Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Par reformām runā dažādās valodās

To, ka reformām augstākajā izglītībā ir jābūt, vārdos apliecina visas varas partijas un arī daudzi augstskolu rektori, bet izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un koalīcijas partneri nereti ir runājuši atšķirīgās valodās. Kamēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gaida aktīvāku koalīcijas partneru atbalstu, lai pārmaiņas ātrāk virzītos uz priekšu, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) norāda, ka no ministra gaida ne tikai vēlmi jautājumus risināt, bet arī konkrētākus praktiskus soļus un dialogu ar nozari.

Ministra biroja vadītāja Nellija Titova, vaicāta, vai augstākās izglītības reformām ir koalīcijas partneru atbalsts, atbild piesardzīgi. Pieredze liecinot, ka pat gadījumos, kad parlamenta frakcijās jūtams atbalsts IZM iecerēm, Saeimas komisijā ir «cits diskusiju līmenis». Kad R. Ķīlis aktīvi konfliktēja ar daļu no augstskolu pārstāvjiem, medijus apskrēja kadri, kur V. Dombrovskis, nostājies blakus augstskolu pārstāvjiem, bargi kritizē izglītības un zinātnes ministru. Tas tika tulkots kā premjera nostāšanās R. Ķīļa opozicionāru pusē. V. Dombrovskis gan iebilst, ka norādījis uz konkrētiem darbiem, kas R. Ķīlim būtu jāpaveic, un «tā nav nekāda pozicionēšanās». «Manuprāt, jāķeras klāt pie augstākās izglītības reformu plāna un ministram ir jānodrošina saprātīgs dialogs ar nozari,» uzsver V. Dombrovskis. Iepriekšējais nozares reformu plāns beidz darboties 31. decembrī, bet jauna joprojām nav. Arī koalīcijas darba grupa, kam jāstrādā pie reforma plāna, lai nodrošinātu tam Saeimas vairākuma atbalstu, pusotra mēneša laikā neesot sasaukta.

No daļas premjera partijas biedru jūtama ļoti skeptiska attieksme pret R. Ķīli, īpaši aktīvi viņu kritizējusi atbildīgās Saeimas komisijas priekšsēde Ina Druviete, taču V. Dombrovskis apgalvo, ka spiedienu šajā ziņā neizjūtot. Savukārt VL!-TB/LNNK frakcijas priekšsēža vietnieks Raivis Dzintars diplomātiski atbild uz jautājumu par nacionālās apvienības atbalstu R. Ķīlim. Koalīcijas darba grupa vērtēs katru priekšlikumu atsevišķi un piedāvājuma kopainu, viņš raksta īsziņā Dienai.

IZM līdz ar informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību augstākās izglītības un zinātnes reformu jomā valdībā iesniegusi arī savu reformu plāna versiju. Pie tā izstrādes IZM gan ķērās ar «gariem zobiem», tā reaģējot uz kritiku, ka nozares pārstāvjiem nepietiek tikai ar ministra izteikumiem medijos vai video rullīšos, nepieciešams arī konkrēts plāns. Vairīšanās no tā piedāvāšanas tulkojama kā mēģinājums pasteidzināt pārmaiņas augstākajā izglītībā, jo plāns ir jāsaskaņo ar nozari, kas vismaz uz laiku var noraut stopkrānu tālākām darbībām. No otras puses - nemaz nemēģinot to saskaņot ar nozari un tā vietā atklāti konfliktējot, grūtāk sokas reformu ieviešana. Augstākās izglītības un zinātnes departamenta direktora vietniece Inese Stūre akcentē, ka plānu valdībai tikai atrādīšot, jo tā vēl nav dokumenta galīgā versija. IZM pati pie tā vēl strādāšot, līdz aprīlim notiks arī plāna apspriešana.

I. Druviete skeptiski vērtē pašreizējo informatīvā ziņojuma versiju, norādot gan uz juridiskām niansēm, gan dokumenta neviendabīgo kvalitāti un atrautību no Augstākās izglītības padomes izstrādātās Augstākās izglītības attīstības koncepcijas. Vājākās dokumenta vietas esot augstākās izglītības iestāžu tipoloģija un sadaļa par finansējumu - tajās vēl esot daudz neskaidrību.

Par nepieciešamību pēc dziļām augstākās izglītības reformām sāka runāt jau pirms trim gadiem, taču reformas uz priekšu virzās lēni. «Tam varētu piekrist,» norāda V. Dombrovskis un piekrīt, ka vainīga arī diezgan liela sistēmas inerce. Iepriekšējā pieredze liekot viņam būt atturīgam par iespēju divu gadu laikā būtiski konsolidēt resursus. Visu triju Dombrovska valdību laikā bijusi tikai viena reorganizēta augstskola - Policijas akadēmija. «Atceramies, cik liela bija pretestība,» teic premjers.

Entuziasmu atbalstīt procesus var mazināt arī IZM praktiskās darbības, kas ne vienmēr bijušas kvalitatīvas, piemēram, daudz kritizētā studiju programmu pārvērtēšana, izriet no Latvijas Universitātes rektora Mārča Auziņa teiktā. Lai sadarbība ar nozari veiktos labāk, IZM iecerējusi parakstīt sadarbības memorandu ar lielākajām Latvijas augstskolām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?