Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Piecīšiem sola gādāt mieru

Pieci melnā stārķa mazuļi ligzdā - tas noteikti ir neikdienišķi, bet nekas ekstrēms, par a/s Latvijas valsts meži (LVM) darbinieka neseno atradumu Ziemeļkurzemes pusē piesardzīgi saka ornitologi un min, ka pēdējos trīsdesmit gados tik lielas melno stārķu ģimenes atklātas vairāk nekā desmit. Sekmīgajiem melno stārķu pāriem šis bijis labs gads visā Eiropā, Vācijā šogad novērota ligzda ar sešiem mazuļiem, un tas ir ļoti liels retums - tikai otrais gadījums Eiropā.

Latvijas raženo ģimeni LVM iecirkņa vadītājs Andris Siliņš uzgājis pagājušās sestdienas pievakarē - brīvdienā, kuru ar ģimeni bija nolēmis veltīt ogošanai.

Tā bija līdz šim nezināma ligzda valsts mežā, tiesa, tuvējā iecirknī A. Siliņš grāvī reiz esot manījis melno stārķi, tas jau viņu toreiz ieinteresējis, taču ligzdu apkārtnē nemanīja. Par ligzdas atrašanas dienu Dienai viņš stāsta: «Man bija informācija no citiem ogotājiem, ka uz to pusi ligzda redzēta. Tā bija mana bijušā iecirkņa teritorija, un, protams, ko tādu negribēju laist garām.» Kad ieraudzījis ligzdu, kurā tupēja pieci melnie stārķi, A. Siliņš vienubrīd iedomājies - vai tiešām visi ir jaunie putni, varbūt trīs ir jaunie un divi - pieaugušie. «Jau bija sācis krēslot, skatījos - jaunajiem putniem jābūt dzeltenīgiem knābjiem, tādi bija. Nebija jau laika kārtīgi aplūkot, nedrīkst traucēt. Uz mirkli parādīju bērniem, nofotografēju un devos prom,» saka A. Siliņš un piebilst - šis ir acīmredzot labs gads, jo trūcīgākos gados mēdz gadīties, ka vārgākie mazuļi izkrīt no ligzdas.

Uzreiz viņš rakstījis kolēģiem īsziņas, lai varētu sākt jau oficiāli kārtot mikrolieguma izveidošanu šai ģimenei - lai netraucētu putnus. «Protams, skaidrs ir tas, ka te stārķus koku cirsmas noteikti netraucēs,» nosaka A. Siliņš. LVM arī sola tuvākajā laikā izdarīt visu nepieciešamo mikrolieguma izveidei.

Dienas uzrunātie ornitologi, aplūkojoši fotogrāfijas, secināja, ka neapšaubāmi tie ir jaunie putni - gan pēc vizuālajām pazīmēm, gan arī uzvedības - pieauguši putni gandrīz noteikti neuzturētos ligzdā cilvēku klātbūtnē. Jau vēstīts, Latvijā ligzdo mazāk nekā 500 melnā stārķa pāru. Melnais stārķis Latvijā ir pirmās grupas īpaši aizsargājamā suga, to ļoti apdraud cilvēka un transporta radīti traucējumi, mežistrāde, ķīmija, arī plēsēji. Ornitologi norāda - gandrīz puse apdzīvoto ligzdu nereti ir bez mazuļiem, taču sekmīgajām ligzdām, kurās bija mazuļi, šis bijis labs gads. LVM apsaimniekotajos mežos atrodas 80% no Latvijā zināmajām melno stārķu ligzdošanas vietām, liecina LVM dati. Atšķirībā no baltā stārķa melnais stārķis mīt mežos un parasti izvairās no cilvēka tuvuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?