Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pie Doma jādzied klusiņām

Asaras nelīst, bet šņuksti dzirdami gan. Tā varētu raksturot pirmo reakciju uz konkursa Jaunais vilnis (JV) krusttēva Igora Krutoja paziņojumu, ka šovasar konkurss Jūrmalā nenotiks, kas trekniem burtiem trešdien tika publicēts laikrakstā Čas. Tūrisma industrijas pārstāvji ar cerību raugās uz plānu B, ka konkursa rīkotāji Jūrmalas vietā varētu izvēlēties vismaz Rīgu, nevis pamest Latviju pavisam.

Rīgas pašvaldība jau metusies izvērtēt, tieši kur galvaspilsētā konkurss varētu norisināties, un kā variants uzmanības centrā nonācis Doma laukums. Tiesa, baznīcas dēļ laukumā izvērsties nedrīkst.

Kāpēc I. Krutojs nolēmis pamest Jūrmalu, īstas skaidrības nav. Viņš paziņojumā norāda, ka sadarbība ar Jūrmalas domi ir sasniegusi kritisko robežu. Jūrmala par to brīnās. Pilsētas mērs Gatis Truksnis atrodas atvaļinājumā un komentārus nesniedz, taču viņa padomnieks kultūras jautājumos Raimonds Munkevics sarunā ar Dienu apgalvo, ka pēdējā laikā nekādas sarunas ar JV organizatoriem neesot bijušas, nav izvirzītas jelkādas prasības un joprojām ir pirms četriem mēnešiem noslēgtais līgums ar JV, ko dome apstiprinājusi. R. Munkevics pieļauj, ka I. Krutoja dusmas izraisījusi Jūrmalas mēra intervija, kurā viņš šausminājies par JV organizatoru ambīcijām. Tiesa, zīmīgi, ka intervija Neatkarīgajā Rīta Avīzē bija publicēta pirmdien, taču tajā laikā jau JV organizatori bija Rīgā un runāja ar Rīgas pašvaldības pārstāvjiem.

Jūrmalas biznesa pārstāvji šim scenārijam līdz galam īsti netic, oficiālas informācijas neesot. Viesnīcnieki gan uzsver, ja arī tā notiktu, individuālā līmenī katastrofas nebūtu. Vasarā atpūtnieku netrūkst. «Klientu skaitu, noteikti var teikt, tas nesamazinātu,» norāda Kristīne Štāla, Hotel Jūrmala Spa pārstāve. «Mēs pārorientēsimies savādāk,» apgalvo arī Baltic Beach Hotel pārstāve Zane Šteinberga, tiesa, zaudējums būšot pilsētai un Latvijai kopumā, jo caur konkursu tiek reklamēta Jūrmala un Latvija Krievijā. «Tādas naudas nav ne Jūrmalas domei, ne Latvijai, lai tādas reklāmas kampaņas veiktu,» pauž K. Štāla. «Jaunais vilnis sniedz ļoti neatsveramu, milzīgu reklāmu valstij kopumā,» uzsver arī Gunta Ušpele, Jūrmalas Tūrisma informācijas centra vadītāja.

Rīga kā alternatīva kopumā visus apmierina, jo krievu mīļā Jūrmala jau neesot tālu. Uzņēmējs Vasilijs Meļņiks komentē: «Jūs zināt, ka viņi brauc uz Vilni, lai satiktos cits ar citu, tur neviens neskatās, vai tā ir Rīga vai Jūrmala.» Taču ideja jau konkrēti par Domu laukumu izraisa neviennozīmīgus viedokļus. «Tas vispār ir kaut kāds nonsenss,» saka V. Meļņiks. «Tas vairāk izklausās pēc joka,» pauž arī ikgadējo festivālu Positivus vadītājs Ģirts Majors. «Tā ir pietiekami simboliska vieta, un šis pasākums nav tik vērtīgs, lai tam šādu vietu atvēlētu.» Savukārt Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītāja Vita Jermoloviča uzskata, ka viss ir iespējams. «Ja mēs izceltos pasaules līmenī ar kaut ko tādu unikālu, ka Vecrīgas centrā tiek izveidota skatuve ar skatītājiem, tas būtu fantastiski un interesanti.»

Ir gan viens «bet». Kā skaidro Rīgas Doma pārvaldes vadītājs Kaspars Upītis, aizrauties ar šoviem pie baznīcas nedrīkst, jo to sargā valdības noteikumi par aizsardzības zonu, kas sākoties līdz ar ieplakas malu, kurā celts dievnams. Piemēram, esot trokšņošanas ierobežojumi. «To nodrošināt principā nav iespējams, ka Doma laukumā būtu rokmūzika, savukārt aizsardzības zonā būtu klusums,» saka K. Upītis, atgādinot, ka viņu rūpes ir par vitrāžām, kas gan tagad baznīcas restaurācijas laikā esot izņemtas. «Tīri teorētiski, ja mēs ejam uz to, tad mēs vitrāžas vienkārši neliekam atpakaļ, lai nesabojātu. Tas nozīmē, ka mums ir jāmaina restaurācijas plāni. No otras puses - mums tā ir jābeidz šī gada novembrī,» min K. Upītis, sakot, ka esot arī virkne citu problēmu, piemēram, laukumā trūkstot elektrības jaudas.

Rīgas dome savu piedāvājumu plāno izteikt divu nedēļu laikā. Jūrmala savukārt gaida no atvaļinājuma atgriežamies G. Truksni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?