Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Par pašsaprotamo

Diplomātu panika par irstošo lakatiņu, kas bija sedzis viņu laipnos vaigus, skar vairākus aspektus literatūrā, tālab pat negribot neizdodas izvairīties no šīs karsti apspriestās tēmas.

Izsenis cilvēki, kas nejūtas par sevi droši, mīlējuši slepenību, klubus, brālības, šūniņas, grupiņas, savas mājas kā cietokšņus, bet ļaudis, kas dod priekšroku atklātībai, uzskatījuši par pamuļķiem un vientiešiem. Paradoksāli, kas tas vienlaikus ar dedzīgo entuziasmu izplāt savas privātās sfēras peripetijas žurnālīšos. Pazīstu cilvēkus, kuri ciena kā diplomātus, tā spiegus. Mani tas allaž izbrīnījis - čeka slikta, ziņotāji slikti, bet pašmāju vai svešzemju specdienestu darbonis - cienījams personāžs. Rakstura īpašības, kuras nepieciešams kultivēt, lai uzstrādātos, ir taču vienas un tās pašas. Slepena informācija ir vara, protams. Tiem, kam vara ir dzīves saturs, jebkuri līdzekļi labi. Vispasaules vienošanās, ka izredzētie groza vēstures trajektorijas, ir apbrīnas cienīgs fenomens. Latvijas praksē melot nekad nav bijis nosodāmi. Tāpat kā noziedzīgi rīkoties. Apkarotas vienmēr tikušas domas, cilvēku uzskati, pēc kuru derīguma vienam vai otram ideoloģiskajam klanam tad attīstījušās cilvēku biogrāfijas.

Noslēpumi ir pateicīga viela mākslai. Bērnu dienu paslēpju mutācijas dzīves garumā. Atradīs? Neatradīs? Atšķirībā no bērnības pieaugušo dzīvē atradējs nevis uzvar, bet, kā redzam, tiek vajāts.

Protams, ir naivi iedomāties, ka ar rāvienu cilvēce spētu pārkārtot ieradumus, dzīves stilu bez meliem, liekulības un slepenības. Izpaliktu tādi ikdienas krāšņojumi kā intrigas, sazvērestības un, galvenais, kari. Ko cilvēks bez tā visa, nabadziņš, iesāktu? Bezdarba līmenis draudētu ar sociālu katastrofu.

Literatūra, ko daudzi cilvēki traktē kā skaistus melus, kas atklāj patiesību, atšķirībā no specdienestiem un diplomātijas nodarbojas ar cilvēka jūtām. Tās, manuprāt, arī ir cilvēkā ieprogrammētā noslēpumu zona, ko iztulkot un interpretēt bieži nav pa spēkam pašam jūtu nesējam. Ja tā paliktu kā vienīgā dabiskā un pašcieņas pilnā teritorija cilvēkā, pasaule patiešām mainītos neaptveramos mērogos un varētu runāt par jaunu ēru cilvēces vēsturē. Utopija? Modelējot sabiedrību bez meliem un liekulības, pirmais sarežģījums, protams, būtu kultūras līmenis un problemātika - vai cilvēks ir spējīgs īstenību panest. Iespējams, šis bija viens no aspektiem, kādēļ nelaimīgie čekas maisi palika neizpurināti.

Ir paradoksāli, ka Amerika, kuras sabiedrība sadusmojās uz Klintonu par meliem, nevis draiskošanās faktu Ovālajā kabinetā, tagad gatava savu liekulību aizstāvēt ar varu. Pasaule tiešām mainījusies.

Starp citu - šogad, strīķējot maršrutu garām ASV vēstniecībai, brīnījos, kālab šī ielas puse ir kā izmirsi un gājēji pārvietojas pa parka pusi. Tagad, kad nākusi klajā informācija, ka cilvēki tiek filmēti un fotografēti, tas šķiet saprotami. Nesaprotami tikai tas, kālab cilvēkus neuztrauc novērošanas kameras veikalos, lidostās, pie kundziņu namiem. Sabiedrība, kas pašsaprotami pieņem, ka viss ir meli un ikviens cilvēks ir potenciāli bīstams, tomēr ir smagi sasirgusi. Jautājums - kādu terapiju izvēlēsimies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?