Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pie dažiem ģimenes ārstiem «viss pa vecam»

No 1. janvāra ģimenes ārstiem noteiktās prasības dzīvē var arī īsti nedarboties, pārliecinājies Rīgā dzīvojošais Artis. Viņš šāgada 2. janvārī centās pierakstīties pie ģimenes ārstes, jo jutās ļoti slikti, viņam bija bronhīta pazīmes. Lai arī Ministru kabineta noteikumi jau gadiem ilgi vēsta, ka pacienti, kas nav akūti, ģimenes ārstam jāpieņem piecu darbdienu laikā, reģistratūrā Artim piedāvāja 15.

janvāri. Kad viņš izskaidroja situāciju, viņam ieteica vērsties «akūtajā stundā» nākamajā dienā. Tiesa, jaunie noteikumi paredz - ģimenes ārstam jāpieņem pacients tajā pašā dienā, kad viņš vēršas, turklāt arī ārpus akūtās stundas.

Par šādiem gadījumiem Veselības ministrija (VM) aicina vērsties Veselības inspekcijā (VI). Citi ģimenes ārsti gan saka - šāda prasība viņiem nekādas problēmas nesagādā. Piemēram, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska atzīst - manā praksē tā vienmēr bijis. «Mēs, lauku ģimenes ārsti, tā parasti darām, jo mūsu pacienti no dažādām vietām ar autobusu ierodas dažādos laikos,» paskaidro L. Kozlovska. Tiesa, šīs nav vienīgās izmaiņas ģimenes ārstu darbā.

Pēdējo pāris mēnešu laikā vairākkārt izskanējuši ģimenes ārstu iebildumi pret VM sasauktajā darba grupā izstrādātajiem un valdības pieņemtajiem kvalitātes kritērijiem, ar kuru pildīšanu būs saistīti ģimenes ārstu ienākumi. Jaunā ģimenes ārstu darba kvalitātes vērtēšanas metodika paredz: piemēram, iepriekš veselības pārbaužu minimālā aptvere bija 65%, plānoti - 75%, vairāk jānododas arī hronisko pacientu uzraudzībai, veicot izmeklējumus. Tas attiecas uz arteriālās hipertensijas un koronārās sirds slimības pacientu, kā arī cukura diabēta pacientu uzraudzību. Ģimenes ārstiem noteikta arī augstāka prasība par bērnu vakcinācijas aptveri, proti, tagad noteikti 92-98%, līdz šim - 90%. Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) jau iepriekš norādījusi, ka izmaiņas esot nepieciešamas, lai ģimenes ārsts būtu pieejamāks, pacients justos aprūpētāks, labāk norisinātos profilakses darbs.

Par šīm kvalitātes prasībām I. Circene saka - nedomāju, ka tas ir kas ārkārtējs. «Ja tagad pieņemšanā ir desmit cilvēku un tagad būtu par 10% vairāk, tad būtu 11 cilvēku pieņemšanā,» teic ministre. Kvalitātes kritēriji saistās arī ar organizēto vēža skrīningu, proti, ģimenes ārstiem vairāk jāinformē par to pacienti. «Ja ieinteresēti kvalitātē, māsiņa apzvana savus pacientus. Katru gadu [jau aicināto] pacientu grupa nav liela praksē,» saka I. Circene.

Tiesa, ģimenes ārstu satraukumu izpelnījusies VM nostāja samazināt nosūtījumu skaitu uz laboratoriskajiem izmeklējumiem, proti, ja par 20% pārsniedz valstī noteikto vidējo līmeni, tad var sekot VI pārbaude. «Mums pagājušajā gadā laboratorisko izmeklējumu skaits bija pieaudzis par pieciem miljoniem latu,» paskaidro veselības ministre un piebilst - ja valdība nebūtu devusi papildu finansējumu nozarei, tad VM būtu palikusi parādā piecus miljonus latu laboratorijām.

No nākamā gada sākuma tiks ieviesta obligāta prasība - praksēs, kurās reģistrēts vairāk nekā 1800 pacientu, veselības aprūpi obligāti nodrošinās otra māsa, kas varēs vairāk nodarboties ar profilakses darbu. Taču jau pēc divarpus mēnešiem - no 1. aprīļa - tiks ieviesta jauna prasība - ja ģimenes ārsts no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) saņems informāciju par ātrās palīdzības brigādes izsaukumu pie savā praksē reģistrēta pacienta, kurš nav ticis stacionēts slimnīcā, tad nākamās darbdienas laikā ārstam jāsazinās ar pacientu un, ja nepieciešams, jādodas valsts apmaksātā mājas vizītē. «Tas neprasa laiku un naudu, ja māsiņa piezvana un pajautā: «Vai jūs šodien no rīta jūtaties labāk nekā vakar?» Es, goda vārds, justos labāk,» atzīst I. Circene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?