Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Pēcteci meklēs ministrijā

Ja pašreizējais Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis šodien tiks ievēlēts Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) vadītāja amatā, reālākais viņa pēctecis varētu būt kāds no viņa pašreizējiem vietniekiem FM. Tas secināms no Dienas uzrunāto politiķu atbildēm par to, kas būs būtiski M. Bičevska pēcteča izvēlē un kurš būtu cienīgs ieņemt augsto FM valsts sekretāra amatu.

Kā zināms, M. Bičevskis atsaucies LKA aicinājumam kandidēt uz organizācijas prezidenta amatu, no kura atkāpjas ilggadējais asociācijas vadītājs Teodors Tverijons. Par M. Bičevska iecelšanu asociācijas vadībā tiks lemts šodien LKA pilnsapulcē. Neoficiāli avoti vēsta, ka M. Bičevskis ar lielu varbūtību tikšot ievēlēts LKA vadītāja amatā. Tomēr līdz brīdim, kamēr tas nav noticis, uzrunātās amatpersonas Dienai izvairījās nosaukt konkrētas iespējamās piemērotākās kandidatūras FM valsts sekretāra amatam.

«Atbilde ir īsa - vispirms pārliecināmies, sagaidām lēmumu un apstiprinājumu, ka [M. Bičevskis] aiziet no šī amata. Taču tā noteikti nebūs politiska kandidatūra,» Dienai uzsvēra FM parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (Vienotība), kurai piekrīt arī finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Uzstādījumam, ka valsts sekretārs nedrīkst būt politiķis, pēc ministra preses sekretāra Alekša Jarocka Dienai teiktā, nav nekāda sakara ar M. Bičevska kādreizējo darbību Tautas partijā. No tās ierēdnis norobežojies sen un savā darbā apliecinājis, ka ir viens no profesionālākajiem ierēdņiem valsts pārvaldē. «Politiķiem jādarbojas politikā, ierēdņiem - civildienestā. Viņiem nedrīkst būt nekādas politiskās aizmugures, jo jānodrošina iestādes pēctecība, ja ministri mainās,» noteica A. Jarockis.

Pagaidām neesot spriests par procedūru, kādā tiks izvēlēts piemērotākais M. Bičevska pēctecis. Šajā ziņā, pēc finanšu ministra teiktā, ir iespējami trīs ceļi - meklēt kandidātu FM iekšienē, visā valsts pārvaldē vai ārējā konkursā. Būtiska būs personas pieredze vadošā amatā, izpratne par valsts pārvaldi un zināšanas finansēs. No I. Viņķeles teiktā noprotams, ka viņa atbalsta piemērotākā kandidāta meklēšanu starp augstas raudzes ierēdņiem valsts pārvaldē un tieši FM iekšienē. Ministrijā, viņasprāt, ir spēcīga, saspringtās situācijās rūdīta komanda, kas ļoti labi strādājusi pēdējos budžeta konsolidācijas gados.

«Svarīgi atrast cilvēku, kurš būtu spējīgs strādāt šajā sarežģītajā laikā un jau nākamajā dienā pēc iecelšanas ķerties klāt 2012. gada budžeta izstrādei, kas būs lielākais izaicinājums nākamā pusgada laikā,» teica I. Viņķele. Vaicāta, vai tādā gadījumā amatam varētu tikt virzīta tagadējā FM valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Baiba Bāne, I. Viņķele noteica: «Viņa būtu ļoti cienījama kandidatūra, kuru var vērtēt. Tur [FM komandā] ir arī daži citi iespējami kandidāti.» Arī Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība), vaicāts par piemērotākajiem M. Bičevska pēctečiem, Dienai minēja B. Bāni un FM valsts sekretāra vietnieku finanšu politikas jautājumos Andžu Ūbeli. «Šie ierēdņi šķiet kompetenti, un par viņiem darbā ir radies labs iespaids. Varbūt [FM] ir arī citi labi speciālisti, ar kuriem man nav bijusi saskarsme,» noteica J. Reirs.

A. Jarockis atzina, ka FM valsts sekretāra vietnieki ir ļoti kompetenti, tomēr potenciālos kandidātus FM valsts sekretāra postenim pagaidām nevar saukt, līdz skaidri būs zināmas M. Bičevska turpmākās darba gaitas. Jāpiebilst, ka līdz ar B. Bāni un A. Ūbeli ir vēl divi FM valsts sekretāra vietnieki - nodokļu politikas jautājumos Juris Stinka un ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda jautājumos Aleksandrs Antonovs. «Tad, kad M. Bičevski apstiprinās asociācijas vadībā, ministrs sāks aktīvi meklēt jaunu valsts sekretāru,» noteica A. Jarockis. M. Bičevskis gan solījis viņa apstiprināšanas gadījumā LKA vadītāja amatā darbu FM turpināt līdz brīdim, kad būs pieņemti šā gada budžeta grozījumi un noslēgta starptautisko aizdevēju misija. Tas varētu notikt aprīļa beigās vai maija sākumā, un līdz tam laikam M. Bičevska aizstājējam būtu jābūt zināmam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?