Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par rūķiem, kas apkārt un sevī pašā

Linda Liepiņa

Ar to jauno gadu ir dīvaini. Daudziem «jaunā gada starts» ir 1. septembrī, kad atsākas skolas gaitas, citiem kritērijs ir… jauns darbs. Leļļu teātra aktrise Dana Lāce, mazliet padomājot, saka, ka viņai sanāk vairāki jaunie gadi - tradicionālais janvārī un teātra sezonas atklāšana. Lai gan izrādes Latvijas Leļļu teātrī notiek jau kopš augusta, rīt, 6. septembrī, ir «lielā diena» - sezonas atklāšanas pirmizrāde ar Otfrīda Preislera pasaku Herbe ar lielo cepuri (iestudējumu režisējis Edgars Niklasons, lomās - Dana Lāce, Artūrs Putniņš, Edgars Kaufelds, māksliniece - Sintija Jēkabsone, komponists - Reinis Ozoliņš). Lai pirmizrādes dienu bagātinātu un godam atklātu Leļļu teātra 70. jubilejas sezonu, 6. septembra pēcpusdienā būs arī pasākumi bērniem. No plkst. 16.00 notiks muzikāla pulcēšanās teātra pagalmā, lai jau plkst. 16.30 visi klātesošie kļūtu par vēsturiska brīža dalībniekiem, veidojot teātra lielo fotologo. Pēc tam viss teātra stāvlaukums tiks nodots bērnu rīcībā - milzu apsveikuma kartītes zīmēšanai.

Bet tiem, kas grasās noskatīties izrādi par rūķi Herbi, Dana Lāce stāsta, ka izrāde ir par trim bērniem, kuri bēniņos atrod pasaku grāmatu un iepazīstas ar rūķīti. «Kā jau Leļļu teātrī man ir vairākas lomas,» smejas aktrise. Izrādes galvenā tēma - kā pārvarēt bailes. «Bailes jau ir tik dažādas! Vecāki baidās, ja bērni kāpj kokos. Ir baidīšanās, klausoties dažādos stāstos. Zinu, ka dažiem bērniem ir bail pacelt telefona klausuli, kad kāds zvana. Bet bailes jau ir tikai paša fantāzijās!» stāsta Dana un atzīstas, ka viņai netīk augstums. «Esmu kritusi un lauzusi rokas. Varbūt tāpēc man tās bailes palikušas, un tagad tās ir kā aizsardzība?»

Izrādē rūķis Herbe būs tas, kas palīdzēs bērniem izkļūt no bēniņiem. Bet kā ar rūķiem ikdienā? Dana apšauba viņu klātbūtni. Lai gan atceras, ka iestudēšanas process esot bijis ļoti interesants, jo režisors Edgars Niklasons, kuram šī ir pirmā izrāde Leļļu teātrī, kā arī diplomdarbs, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmiju, licis izspēlēt dažādas etīdes. Dana spēlēja etīdi par… piena plēvi, interpretējot, ka tā ir sedziņa, ko Piena rūķis pārklāj pienam, lai tas neatdzistu. «Nu šad tad mājās tiek pieminēts Piena rūķis,» Dana atzīst.

Izrāde Herbe ar lielo cepuri paredzēta bērniem no četru gadu vecuma. Dana iesaka vecākiem pirms tam noskatīties izrādes videorullīti. «Nav jau ne labo, ne ļauno rūķu, bet ir bērni, kas tomēr baidās no nezināmā, un tad labāk pirms izrādes viņus sagatavot.»

Nākamais darbiņš, kas sācis tapt Leļļu teātrī, ir Emīls un Berlīnes zēni, ko iestudē Ģirts Šolis. Savukārt līdz 21. septembrim Latvijas Dailes teātrī skatāma Latvijas Leļļu teātra ceļojošā vēsturisko leļļu izstāde. Tāda veidota pirmo reizi, ļaujot ieraudzīt leģendāru mākslinieku radītās lelles. Mākslinieces Anitas Znutiņas-Šēves veidoto ekspozīciju, kurā iekļautas 32 lelles, plānots parādīt arī daudzās citās Latvijas pilsētās - Krustpilī, Gulbenē, Ventspilī, Jelgavā, Talsos, Saldū un Cēsīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?