Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pašdarbnieku spēks

«Būvējot šo pasākumu, jūtu, ka šis ir īstais laiks, lai nopietni sāktu pievērsties producēšanai. Pieredze nu ir uzkrāta pietiekami liela,» saka Edžus Arums (28). «Būvējamais» pasākums ir dejas izrāde No zobena saule lēca, kas kļuvusi par pirmo kultūras projektu, kurā Edžus organizatoru komandā vairs nav «viens no», bet gan galvenais virzītājs un bīdītājs. Izrādi, kas sākās kā Limbažu pašdarbnieku iniciatīva, viņam izdevies pārvērst par plašu uzvedumu, ko rīdzinieki ap valsts svētkiem varēs noskatīties Ķīpsalā.

Jubileja ar sekām

Kad deju kolektīvam Katvari Limbažos 2009. gada maijā apritēja 90 gadu, dejotāji nosprieda, ka šī jubileja jānosvin ar ko nopietnāku nekā parasts koncerts. Edžus šajā kolektīvā dejo jau no skolas vecuma un nu jau pa daļai arī pārņēmis tā vadību no savas mammas rokām. Vārds pa vārdam, un dzima ideja par dejas izrādi. Tika uzrunāts horeogrāfs Agris Daņiļēvičs, grupa Auļi, un Limbažu kultūras nams piedzīvoja lauku pašdarbībai netipiski vērienīgu projektu, ko apmeklēja ap 1800 cilvēku. «Bija paredzēts kā vienreizējs pasākums, bet sanāca labāk, nekā plānots,» Edžus saka un stāsta, ka publikas atsaucība un vēlme parādīt padarīto plašāk deva drosmi atkāpties no provinciālās būtības un atvest No zobena saule lēca uz Rīgu. «Janvārī bija izrāde Kongresu namā. Arī tam nebija plānotas tālejošas sekas, bet to noskatījās daudz dejotāju un deju kolektīvu vadītāju un izteica vēlmi piedalīties. Nolēmām veidot paši savus deju svētkus.» Ķīpsalā uzvedumā piedalīsies jau 18 tautas deju kolektīvu, koris, profesionāli vokālie solisti.

Jau no paša sākuma Edžus uzņēmās projekta vadīšanu un komandas veidošanu, bet teic, ka īsti nezina, vai dabūt limbažnieku ieceri līdz Rīgai un lielajai skatuvei bijis grūti vai viegli. «Tas nebija lēti, un finansiāli ļoti riskējām. Janvārī izdevās izlīst pa nullēm, arī tagad ceram uz veiksmi. Bet šis galīgi nav biznesa projekts, nevaru arī visiem iesaistītajiem viņu ieguldīto darbu apmaksāt. Esmu pateicīgs, ka daudzi piedalās idejas vārdā. Mūsu interese ir šo stāstu izstāstīt pēc iespējas plašāk. Ticu, ka tas aizķersies katram latvietim,» saka jaunais producents, kam pašam no dejošanas izrādē gan nācies atteikties - visu pavilkt nevar.

Dejas ved pie darbiem

Lai gan izrāde ir pirmais Edžus patstāvīgi veidotais kultūras pasākums, rīkotājmākā viņš jau kādu laiku trenējies. Īstenībā - jau kopš vidusskolas. 90. gadu beigās Latvijai pāri vēlās skolēnu pašpārvalžu aktivitātes vilnis, un Edžus tolaik bija viens no enerģiskākajiem jauniešiem Limbažos un rajonā. Pirmo darba pieredzi viņš ieguva, organizējot gan pašvaldības, gan paša izplānotus pasākumus bērniem un jauniešiem. Kādā deju kolektīvu skatē viņu Katvaru rindās ievēroja Agris Daņiļēvičs un uzaicināja dejot arī Dzirnās, kuru eksperimenti toreiz tautisko deju vidē bija kas pavisam svaigs. Dzirnās Edžus sāka piedalīties koncertu rīkošanā un ar laiku kļuva par menedžeri. «Tā bija absolūta avantūra no manas puses, jo tas bija vidusskolas laiks, pieredzes nebija nekādas. Viegli toreiz negāja,» tagad Edžus smaida.

Savai iekšējai būtībai Edžus toreiz gan līdz galam neuzticējās, tāpēc «padevās straumei» un Rīgā sāka studēt e-komerciju Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā. «Tā nebija lielākā kļūda, ko dzīvē esmu izdarījis, daudz ko iemācījos, bet tā nebija joma, kur man būtu īstā vieta,» Edžus atzīst. Sabiedrisko attiecību studijas Baltijas Krievu institūtā izrādījās sirdij tuvākas un arī praktiski pielietojamākas.

Nokļuvis Rīgā, Edžus atrada darbu izstāžu rīkotājsabiedrībā BT1 Ķīpsalā, kur nokļuva, pateicoties savam hobijam - dejošanai. Firmas vadītājs bija dejotājs un ap sevi pulcēja sev līdzīgos. Izstāžu kompleksā Edžus sāka strādāt kā informācijas centra darbinieks, kas cilvēkiem norāda, kur ir garderobe, sekoja darbs IT nodaļā, vēlāk - servisa nodaļā, rūpējoties par gaismu, skaņu un video dažādajos pasākumos. Tagad, nu jau sesto gadu puisis beidzot ticis pie tā, ko kārojās visvairāk, - kultūras projektu organizēšanas. Pa starpu arī izprasījies vadībai uz semināru Anglijā, lai iedziļinātos masu pasākumu drošības jautājumos.

Cāļa zupa dvēselei

Edžus stāsta, ka lielu gandarījumu par paveikto viņam sagādājuši Ķīpsalā uzvestie mūzikli - Mūzikas skaņas, Vestsaidas stāsts, Nožēlojamie. Sirdij tuvāki viņam tomēr ir organizatoriski sarežģītie deju svētku uzvedumi. Kultūras pasākumu rīkošanā grūtākais vienmēr saistās ar finansiālo pusi, jo tie nav pirmās nepieciešamības preces, tāpēc Edžus piekrīt, ka šajā lauciņā rūdītam pašdarbniekam raksturīgais entuziasms lieti noder. «Latvijas mērogā ar to miljonus pelnīt nevar, to apzinos. Tā ir sirdslieta, un te nav nekādas līdzības ar konveijera darbu. Kā cāļa zupa dvēselei ir arī cilvēku laimīgie skatieni pēc pasākuma,» Edžus saka. Protams, gadās arī neapmierinātie. «Bet cenšos sevī trenēt pozitīvismu un no burkšķošajiem saprast, kas pieklibo un jāuzlabo.» Edžus uzskata, ka izvēlētajai nodarbei ir perspektīva un darba garoziņas biezums mazinās, ja šo darbu dara ar pilnu atdevi. Viņaprāt, Latvijā pasākumu producenta veiksmes ķīla ir prasme saprast robežu starp izklaidi un kultūru un attiecīgi arī pasniegt pasākumu publikai. Viņš pats vairāk tēmē uz kultūras lauciņu, jau esot arī idejas nākotnei, top darba grupa. Sīkāk stāstīt tomēr vēl neļauj māņticība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2004
kultūras projektu vadītājs starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrībā BT1
2002-2004
Servisa nodaļas darbinieks BT1
2002
IT speciālists BT1
2001-2002
Informācijas centra darbinieks izstāžu centrā RTU-BT1
1999-2003
menedžeris un menedžera asistents deju grupā Dzirnas
1998-2000
bērnu un jauniešu pasākumu un semināru organizators Limbažu rajonā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?