Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pasākumus tveicē varētu ierobežot

Vēsts, ka skolēnu deju svētku dalībnieks aizvests no pasākuma uz Austrumu slimnīcas reanimācijas nodaļu, turklāt pa ceļam viņam apstājusies sirdsdarbība, no jauna izraisījusi diskusijas, vai otrais koncerts aizvadītajā svētdienā vairāk nekā 30 grādu karstumā nebija jāatceļ. Tomēr mediķi apstrīd zēna mātes sniegto versiju un apgalvo, ka pusaudzim jau bijušas iedzimtas veselības problēmas.

Elektrošoku neizmantoja

LNT raidījumā Degpunktā 16 gadus vecā Bogdana māte stāstīja, ka zēns nav elpojis un viņam «ātro» mašīnā vairākkārt apstājusies sirds. Sirdsdarbība ar kardiostimulatoru atjaunota, bet slimnīcā zēns vēlāk pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas sistēmas. Māte bija gatava par notikušo vērsties policijā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) komunikāciju nodaļas vadītāja Ilze Bukša gan stāsta atšķirīgu mediķu versiju: «Tas notika jau otrā koncerta laikā svētdien pēc plkst. 16.00. Meitenes bija ienākušas mediķu teltī paprasīt ledu, dežurējošā ārste iznāca līdzi viņām ārā no telts un ieraudzīja sēdošu zēnu. Viņš pats pēc palīdzības nevērsās, bet ārste novērtēja situāciju, piegāja zēnam un pajautāja, vai nepieciešama palīdzība, kā arī palīdzēja ieiet mediķu teltī. Novērtējot veselības stāvokli, tika lemts par zēna nogādāšanu slimnīcā, un pa ceļam tika veikta mākslīgā elpināšana, kā arī monitorēta sirds darbība, ko veic ar to pašu aparātu, ar ko veic elektrošoku, taču to nepielietoja,» uzsvēra I. Bukša. Viņa norādīja, ka šis ir vienīgais tik nopietnais gadījums svētku laikā. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova aģentūrai LETA skaidrojusi, ka pusaudzim jau bijušas iedzimtas veselības problēmas. Karstums ir bijis viens no provocējošajiem faktoriem, kas izraisīja sirdsdarbības problēmas. No Reanimācijas nodaļas viņš pārvests uz Terapijas nodaļu, un kopumā viņa stāvoklis tiek raksturots kā stabils, tāpēc jau nedēļas beigās viņš varētu doties mājās.

Komentējot datus, ka 11. jūlijā vien Daugavas stadionā palīdzība sniegta 784 cilvēkiem, I. Bukša norādīja, ka viņu vidū bija gan bērni, gan pieaugušie, kuri medpunktā vērsušies galvenokārt maznozīmīgu problēmu - nobrāzumu, tulznu, asinsspiediena mērīšanas un atvēsināšanās - dēļ.

Gatavos ieteikumus

NMPD sagatavos un iesniegs svētku rīkotājiem rekomendācijas, kas jāņem vērā, organizējot nākamos svētkus. Piemēram, tiks ieteikts ne vien deju svētkos, bet arī sporta pasākumos un citos gadījumos, kad bērni bez vecākiem ir projām no mājām vairākas dienas, grupas vadītāju nodrošināt ar informāciju par bērnu veselības stāvokli, iespējamām saslimšanām vai hroniskām slimībām. Arī Deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa atzīst, ka nākamajos svētkos jārosina vecāki kolektīvu vadītājiem iesniegt ģimenes ārsta izziņu par bērna veselību. Pagaidām normatīvo aktu līmenī nav ierobežojumu, pie cik grādiem virs nulles nedrīkst notikt pasākumi ar bērnu un jauniešu piedalīšanos. Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders pieļāva, ka šādas normas varētu attiekties uz masu pasākumu rīkošanu, nosakot, kādos laika apstākļos jālemj par pasākumu atcelšanu vai pārcelšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?