Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Par aktivitāti un ātru mu

Autoritāte hokejā, ir labas zināšanas, un prot izaudzināt prasmīgus spēlētājus. Komplimentus jaunajam trenerim Pekam Rautakallio pirms divu gadu līguma parakstīšanas izteica Dinamo Rīga valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Ņemot vērā Rautakallio iekrāto pieredzi, pie Dinamo stūres viņam komandas sasniegumu latiņu zemāk neļaus nolaist. Kopš trešdienas 57 gadus vecais soms Peka Rautakallio oficiāli ir Rīgas Dinamo galvenais treneris.

Zināja Ozoliņu

Pirmajā tikšanās reizē apstiprinājās Latvijas izlases trenera Harija Vītoliņa teiktais, ka Peka ir komunikabls un ar labu humora izjūtu. Deviņdesmito gadu vidū Vītoliņš vienu sezonu spēlēja Rautakallio vadītajā Šveices klubā Rapersvīlē.

No iepriekšējo gadu sasniegumiem trenera darbā Peka nosauca aizspēlēšanos līdz finālam Šveices un Somijas čempionātos. Jautāts, ko viņš vēlas sasniegt ar Rīgas Dinamo, jaunais treneris izplūda filozofiskās pārdomās. «Mans uzskats ir tāds, ka katru darbadienu viss jādara tā, it kā tā būtu pēdējā šajā amatā. Arī no spēlētājiem prasu kārtīgu darbu līdz pēdējai treniņa minūtei, līdz pēdējai maiņai hokeja spēles laikā.»

Rautakallio televīzijā esot redzējis daudzas Rīgas Dinamo KHL spēles, taču pēc uzvārda zināja nosaukt tikai Sandi Ozoliņu. Vēlāk individuālās sarunās gan tika locīti aizsargu Rēdlihu, Reķa, Sotnieka, Cibuļska un Andersona vārdi. «Skaitliskajā vairākumā labi var spēlēt 3. numurs (Reķis) un Andersons, savukārt Rēdlihs ar 14. numuru (Jēkabs) izskatās pēc smaga darba darītāja.» Klātienē bijusi iespēja noskatīties trīs Latvijas izlases pārbaudes spēles - vienu ar Somiju un divas ar Norvēģiju. «Latvijā ir ļoti daudz jaunu un perspektīvu spēlētāju,» uzsvēra Peka. Jācer, ka nākamās sezonas laikā viņš savas domas nemainīs. Atzinīgus vārdus treneris veltīja arī Dinamo infrastruktūrai. Lieliska esot Arēna Rīga, kurā notiek spēles, arī treniņu komplekss Piņķos. Ceļojumu grafiks viņu nebaidot, jo intensīvs pārlidojumu grafiks jau bijis, kad 70. gadu otrajā pusē Rautakallio aiz okeāna spēlēja Atlantas un Kalgari Flames komandā. Braucieni uz Krieviju viņam gan būšot jauns izaicinājums. «Jautājiet man par to pēc sezonas,» iestarpināja Peka.

Prioritāte - vietējie

Kalvītis norādīja, ka ar jaunā trenera atnākšanu sastāva komplektēšanas akcenti nemainīšoties - prioritāte būšot vietējie spēlētāji. Ārzemnieki aizpildīs pozīcijas, kurās pietrūks prasmīgu Latvijas hokejistu. Rautakallio neslēpa, ka labprāt sastāvā redzētu pāris Somijas hokejistu. Vaicāts par sadarbību spēlētāju izvēlē ar ģenerālmenedžeri Normundu Sējēju, Peka diplomātiski norādīja, ka šajā jomā Normundam centīsies palīdzēt. «Nepieciešams viens ārzemju centra spēlētājs,» akūti trūkstošo pozīciju atklāja treneris.

Kalvītis uzsvēra, ka Dinamo esot KHL pirmā desmitnieka komanda. Latiņu zemāk nedrīkstēs nolaist. Rautakallio vēlāk ar piebildi, ka pirmajā darba gadā parasti nevarot redzēt trenera darba īstos augļus, netieši uzprasījās vismaz uz pāris gadu uzticības kredīta izsniegšanu. Līgums viņam gan ir uz diviem gadiem, taču tajā ir nosacījumi, kurus neizpildot sadarbība var pārtrūkt. Tiesa, ir iespēja veiksmīga darba rezultātā pēc diviem gadiem līgumu pagarināt.

Jaunajam trenerim bijušas labas sarunas ar nākamajiem palīgiem. Darbu Rīgas Dinamo turpinās galvenā trenera palīgi no iepriekšējās sezonas Viktors Ignatjevs, Artis Ābols un Sergejs Naumovs.

Dinamo Rīga spēles stilā varētu vairāk parādīties lielāks akcents uz uzbrūkošo hokeju, jo Rautakallio prasīšot agresivitāti, aktivitāti un ātrumu. «Spēlētājiem pašiem ir jāprot sevi aizstāvēt, taču ir situācijas, kurās pretinieks ir jāsavalda kādam citam. Tāpēc uzskatu, ka viens policists komandai nemaz nenāktu par sliktu.» Šai ziņā Pekas viedoklis atšķiras no viņa priekšgājēja Juliusa Šuplera, kurš noraidoši izteicās par hokeja «policista» iesaistīšanu komandā.

Atceras Balderi

Uz āķīgākiem jautājumiem, piemēram, par alus dzeršanu pēc spēles, somu speciālists atbildēja bez minstināšanās. «Vienu vai divus alus viņi var izdzert, ja tas neietekmē spēles kvalitāti. Taču somu spēlētājiem es vienmēr atgādinu, ka alus pēc spēles - tā ir viena vai divas, nevis desmit pudeles.»

No savām hokejista gaitām Rautakallio atcerējās Helmutu Balderi. «Viņš bija individuāli ļoti spēcīgs spēlētājs. Viens pret otru cīnījāmies laukuma stūros. Atceros, pēc pasaules čempionāta Čehoslovākijā Balderis mani bārā aicināja…» Turpinājumā rokas žests, kuru izmanto, lai pateiktu, ka tūlīt sekos iemetiens. Saprotams, ne jau hokeja laukumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?