Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pierod arī pie identifikācijas kartēm

61 581 mūsu valsts pilsonim, kura dzīvesvieta ir Latvija, ir tikai personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte (eID karte), bet nav pases, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Dienai sniegtā informācija, kurā apkopoti dati par situāciju šā gada februārī. «Tikai eID karte, bet ne pase ir arī 1299 Latvijā dzīvojošajiem nepilsoņiem,» vēsta PMLP.

«Mūsu valsts normatīvajos dokumentos noteikts, ka jābūt pasei vai eID kartei,» skaidro PMLP pārstāve Laura Laiva un turpina: «Darba devējs nav tiesīgs prasīt, lai darba ņēmējam noteikti būtu pase, ja darba ņēmējam ir derīga eID karte, un gluži tāpat, ja cilvēkam ir derīga pase, tad nevar prasīt, lai viņam būtu arī eID karte.»

Pie Dienas pārstāvja gan vērsās jaunietis, kuram, sākot darba gaitas Maxima Latvija veikalā Vidzemes pilsētā, esot prasīta pases kopija, lai gan viņam bijusi derīga eID karte. Maxima Latvija pārstāvis Jānis Beseris, lūgts skaidrot šo situāciju, norāda, ka «visticamāk, konkrētajā gadījumā noticis kāds pārpratums».

«Uzsākot darba attiecības ar Maxima Latvija, jaunajam darbiniekam jānoslēdz darba līgums, tādēļ nepieciešams līdzi ņemt personu apliecinošu dokumentu. Tā kā valstī noteikts, ka personu apliecinošs dokuments ir gan pase, gan personas apliecība jeb eID karte, tad tiek pieņemts vai nu viens, vai otrs dokuments. Šāda kārtība tiek ievērota jau kopš brīža, kad valstī tika ieviestas eID kartes,» apgalvo J. Beseris un piebilst, ka «protams, jāpievērš uzmanība dokumentu derīguma termiņam, jo nereti ir gadījumi, kad jaunajam darbiniekam kāds no dokumentiem vairs nav derīgs».

L. Laiva stāsta, ka PMLP nav saņēmusi iedzīvotāju sūdzības par to, ka finanšu institūcijās, pasta nodaļās vai citur tiem cilvēkiem, kuri uzrādījuši eID karti, prasītu arī pasi, un «ir dzirdēts tikai par gadījumiem, ka prasa pasi, ja tiek uzrādīta autovadītāja apliecība». Diena arī pārliecinājās, ka bankās uz jautājumu, vai iespējams atvērt kontu, uzrādot eID karti, nevis pasi, atbild apstiprinoši - ar eID karti pietiek, un, kā uzsvēra darbiniece Swedbank filiālē Āgenskalns, «eID karte jau tagad ir tas pats, kas pase».

Ja cilvēkam ir eID karte, bet nav pases, tad jārēķinās, ka ierobežojumi būs izjūtami divos gadījumos. «Pirmkārt, ar eID karti nevar balsot Saeimas vēlēšanās. Vēlēšanu procedūra paredz, ka dokumentā tiek iespiests zīmogs - atzīme par piedalīšanos vēlēšanās. Zīmogu var iespiest pasē, bet nav kur iespiest, ja ir eID karte. PMLP cer, ka laika gaitā sistēma tiks sakārtota tā, ka arī ar eID karti var piedalīties Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās,» izklāsta L. Laiva un turpina: «Otrkārt, ar eID karti nevar ceļot uz visām pasaules valstīm. Piemēram, ceļojot uz valstīm, kurās mūsu valsts iedzīvotājiem vajadzīga vīza, nepieciešama pase, kurā vīza tiek ielīmēta. Jāsaprot, ka uz eID kartes vīzu neuzlīmēt.»

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa skaidro, ka patlaban norit domu apmaiņa par to, vai balsošanas kārtību Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās varētu mainīt tā, lai balsot varētu arī visi tie balsstiesīgie iedzīvotāji, kam ir tikai eID karte, bet nav pases. «Saeimas deputātiem jāizšķiras, vai sistēmu mainīt un, ja mainīt, tad tieši kādā veidā. Tuvākās Saeimas vēlēšanas plānotas 2018. gadā, un, iespējams, līdz tam sistēma būs izmainīta,» teic K. Bērziņa un norāda, ka «viens no variantiem, par ko tiek diskutēts, ir Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās ieviest vēlētāju reģistru».

Ja cilvēkam ir tikai eID karte, tad, lai piedalītos Saeimas vēlēšanās, iepriekš bija jāizņem īpaša vēlētāja apliecība, atgādina CVK pārstāve un piebilst, ka «pašvaldību vēlēšanās un Eiroparlamenta vēlēšanās iespējams balsot, ja ir tikai eID karte, jo tad funkcionē vēlētāju reģistrs».

Savukārt par iespējām apmeklēt dažādas valstis tikai ar eID karti, bet bez pases Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Ivars Lasis norāda, ka «ĀM un Iekšlietu ministrijas rīcībā šobrīd nav informācijas, ka tuvākajā laikā varētu palielināties to valstu skaits, uz kurām Latvijas pilsoņi var ceļot ar eID karti. Vienlaikus pastāv iespēja, ka ārvalstis vienpusēji pieņem lēmumu atļaut konkrētajā valstī ieceļot ar Latvijā izsniegtu eID karti. Šādi rīkojusies, piemēram, Gruzija.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Der ceļošanai pa Eiropu

Valstis, kurās Latvijas pilsoņi var ieceļot ar eID karti:
Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija,
Dānija, Francija, Grieķija, Gruzija,
Horvātija, Igaunija, Īrija,
Islande, Itālija, Kipra, Apvienotā Karaliste (Lielbritānija),
Lietuva, Lihtenšteina, Luksemburga,
Malta, Melnkalne, Nīderlande, Norvēģija,
Polija, Portugāle, Rumānija,
Serbija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija,
Šveice, Ungārija, Vācija, Zviedrija
Avots: Ārlietu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?