka bērna pamešana, piemēram, slimnīcas gaitenī noteikti nav pieņemama vai likumīga prakse, bērns šādi tiek pakļauts arī riskam. Lai arī tas netiek «reklamēts», kārtība ir šāda - ja māte nolemj atteikties no bērna, viņai ir jāvēršas bāriņtiesā vai sociālajā dienestā, kas vispirms piedāvā palīdzību. Taču, ja māte nemaina domas, seko aprūpes tiesību atņemšana. Tas nozīmē sekas tālākajā dzīvē, piemēram, profesiju izvēles ierobežojumus. Kā Dienai saka bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs - ja arī Bērnu slimnīcā pamestā bērna gadījumā šī sieviete sevi dēvē par bērna māti, ar to nepietiek, viņai tas būs jāpierāda, jāsniedz prasība tiesā, kas nozīmē sarežģītu procesu. Turklāt svarīgi noskaidrot arī motīvus, kādēļ sieviete bērnu pametusi. Pērn rudenī kāda sieviete bāriņtiesai esot rakstījusi vēstuli, vai glābējsilītē ir iespējams atstāt pusgadu vecu bērnu, bāriņtiesa aicinājusi viņu vērsties pēc palīdzības krīzes centrā.

Bērnu slimnīcas gaitenī pamesto meiteni pamanīja kāda garāmgājēja, Dienai stāsta Romēna Namniece, Bērnu slimnīcas pārstāve. Bērns vēl joprojām atrodas slimnīcā. R. Namniece paskaidro: «Bērnam ir neiroloģiska saslimšana, kas prasa ilgstošu ārstēšanos, taču šobrīd veselības stāvoklis neprasa uzturēšanos slimnīcā.» Visticamāk, šīs nedēļas vidū bērnu nogādās kādā ārpusģimenes aprūpes iestādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?