Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Plastilīna pasaule

Dinaburgas pilskalns, Markovas taka un Sventes ezera spogulis. Stārķi, kas tūlīt, tūlīt pacelsies spārnos lidojumam. Grūti noticēt, ka šie aizkustinošie gleznojumi nav tapuši ar eļļas krāsām, bet gan ar parastu bērnu plastilīnu. Pirms desmit gadiem daugavpiliete Aloida Kucina, trīs bērnu mamma, zaudēja darbu medicīnā, bet atguva otro elpu savā bērnības dienu vaļaspriekā - gleznošanā.

Taču ne ar krāsām, bet ar plastilīnu. Aloidai jau ir bijušas vairākas izstādes dzimtajā Daugavpils rajonā, arī Rīgā, izstāžu zālē _Arsenāls._ Tagad līdz nedēļas beigām viņas darbu izstāde ar nosaukumu _Latgale_ no plastilīna apskatāma Daugavpils Poļu kultūras centrā. Aloida atzīst, ka ir nelabojama optimiste un visās dzīves nedienās cenšas ieraudzīt gaišo pusi. Arī viņas gleznas ir gaišas un siltas.

Ar dēla plastilīnu

Aloida Kucina dzimusi 1947. gadā Daugavpils rajona Sventes pagastā, visu mūžu nostrādājusi par medicīnas māsu Daugavpilī un Ilūkstē, pēc tam - rūpnīcas Lokomotīve sporta kompleksa ūdensdziedniecības kabinetā, taču no turienes 1999. gadā nācās aiziet štatu samazināšanas dēļ. Līdz pensijai vēl bija laiks, nācās domāt, ko darīt, lai pārvarētu depresiju. «Cik ilgi sēdēsi un skumsi, izdomāju pati sev nodarbošanos. Zīmēt man paticis jau kopš bērnības - ar akvareļkrāsām, guašu, eļļu, bet toreiz atradu mājās plastilīnu, kas bija saglabājies kopš dēla Edgara skolas gadiem. Pamēģināju klāt uz papīra, iepatikās.»

Aloida atklāj, ka plastilīnu viņa klāj plānā kārtiņā ar nazīti uz cieta papīra, vislabāk kartona. «Viss tāpat kā ar eļļas krāsām -uztaisu paleti, jaucu kopā, lai panāktu dažādus toņus, jo plastilīnam ir nabadzīga krāsu gamma. Neko ar zīmuli nezīmēju, uzreiz lieku plastilīnu. Dabas skatus veidoju pēc fotogrāfijas, jo ārā ar plastilīnu grūti darboties, ātri sacietē.»

Savām gleznām Aloida izmanto parasto plastilīnu, nesen viņai uzdāvināts Anglijā ražotais plastilīns, kam gan esot košas krāsas, taču pēc struktūras tas esot pārāk graudains un tik labi nelīpot. Tieši gleznas Aloidai toreiz palīdzējušas atrast jaunu darbu - kad Naujenes pagastā sarīkota pirmā izstāde, pagasta priekšsēdētāja piedāvājusi Aloidai strādāt par sporta zāles apkopēju un dežuranti.

Ģimene atbalsta

Poļu kultūras centra direktore Žanna Kulakova stāsta, ka izstādes apmeklētāji, ieraugot gleznas, esot pārsteigti un pat cenšoties tās aptaustīt, lai pārliecinātos, ka eļļas krāsu vietā tik tiešām ir parasts plastilīns. «Parasti visi domā, ka no plastilīna var veidot tikai figūriņas. Aloida jeb, kā mēs saucam, Oļa tik tiešām ir unikāla! Es nezinu nevienu citu Latvijā, kas šādā tehnikā gleznotu. Viņa ir apbrīnojami stipra sieviete, viena pati uzaudzinājusi trīs dēlus, no tiem vienu audžudēlu, kuru adoptējusi, kad Žeņam bija desmit gadu. Ja jūs redzētu, kā šie nu jau lielie zēni izturas pret mammu, kā viņi to dievina, ciena un palīdz, it sevišķi Žeņa.»

Stāstot par dēliem, Aloida staro. Visi esot ieguvuši labu izglītību, vecākais, Edgars, beidzis Sporta akadēmiju, strādā Naujenes pagasta jaunatnes centrā. Vidējais, Ivans, pabeidzis Rīgas Starptautisko Ekonomikas un biznesa augstskolu, zina daudzas valodas, tagad strādā Anglijā datoru firmā. Jaunākais, Jevgēņijs, izmācījies par pavāru, ir šefpavārs Īrijā. Tā sanācis, ka dēlus viņai tik tiešām nācies uzaudzināt vienai, taču nesen dzīve brīnumainā kārtā pavērsusies uz citu pusi. «1990. gadā mēs ar vīru izšķīrāmies, tagad pēc 20 gadiem atkal sagājām kopā. Ko padarīsi, es viņu pieņēmu, bērnu tēvs taču, tomēr savējais, ne svešs.»

Sapnis - svētbilde

Aloida Kucina augusi astoņu bērnu ģimenē kā pastarīte, viņai dzimtā ir poļu valoda. Vecāki bijuši ļoti strādīgi, tēvs pratis daudzus darbus, arī kurpnieka amatu, mamma šuvusi, saime apkopusi savu saimniecību, trūkumu nepazinuši. Arī tagad Aloida vasarās brauc uz dzimto Sventi, kur kopj dārzu. «Vasarās nav laika gleznot, jāstrādā dārzā, jālasa ogas, sēnes. Ziemā, tad - gan adu, gan gleznoju.»

Aloida atzīstas, ka viņai ir daudz ideju, kuras vēlētos īstenot. «Gadi iet uz priekšu, esmu pārcietusi septiņas operācijas, bet vai tad to var pateikt? Nē, es esmu optimiste! Nokritu no kāpnēm, pieceļos un eju tālāk. Man bija sapnis uzgleznot dzimtās mājas, to esmu izdarījusi, tagad vēl gribu pamēģināt gleznot portretus. Arī svētbildi gribētu uzgleznot.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?