Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pārmet kļūdas nodokļa administrēšanā

Rīgas pilsētas pašvaldība nenodrošina nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu visiem pilsētas nekustamajiem īpašumiem, secinājusi Valsts kontrole. Tās revīzijas ziņojums ir visnotaļ neglaimojošs Rīgas domei - piemēram, 44% no pārbaudītajiem gadījumiem, kad nodokļa maksāšanas paziņojums netika nosūtīts, pašvaldībai tas bija jānosūta. Pašvaldības ieņēmumu pārvalde uz VK pārmetumiem reaģējusi ar asu paziņojumu.

Pārbaudot nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanu, Valsts kontrole izmantojusi nejaušās izlases metodi. VK mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka 35% gadījumu netiek izmantotas iespējas piedzīt nodokļu parādu septiņu gadu laikā no nekustamā īpašuma nodokļa parāda rašanās brīža, kā rezultātā ir iestājies noilgums. 72% no izlases veidā pārbaudītajiem maksāšanas paziņojumiem nosūtīti, neievērojot likumā noteiktos termiņus. Revīzijā arī konstatēts, ka 33% no izlases veidā pārbaudītajiem gadījumiem nav piemērota atbilstoša nodokļa likme, piemēram, likmes 1,5% vietā ir piemērota samazināta likme 0,2-0,6% vai ar nodokli ir apliktas tādas būves, kas nav apliekamas. Toties ir konstatēti gadījumi, kad atbrīvojums no nodokļa ir piemērots ēkām, kur tiek sniegti veselības pakalpojumi, kaut gan šajās telpās ārstniecības iestāde nav reģistrēta. Pārbaudot parāda piedziņas darbības, VK konstatēja, ka 35% gadījumu netiek izmantotas iespējas piedzīt nodokļu parādu septiņu gadu laikā no nekustamā īpašuma nodokļa parāda rašanās brīža, kā rezultātā ir iestājies noilgums.

Vēl viens VK pārmetums RD vadībai ir saistīts ar personām, kuras varētu atrast dažādos valsts reģistros un nodokļa atlaidi piemērot automātiski, bet tas nav darīts, un atvieglojumi piešķirti tikai tiem, kas rakstījuši iesniegumu, piemēram, politiski represētajiem un cilvēkiem ar invaliditāti.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) Dienai pavēstīja, ka vakar Rīgas dome saņēmusi vēstuli no VK, kurā teikts, ka RD sūdzība par VK atzinumu un argumentācija par NĪN piemērošanu atstāta bez izskatīšanas. «Šobrīd vērtējam iespējas vērsties ar pieteikumu Administratīvajā tiesā, jo Valsts kontroles piezīmes nešķiet pamatotas un tādas, kurām mēs būtu gatavi piekrist,» norādīja N. Ušakovs. RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis domes izsūtītajā paziņojumā visai asi vērtē VK ziņojumu, jo tas radot maldinošu un nepatiesu priekšstatu: «Valsts kontroles publiskotos datus veido atsevišķu gadījumu apkopojums, kas izrauti no kopējā nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas sistēmas konteksta, neiedziļinoties konkrētā lietā pēc būtības un nevērtējot lietas faktiskos apstākļus kopsakarā ar tiesību normām.» Viņš arī uzskata, ka VK revīzijas ziņojums satur subjektīvu VK viedokli, jo tas ir revidentu izteikts vērtējums.

Vakar līdz pēcpusdienai īpašas aktivitātes nebija izrādījusi arī domes opozīcija. Deputāte Baiba Brigmane (Vienotība) pieļāva, ka jautājumus par VK ziņojumu varētu uzdot trešdien plānotajā domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē, kuru vada N. Ušakovs, taču opozīcija uz atbildi necer. Deputāts Olafs Pulks (Vienotība) atceras, ka jautājumi par NĪN atlaidēm ir izskatīti vairākkārt, taču pozīcija esot uzdevusi jautājumu, vai visus, kam pienākas atlaides, paspēs par tām informēt. Tas esot apsolīts, un nu izrādās, ka tomēr nav izdarīts. «Tā ir Ieņēmumu pārvaldes nolaidība - vajadzēja aktīvāk strādāt. Cilvēku viņiem pietiek,» uzskata deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?