Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

«Pastāstiet par sevi!»

Ābeces patiesības, kā jāizturas un jārunā darba intervijā, zina visi, kam jebkad nācies uz intervijām doties. Iesācēji priekšstatu par to var gūt, «izlasoties cauri» padomu grēdām presē un internetā. Tomēr ne tikai darba meklētāji var atstāt sliktu iespaidu, arī darba devēju puse pārrunās mēdz uzvesties «ne pēc grāmatas». Karjeras Diena mēģināja noskaidrot, kas darba intervijās visvairāk nepatīk darba meklētājiem.

Klibā komunikācija

Lūkojot pēc darba mazāk kvalificētos amatos, piemēram, apkalpojošajā sfērā, darba meklētājiem nācies saskarties ar atlases veicēju paviršību. Maira, kura meklē oficiantes darbu, stāsta, ka ir nepatīkami, ja darba intervijas laiks tiek noteikts, piemēram, no 10.00 līdz 12.00, jo tad jāsēž rindā un jājūtas kā konveijerā. «Bieži arī tā īsti neizvaicā - pajautā par valodu zināšanām, pieredzi un pasaka: «Mēs jums piezvanīsim!»» Pāris reižu sanācis uzķerties uz pašas pārlieko uzticēšanos, stājoties darbā bez konkrētas vienošanās par atalgojumu. Alga, kas intervijā raksturota kā «ne pārāk liela, bet iztikt var», izrādījušās kapeikas, turklāt to Maira uzzinājusi tikai pēc uzstājīgas tincināšanas, darbu sākot. Negodīgs meitenei šķiet arī darba devēju paņēmiens pretendentus pārbaudīt praksē, taču nevis vienu, bet vairākas dienas. «Nostrādina par velti,» Maira rezumē.

Šis tas sakāms par darba intervijām arī kandidātiem uz augstākas pakāpes pozīcijām. Ilzi, kura pretendē uz vadošu amatu un savā pieredzē arī pati bijusi intervētāja, kaitina, ja pēc pārrunām, kurās izrunāts pats minimums, seko ilgi testi, kas pārbauda dažnedažādas prasmes, izņemot tās, kas vadītāja amatā vajadzīgas visvairāk - līdera un organizatora spējas. Laurai, kas meklē darbu mārketingā, netīk sastapties ar saviem konkurentiem, jo tas liek salīdzināt. Savukārt Mārtiņš, kurš arī ir mārketinga jomas profesionālis, reiz gājis cauri četrpakāpju atlasei, kurā nācies gatavot arī reālu projektu no A līdz Z, tāpēc viņu mulsina iespējamā radošo ideju nosmelšana, par kuru citos apstākļos uzņēmumam būtu jāmaksā branga nauda. Taču kopumā atlase bijusi vērtīga pieredze. «Deva pārliecību, ka ar manu profesionālo varēšanu viss ir kārtībā, vienkārši mūsu - darba meklētāju - ir par daudz,» Mārtiņš ir optimists. Viņam gan sāp klibojošā komunikācija par atlases rezultātiem. «Finālā bijām divi vai trīs, bet beigās pašam nācās zvanīt un jautāt, vai esmu palicis aiz strīpas. Nekautrējos un par to aizrakstīju viņu personāla vadītājai. Copy paste laikmetā atsūtīt pieklājīgu ziņu taču nav grūti - pat vairāk nekā pāris kandidātiem.»

Neērtie jautājumi

Pie darba interviju stresa pierast nevar, ja vien uz tām neiet ļoti bieži, atzīst darba meklētāji. Laura gan novērojusi: jo mazāk konkrēto darbu gribi, jo mazāk streso. Tādējādi arī izredzes ir labākas. Lielāko uztraukumu pārrunu laikā katram cilvēkam rada kas cits, bet nereti tie ir pēkšņi uzdevumi, piemēram, lūgums kaut ko pārdot iedomātam klientam svešvalodā.

Atsevišķa kategorija ir intervijās uzdotie jautājumi. Laura teic, ka, pat zinot, kas jāatbild, viņu no sliedēm ikreiz izsit nekonkrētais «pastāstiet par sevi!». «Latviešiem arī ir problēma sevi lielīt, pārdot,» viņa uzskata. Pret klasisko «Kāpēc vēlaties strādāt mūsu uzņēmumā?» darba meklētāji lielākoties izturas saprotoši un arī citiem iesaka atbildēt pēc iespējas godīgāk. Mairai reiz nācies dzirdēt divdomīgu «vai esat modele?», Zandu mulsina «kā un kur jūs sevi redzat pēc pieciem gadiem?», savukārt Ilze uzskata, ka neērtie jautājumi vairāk domāti, lai novērtētu cilvēka spēju iziet no situācijas. Viņai pašai nepatīk urķēšanās iepriekšējās darbavietas atstāšanas iemeslos. «Jautājumi var liecināt par darba devēju. Vari saprast, vai vispār gribi tur strādāt,» viņa norāda un stāsta savu pieredzi: mazākos uzņēmumos biežāk tiek vaicāts par ģimenes statusu, bērniem - par lietām, ko intervijās jautāt nedrīkst. «Tad esmu teikusi, ka viņiem nav tiesību to prasīt. Protams, tas nav spēlējis man par labu,» Ilze atzīst.

Latvijā - brīvāk

Latvijā tomēr īpašo jautājumu, kas domāti psiholoģiskai izsišanai no sliedēm, pagaidām nav tik daudz, cik Anglijā, saka Laura, kas kādu laiku studējusi un arī meklējusi darbu šajā valstī. Viņa atklāj, ka Anglijā darba intervijā nekad netiks jautāts par vēlamo atalgojumu, jo jau sludinājumā tiek norādīts piedāvātais. «Latvijā man šis jautājums šobrīd liekas īpaši nevietā - tu nezini, cik krīzes skarts ir uzņēmums, ko teikt, lai neizklausītos utopiski…» Laura teic. Anglijā darbiniekus lielākoties meklē hedhanteri, nevis paši uzņēmumi, tāpēc pirmā intervija būs telefoniska, turklāt pēc tās tālāku uzaicinājumu pretēji Latvijas nenoteiktībai var gaidīt ilgākais nedēļu. Ja tas neseko, var droši pieteikties citai vakancei. Par sevi intervijās liek manīt arī angļu tradīciju spēks. «Sarokošanās ir obligāta, daudz vairāk laika tiek tērēts etiķetei. Latvijā intervijas ir brīvākas un familiārākas, tas man patīk. Te arī biežāk dod radošus uzdevumus, Anglijā ļoti jāgatavojas uz runājamo daļu,» Laura klāsta.

Arī citi darba meklētāji intervijās Latvijas uzņēmumos sastapušies ar patīkamiem pārsteigumiem. Mairu iepriecina laipnība un komplimenti par prasmēm, kaut latviešu darba devējus viņa raksturo kā lecīgākus par ārzemniekiem. Zandu reiz izbrīnījis zibenīgais uzaicinājums uz pārrunām jau nākamajā dienā pēc CV nosūtīšanas. Savukārt Ilze par pozitīvu pārsteigumu sauc ikvienas Latvijas nozares profesionāļu mazo loku. «Patīkami, ja intervētāji pamanījuši manus iepriekšējos darbus un teic, ka tie bijuši «success story». Jauki arī, ja intervijā jūties ne kā inkvizīcijā, bet vari ar intervētāju atrast kopīgu valodu, sākt apmainīties viedokļiem,» viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?