Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pirmās klases piepilda zibens ātrumā

Ja nu nepaspēs, ja jau būs par vēlu - šādas domas 18. marta rītā rosījās daudzu Ogrē dzīvojošu mammu prātos. Šajā datumā divās lielākajās Ogres skolās sākās bērnu uzņemšana 1. klasē. Tā vienā skolā norisinājās divas, bet otrā - trīs dienas. Vecāki par šādu sistēmu nav priecīgi, norādot, ka citās pašvaldībās var pieteikties pat pusgadu vai ilgāk. Savukārt Ogres pašvaldībā uzskata, ka tā ir tikai vecāku sacelta ažiotāža.

Sola vietas visiem

No agra rīta uztraukusies uzņemšanas sākumu gaidīja arī topošā pirmklasnieka mamma Lāsma. Sākumā paredzēta elektroniskā reģistrēšanās - tiklīdz tā sākās, jau minūtes laikā viena klase nokomplektēta. Arī Lāsma ātri izvēlējās skolotāju un nosūtīja pieteikumu. Pēc tam bija jāņem dokumenti un jādodas uz skolu, lai apstiprinātu pieteikumu arī klātienē. Lai gan Lāsma visu paspējusi un bērns ir uzņemts vēlamās skolas pirmajā klasē, viņa tomēr uzskata, ka pašvaldība, pieņemot lēmumu uzņemšanu organizēt tikai pāris dienu, rada nevajadzīgu satraukumu. Kā piemēru viņa min citas pašvaldības, kur vecāki var pieteikties pusgadu vai pat ilgāk.

Ogres pašvaldībā gan uzskata, ka nevajadzīgo satraukumu rada paši vecāki. Ogres novada Pašvaldības izglītības un sporta pārvaldes vadītāja Sandra Grunte Dienai paskaidroja, ka pilsētā ir divas lielās skolas - Ogres sākumskola un Ogres 1. vidusskola, kurās vecāki ierasti vairāk piesaka savus bērnus. Savukārt citās skolās nekādu problēmu nav. Līdz ar to pašvaldībā nav izstrādāti konkrēti noteikumi, kā norit bērnu pieteikšana 1. klasē. Tā vietā katru gadu ar domes lēmumu tiek noteikts konkrēts datums, kad uzņemšana sākas. Bet tā nenotiek tikai pāris dienu - topošo pirmklasnieku skolā var pieteikt līdz pat augusta beigām. Savukārt katra skola var noteikt konkrētu dienu skaitu, kad norit intensīvāka pieteikšanās, tādā veidā piesaistot papildu resursus, lai varētu pieņemt visus iesniegumus. S. Grunte gan atzina, ka, piesakoties izglītības iestādē šobrīd, nav garantijas, ka bērns tiks uzņemts vēlamajā skolā, jo, iespējams, klases jau būs nokomplektētas pirmajās dienās. Tomēr visiem bērniem atradīšoties vieta.

Arī Diena pārliecinājās, ka Ogres sākumskolā ir vēl brīvas vietas un bērni var pieteikties līdz pat augusta beigām, tomēr Ogres 1. vidusskolā visas piecas 1. klases nokomplektētas jau pirmajās dienās un šobrīd bērni vairs netiek uzņemti. Skolas direktore Ineta Tamane arī atzīmēja, ka šogad, atvieglojot pieteikšanos, notikusi elektroniskā reģistrēšanās. Līdz ar to, ja vecāki reģistrējās elektroniski, atnākt uz skolu iesniegt dokumentus varēja jebkurā brīdī un joprojām var to izdarīt. Tāpēc neesot korekti teikt, ka uzņemšana notika tikai trīs dienas - galvenais bija reģistrēties elektroniski. I. Tamane gan uzskata, ka Ogrē vajadzētu izveidot vienotu sistēmu bērnu uzņemšanai. Tad nevajadzētu reģistrēties vienā datumā, bet varētu to darīt savlaicīgi un, iespējams, viens no kritērijiem būtu bērna deklarētā dzīvesvieta.

Rīgā divus gadus

Kamēr Ogrē bērnu pieteikšanai skolā nav vienotas sistēmas, tikmēr Rīgā jau piekto gadu bērnus pirmajā klasē var pieteikt brīdī, kad topošais pirmklasnieks sasniedz piecu gadu vecumu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde Dienai pastāstīja, ka vecāki savu bērnu var pieteikt vairākās skolās, tomēr Rīgā darbojas mikrorajonu princips. Tas nozīmē, ka priekšroka ir tiem bērniem, kas dzīvo skolas tuvumā. Tāpat tiek vērtēts, cik ilgi bērns ir deklarēts konkrētajā rajonā un kurā brīdī vecāki viņu skolā ir pieteikuši. Līdz ar to bieži vien nav problēmu ar bērnu tikšanu piemājas skolā. Problēmas rodas, ja vecāki bērnu grib sūtīt kādā konkrētā skolā, kas neatrodas tajā pašā mikrorajonā, kur bērns ir deklarēts. Šādā gadījumā priekšroka tomēr būs skolas tuvumā dzīvojošajiem bērniem, un tāpēc var gadīties, ka kārotajā skolā bērnu neuzņem. To Dienai apstiprināja arī aptaujātie vecāki.

Tur, kur vēlas

Valmierā ikviens var tikt uzņemts tajā skolā, kur viņš vēlas, Dienai apgalvoja Valmieras Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Vineta Melngārša. Reģistrēšanās 1. klasei Valmierā notiek divus mēnešus, un vecākiem jāpiesakās pašvaldībā, nevis pašiem jādodas uz skolu. Un, tā kā skolas ir ieinteresētas uzņemt pēc iespējas vairāk bērnu «nauda seko skolēnam» modeļa dēļ, tad ikviens var tikt vēlamajā skolā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?