Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pēc desmit gadiem būs divsimt absolventu

«Vēl nesen vidusskolā mācījos pati un zinu, ka tajā trūkst kvalificētu skolotāju,» par savu motivāciju iesaistīties programmā Iespējamā misija saka viena no trešā iesaukuma dalībniecēm Madara Doniņa. Viņa kopā ar vēl divpadsmit augstskolu absolventiem šoruden sāks strādāt Latvijas skolās, papildinot zināšanas pedagoģijā.

Vienpadsmit jaunie skolotāji, kuri programmā iesaistījās 2008. gadā, šogad jau ir absolventu statusā. Daļa no viņiem darbu skolā turpinās, lai arī vairs nesaņems stipendiju, ko garantē programma. Ir arī tādi jaunieši, kuri meklēs citu darbu, tomēr pieļauj, ka tam būs zināma saistība ar izglītību.

Jaunieši, no kuriem lielākajai daļai ir 22 vai mazliet vairāk gadu, atzīst, ka meklē iespēju īstenot savas spējas un talantus un vēlas izmēģināt, kā tos var izpaust skolā. «Gribu pārbaudīt, vai tas ir mans aicinājums. Nevaru sākt ar lielām pārmaiņām skolā, taču sākšu kaut vai ar savu tēlu,» prāto Sandris Rakovskis, kurš vēlētos mācīt vēsturi Vidzemē vai Rīgā, taču ir gatavs braukt uz jebkuru Latvijas vietu. Madara Doniņa, kura mācīs fiziku un matemātiku, vēlētos strādāt Rīgā, bet pēc misijas beigām atgriezties dzimtajā Ventspilī. Atbilstoši programmas mērķim darbu skolā piedāvā jauniem speciālistiem, kuri nav beiguši pedagoģijas studiju programmu, tāpēc trešā iesaukuma dalībnieku vidū ir cilvēki ar izglītību mārketingā, pārvaldībā, komunikācijā, politikas zinībās, kultūras socioloģijā un menedžmentā, ir arī viens diplomēts aktieris. Interese par šo programmu joprojām ir liela - konkursā šogad pieteicās 182 pretendenti, kurus atlasīja četrās kārtās.

Tie, kuri jau divus gadus izbaudījuši, ko nozīmē strādāt skolā, atzīst, ka piedalījušies idejas, ne stipendijas dēļ. «Pēdējā studiju gadā jau biju strādājusi skolā, bet bija sajūta, ka kaut kā pietrūkst. Pati sistēma bija redzēta, un bija sajūta, ka ir ļoti grūti kaut ko mainīt. Iespējamajā misijā ir cilvēki, kas domā līdzīgi, tā ir aizmugure un atbalsts. Misija strādā, lai skolotājs būtu arī līderis,» saka Rīgas Lietuviešu vidusskolas vēstures, politikas zinību un kultūras vēstures skolotāja Linda Beķere. Viņa ir viena no tiem misijas absolventiem, kuri darbu skolā turpinās arī nākamajā mācību gadā, bet nākotnē domā, ka varētu zināšanas pilnveidot un, iespējams, kļūt par pasniedzēju augstskolā. Savukārt Mārtiņš Bērziņš pēc diviem gadiem Rīgas 28. vidusskolā nolēmis pamēģināt atkal ko jaunu: «Pirms Iespējamās misijas strādāju finanšu konsultāciju biznesā, bet gribēju darīt ko lietderīgāku. Strādāju ar 13-18 gadu veciem skolēniem, bet tagad ir sajūta, ka vēlētos darboties ar mazliet vecākiem jauniešiem. Ir pārrunas ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, tas varētu būt kāds ar izglītības jomu, bet ne tieši ar skolu saistīts projekts.» Mārtiņš uzskata, ka misijā katrs ieguvis to, ko meklējis, jo darbs skolā ļauj attīstīt dažnedažādas prasmes.

Skolās, kurās strādā jaunie pedagogi, viņiem ir pozitīva ietekme, atzinuši skolu direktori, kas būtu gatavi ņemt darbā vēl citus Iespējamās misijas programmas dalībniekus. «Šie skolotāji ienāk ar pozitīvu attieksmi. Mēs vienmēr mācību procesā uzsveram trīs stūrakmeņus. Panākumi - lai skolu absolventi varētu droši iet uz augstskolām ar vislielāko konkursu. Pieeja - noskaidrot, kas skolēnu traucē darīt to, ko vēlas, un atrisināt šīs problēmas. Pārliecība - mūsu bērniem ir relatīvi labi akadēmiskie sasniegumi, bet trūkst pārliecības par to, ko viņi var un spēj. Šīs trīs lietas mēs gribam ieviest skolā, un skolotāji paši rāda piemēru,» uzsver programmas direktore Zane Oliņa. Tie, kuri iesaistās programmā, to nedara naudas dēļ, jo simt latu stipendija nav tas burkāns, kas pievilina, - ir pašvaldības, kuras nodrošina skolotājiem piemaksas. Taču jaunajiem cilvēkiem ir svarīgi sajust sava darba augļus, un šo iespēju Iespējamā misija dod. Arī tie, kuri skolā tieši nestrādās, savu dzīvi tā vai citādi saistīs ar izglītību, pārliecināta Z. Oliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?