Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Patentu valde cer atgūt ārzemēs nobēdzināto naudu

Patentu valde sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM) pašlaik veic nepieciešamās darbības, lai tiktu nodrošināta ārvalstu kredītiestādēs Vācijā un Šveicē esošo finanšu līdzekļu pārvaldīšana Latvijas likumos noteiktajā kārtībā, un šajās bankās noguldītie vairāk nekā miljons latu drīzumā tiks ieskaitīti Latvijas valsts kontā, sacīja Patentu valdes direktors Reinis Bērziņš.

TM pārraudzībā esošajā Patentu valdē, mainoties vadībai, tās jaunais vadītājs R. Bērziņš atklāja, ka viņa priekšgājējs Zigrīds Aumeisters bija ieviesis dubulto grāmatvedību, kā arī vairāk nekā miljons latu slēpti banku kontos ārzemēs. Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija un Eiropas Patentu organizācija naudu par starptautisko preču zīmju un patentu apkalpošanu turpat desmit gadus ieskaitījušas nevis Valsts kasē - kopējā valsts budžetā -, bet gan divos Vācijas un Šveices bankas kontos, par kuru pastāvēšanu zinājis tikai Z. Aumeisters.

Kā vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga, amatā nākot jaunam vadītājam, atklājies, ka viņš naudai klāt netiek - ar to joprojām var rīkoties tikai viņa priekšgājējs, kurš jau gadu atrodas pensijā. Konts Šveicē atvērts 1999. gadā, bet Vācijā -2005. gadā.

«Tas ir absolūts likuma par finanšu un budžeta vadību pārkāpums. Visai valsts naudai ir jāatrodas Valsts kasē. Sakarā ar to, ko mēs esam konstatējuši, ir jau iesniegts pieteikums Valsts policijā par krimināllietas ierosināšanu pret bijušo Patentu valdes priekšsēdētāju,» raidījumam radušos situāciju komentēja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība). Valsts kontrole (VK) pašlaik ir sākusi 2011. gada finanšu revīziju TM, kuras laikā tiks veiktas pārbaudes arī Patentu valdē, pastāstīja valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Bijušais Patentu valdes priekšnieks no sarunas ar raidījumu atteicās, jo viņam patlaban esot veselības problēmas. Pārkāpumu savā darbā Z. Aumeisters nesaskata. Ārvalstu bankās naudu slēpis, jo tā bijusi jātērē Patentu valdes komandējumiem un arī informācijas tehnoloģiju uzlabojumiem. Valsts finansējums bijis trūcīgs, un iestādei nebūtu ar to pieticis. R. Bērziņs teicis, ka Patentu valdes gada budžets ir aptuveni 760 000 latu.

Z. Aumeisters raidījumam apgalvoja, ka gadu pēc amata atstāšanas viņš naudai klāt neesot ķēries. Faktā, ka joprojām viņš ir vienīgais, kurš slepenajiem kontiem var piekļūt, neko dīvainu nesaskata.

LETA, BNS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?