Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Parakstus vāks maija sākumā

Šā gada budžeta grozījumu pieņemšanai Saeimā vajadzēja būt galvenajam ceturtdienas notikumam, taču to izkonkurēja ziņa, ka visi opozīcijā esošie politiskie spēki - Visu Latvijai!-TB/LNNK, Saskaņas centrs un apvienība Par labu Latviju (PLL) - apvienojušies, lai cīnītos pret turpmāku vairāku sociālās apdrošināšanas pabalstu griestu termiņa pagarināšanu.

Pēc PLL iniciatīvas ceturtdienas pēcpusdienā bija savākti 37 opozīcijas deputātu paraksti, lai rosinātu Valsts prezidentu Valdi Zatleru apturēt valdības un Saeimas vairākuma atbalstīto triju likumu spēkā stāšanos, kas paredz griestus vairākiem sociālajiem pabalstiem saglabāt nevis līdz 2012. gadam, kā bija paredzēts iepriekš, bet ilgāk - līdz 2014. gada beigām. PLL vēlas, lai šo jautājumu izlemj iedzīvotāji referendumā.

Valdošās koalīcijas partijas Vienotības pārstāvis, Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs, komentējot šādu pavērsienu, norādīja, ka opozīcija neieklausās valdošās koalīcijas sacītajā. Saskaņā ar jaunajām prasībām ES dalībvalstīm ir jādod budžeta perspektīva par 2012.-2014. gadu. Ja netiktu paredzēts turpmāka pabalstu griestu termiņa pagarinājums, attiecīga summa no griestu atcelšanas ar 2013. gadu būtu jāmeklē citur. «Tas būtu jādara jau tagad. Opozīcija nepasaka, ko likt vietā, līdz ar to tās aktivitātes ir vērtējamas kā klajš populisms,» saka J. Reirs.

Aizvainoti

Kā ziņots, valdība marta beigās rosināja grozīt trīs likumus, lai Saeimas 2009. gada decembrī noteiktie griesti maternitātes, paternitātes, vecāku, slimības un bezdarbnieku pabalstu griesti būtu spēkā nevis līdz 2012. gada beigām, kā lemts iepriekš, bet ilgāk - līdz 2014. gada nogalei. Ierobežojumi paredz: ja katra minētā pabalsta apmērs vienā kalendārajā dienā pārsniedz 11,51 latu, piešķirtais pabalsts dienā ir 11,51 lats (nepilni 350 lati mēnesī) un 50% no summas virs 11,51 lata.

Saeimas deputāts Edgars Zalāns (PLL) Dienai sacīja, ka var saprast griestu noteikšanu vairākiem pabalstiem līdz 2012. gada beigām, taču nav saprotams, kāpēc jau tagad ir jālemj par pabalstu griestu termiņa pagarinājumu 2013. un 2014. gadā. Ja reiz valdība saka, ka ekonomika atgūstas un gaidāma arī turpmāka izaugsme, šādu ierobežojumu termiņa pagarinājums, ļoti iespējams, nemaz nebūs vajadzīgs. «Kāpēc jau tagad ir jādod tāds signāls cilvēkiem, kuri plāno un grib bērnus?» vaicā E. Zalāns. Viņš sacīja, ka PLL mēģinājusi apturēt minēto trīs likuma grozījumu tālāko virzību miermīlīgā ceļā. «Teicām, ka nevajag to darīt, taču pozīcija pastāvīgi spītīgi ignorē opozīcijas idejas.»

Lai apturētu kāda likuma izsludināšanu, ir jāsavāc vismaz 34 deputātu paraksti un tie Valsts prezidentam jāiesniedz desmit dienu laikā pēc likuma pieņemšanas. Ir savākti 37 paraksti, un tie V. Zatleram iesniegti jau ceturtdien, teica E. Zalāns. Valsts prezidents ceturtdien arī paziņoja, ka nolēmis apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, līdz ar to Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būs jārīko parakstu vākšana referenduma ierosināšanai.

Ja mēneša laikā būs parakstījusies 1/10 daļa no balsstiesīgo skaita pēdējās Saeimas vēlēšanās, būs jārīko referendums par minēto triju likuma grozījumu atcelšanu. Ja par to referendumā nobalsos vismaz puse no iepriekšējās vēlēšanās balsojušo skaita, likuma grozījumi tiks atcelti.

Parakstu vākšana par minēto pabalstu griestiem un Nacionālās apvienības ierosinātajiem grozījumiem Satversmē, visticamāk, notiks vienlaikus, par to vēsta BNS, atsaucoties uz CVK vadītāja Arņa Cimdara sacīto. Parakstu vākšana par Nacionālās apvienības ierosinātajiem Satversmes grozījumiem par izglītību valsts valodā ilgs no 11. maija līdz 9. jūnijam. Vienlaicīga parakstu vākšana ļautu ietaupīt finanšu līdzekļus - viena parakstu vākšana izmaksā aptuveni pusmiljonu latu.

Abi budžeti

Ignorējot opozīcijas idejas, Saeima, 54 deputātiem balsojot par un 37 pret, ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja šā gada budžeta grozījumus. Tie, kā zināms, bija nepieciešami, lai nodrošinātu papildu konsolidāciju, ko prasīja starptautiskie aizdevēji - viņus neapmierināja daļa no pērn beigās budžetā paredzētajiem soļiem. Lielāko daļu konsolidācijā nodrošinās nodokļu paaugstināšana, jo īpaši akcīzes. Ceturtdien, noslēdzoties sarunām ar aizdevējiem, kļuva zināma 2012. gada budžetā konsolidējamā summa - 150 līdz 180 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izmaiņas

Ko paredz šā gada papildu budžeta konsolidācija? (galvenās pozīcijas)
Papildu ieņēmumi (kopā 47,5 milj. latu)
- Paaugstināt akcīzi alkoholam un benzīnam no 1. jūnija, cigaretēm no 1. jūlija
- No 1. jūlija atcelt akcīzes nodokļa atvieglojumu dabasgāzei, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai
- Medicīnisko iekārtu piegādēm no 1. jūnija, mājsaimniecību izmantotajai dabasgāzei no 1. jūlija piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi 22% līdzšinējās 12% likmes vietā
Izdevumu samazinājums (11,21 milj. latu)
Samazinot nodarbināto skaitu un/vai atalgojuma līmeni valsts pārvaldē
Mērķdotācijas samazinājums saistībā ar skolēnu skaita izmaiņām
Samazinot dotāciju dzelzceļa pakalpojumu sniedzējiem

Avots: Finanšu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?