Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Piedraud ar ūdeņraža bumbu

Dienās, kad visā pasaulē ar nepacietību gaida kinohita Zvaigžņu kari jaunāko turpinājumu, «totalitārisma citadeles» - Ziemeļkorejas - aktīvais vadonis Kims Čen Uns pavēstījis, ka vienai no pasaulē noslēgtākajām un nabadzīgākajām valstīm izdevies radīt ūdeņraža bumbu, kas ir daudzkārt jaudīgāka par atombumbu. Tomēr komunistiskās valsts kaimiņi un Ziemeļkorejas vērotāji skeptiski raugās uz Phenjanas iespējām radīt tik iznīcinošu ieroci un domā, ka tā ir vienkārši skaļa izrādīšanās.

Pirmā reize

Ziemeļkorejas propagandas rupors - Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) - ceturtdien vēstīja, ka Kims Čen Uns kopā ar valsts augstākajām militārpersonām apmeklējis bijušo munīcijas rūpnīcu, kur tagad atrodas Revolūcijas muzejs, kas cildina vadoņa vectēva, valsts dibinātāja un «mūžīgā līdera» Kima Ir Sena, un tēva Kima Čen Ira «varoņdarbus».

Kima Čen Una vizīti, kas neatšķīrās no daudzām citām, par kurām ik dienu tiek stāstīts Ziemeļkorejas Komunistiskās partijas kontrolētajos medijos, visticamāk, pasaulē neviens neievērotu, ja vien tajā viņš nebūtu pateicis kādu uzmanības vērtu teikumu. «Kima Ir Sena darbs Ziemeļkoreju padarīja par spēcīgu kodolvalsti, kas ir gatava detonēt atombumbu un ūdeņraža bumbu, lai aizsargātu savu suverenitāti un nācijas godu,» Kimu Čen Unu citē KCNA.

Kimu dinastijas kopš 1948. gada pārvaldītā Ziemeļkoreja tehniski joprojām atrodas kara stāvoklī ar Dienvidkoreju, jo 1953. gadā Korejas karš tika izbeigts ar pamiera, nevis miera līgumu. Viena no pasaulē militarizētākajām valstīm regulāri ir solījusi iznīcināt Dienvidkoreju un tās galveno sabiedroto - Savienotās Valstis.

Oktobrī, kad Phenjanā ar pompu tika atzīmēta Ziemeļkorejas Komunistiskās partijas dibināšanas 70. gadadiena, Kims Čen Uns paziņoja, ka viņa vadītā valsts esot gatava cīnīties jebkāda veida karā, ko sākšot «amerikāņu imperiālisti».

Ziemeļkoreja līdz šim trīs reizes - 2006., 2009. un 2013. gadā - ir veikusi pazemes kodolizmēģinājumus, par kuriem tā tikusi sodīta ar Apvienoto Nāciju sankcijām, kas aizliedza tirdzniecības un finanšu darījumus, kuri saistīti ar Phenjanas ieroču programmu. Tiek uzskatīts, ka pirmajos divos gadījumos par bumbu «degvielu» izmantots plutonijs, bet pēdējā reizē - urāns, atgādina ziņu aģentūra Agence France-Presse.

Seulas Nacionālās universitātes Miera un apvienošanas institūta analītiķis Čans Jun Suks norāda, ka Kima Čen Una šīs nedēļas izteikumi ir pirmā reize, kad kāds Ziemeļkorejas līderis runā par ūdeņraža bumbu, raksta angliski iznākošais izdevums The Korea Times.

Nejēdzīga retorika

Ūdeņraža jeb kodoltermiskajā bumbā tiek izmantota daudz sarežģītāka tehnoloģija nekā atombumbā, lai radītu vairākkārt spēcīgāku sprādzienu. Parasti atombumbu izmanto kā ūdeņraža bumbas «detonatoru».

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka tās rīcībā nav informācijas par ūdeņraža bumbas esamību Ziemeļkorejas rīcībā. «Mēs cieši novērojam un izsekojam ikvienu un visas Ziemeļkorejas kodolaktivitātes,» ministrija informējusi telekanālu NBC News.

Dienvidkorejas izlūkdienesti uzskata, ka Kima Čen Una apgalvojumi neesot nekas vairāk kā «retorika» iekšējam patēriņam. «Mēs neticam, ka Ziemeļkorejai ir tehnoloģijas, lai izstrādātu ūdeņraža bumbu,» kādu amatpersonu atreferē ziņu aģentūra Yonhap.

Šim vērtējumam piekrīt arī Čans Jun Suks, kurš uzskata, ka Kima Čen Una paziņojums ir «nejēdzīgs». «To nevajag uztvert nopietni, jo viņš tikai vēlas panākt ASV atgriešanos pie sarunu galda,» analītiķis sacīja laikrakstam The Financial Times.

Diplomātiskās sarunas starp ASV un Ziemeļkoreju ir iestrēgušas kopš 2012. gada. Vašingtona pieprasa, lai Ziemeļkoreja atteiktos no plāniem iegūt kodolieročus, bet Phenjana uzstāj, ka sarunām jānotiek bez jebkādiem priekšnosacījumiem.

Septembrī Vašingtonas Zinātnes un starptautiskās drošības institūts (ISIS) nāca klajā ar satraucošu informāciju, ka vienā no Ziemeļkorejas kodolobjektiem, iespējams, notiek mēģinājumi ražot tritiju, kas ir pamata sastāvdaļa vairākos kodoltermiskajos ieročos.

«Tas, vai Ziemeļkoreja var radīt kodolieročus, izmantojot tritiju, nav zināms, bet mēs uzskatām, ka tā joprojām viņiem ir tehniska problēma, kas ir jāatrisina,» toreiz apgalvoja ISIS. «Šīs problēmas atrisināšanai, visticamāk, būtu nepieciešams veikt vēl vairākus pazemes kodolizmēģinājumus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?