Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pašvaldības parakstīs protokolu ar valdību

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) vismaz viena sociālā partnera - pašvaldību - viedoklī ir ieklausījies un trešdien Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē piedāvāja kompromisu, kas vietējos līderus apmierināja. LPS domnieki pilnvaroja LPS priekšsēdi Andri Jaunsleini parakstīt protokolu ar valdību, kas jāpievieno budžeta projektam.

Valdība daļēji piekāpās pašvaldību prasībām un piekrita garantēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus ne mazāk kā 96% apmērā no plānotā sākotnēji paredzēto 92% vietā. Protokola izskatīšana noritēja tik labvēlīgā gaisotnē, ka beigās visi piekrita Tukuma novada priekšsēža Jura Šulca ierosinājumam mainīt vārdu secību dokumenta nosaukumā un nodēvēt to par vienošanās un domstarpību protokolu, nevis otrādi, kā bija līdz šim.

Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš pirms pāris dienām brīdināja, ka zaļie zemnieki «var noraut stopkrānu», kas nozīmētu atkārtotas sarunas ar premjeru par nākamā gada valsts budžetu, trešdien Dienai atzina, ka vēlētos V. Dombrovski «uzteikt par pareizu situācijas izvērtējumu». ZZS un arī pašvaldības gan bija vēlējušās saņemt 100% garantijas iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes izpildei, taču piedāvātais kompromiss gan vienus, gan otrus apmierina. Pirmais premjera piedāvātais variants bija noteikt garantijas 95%, bet tad viņš piekāpās vēl viena procenta robežās. Līdz martam, kad pašvaldības sāk iekasēt nekustamā īpašuma nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodoklis tām ir faktiski vienīgais ieņēmumu avots. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes sadalījums pašvaldību un valsts budžetā ir noteikts 82% un 18%.

Pašvaldības nepiekrita Finanšu ministrijas piedāvātajai nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognozei 99,4 miljoni latu, kā iemeslu minot nodokļu maksātāju zemo maksātspēju, kā arī neticot iespējai iekasēt nodokli par neapstrādāto lauksaimniecībā izmantojamo zemi 3% apmērā. Jūrmalas pilsētai ir noteikta nekustamā īpašuma nodokļa prognoze par zemi 2010. gada apmērā. Katra pie sava viedokļa pašvaldības un valdība palika vēl dažos jautājumos, piemēram, par finansējumu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu segšanai.

Dotācija pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā būs 15,49 miljoni latu, ko paredzēts sadalīt bērnunamiem un veco ļaužu pansionātiem par iemītniekiem, kas tajos ievietoti līdz 1998. gadam. Tās saņems arī pašvaldības ar zemāk vērtētajiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas. Šim mērķim plānota dotācija 5,7 miljoni latu, kas paredzēta četrām lielajām pilsētām Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai. Tas bija viens no ierosinājumiem, kas atklāja viedokļu atšķirības ZZS dalīborganizāciju vidū, jo turīgākajai Ventspilij nav izdevīga dalīšanās ar trūcīgajiem, starp kuriem ir arī Liepāja. Valdība ir paredzējusi finansējumu iepriekšējā apmērā pieciem plānošanas reģioniem, kurus saskaņā ar valdības deklarāciju paredzēts likvidēt - ar domu, ka nākamajā gadā tomēr būs diskusija par to darbības optimizēšanu. Saglabājot tā dēvēto simtlatnieku programmu, V. Dombrovskis norādīja, ka pakāpeniski būtu jāsamazina tās apjoms, jo programma bija kā krīzes risinājums. Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) uzsvēra, ka mērķis ir jaunu darbvietu radīšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?