Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pote mazina bailes no ērcēm

Vairāku veselības centru piedāvājumi tieši šobrīd ir izdevīgi, lai potētos pret ērču encefalītu, un ir arī iemesls - 23. martā konstatēta pirmā piesūkusies ērce, kas gan nav bijusi inficēta, bet cilvēks nav potējies. Iespējams, kaut kur ir vēl lētāk, bet līdz šim pieejamā informācija liecina, ka zemākā cena par poti ir Ls 14,50, bet citviet kā akcijas cena tiek minēta 16-17 latu par poti. Starp citu, atlaižu kuponu portāli piedāvā izdevīgu cenu arī analīzēm, lai noteiktu, vai jūsu organisms ir imūns pret encefalītu.

Vienmēr atcerēšos kāda augsti mācīta cilvēka stāstu, ka viņš saslima ar ērču encefalītu nevis staigādams pa mežu vai ložņādams pa krūmājiem kaut kur laukos, bet pašā Rīgas centrā - Vērmanes dārzā. Stāsts ir pasens, kopš šī notikuma pagājuši vairāki gadi, taču tas bija fakts - saslimušais cilvēks bija ļoti tuvu klīniskajai nāvei. Trīsreiz nospļausimies pār kreiso plecu, taču iztaujāt rīdziniekus par potēšanos pret encefalītu devos tieši uz Vērmanīti. No pieciem manis uzrunātajiem četri bija potējušies, piektais izrādījās Rīgas viesis no visai tālām zemēm.

Jana ir vakcinējusies pirms diviem gadiem un nākamgad dosies potēties atkal. Viņa saka, ka potes cena ir adekvāta, lai kādu laiku varētu justies droši. Janai līdz šim ir paveicies - viņai nekad ērce nav piesūkusies. Zaiga potēties bijusi pērn, mazdēls - šogad. «Ir ļoti liela vajadzība [potēties], man patīk pa mežu dzīvot,» sieviete stāsta. Viņa ir dzirdējusi, ka bērniem un viņu vecvecākiem ērces piesūcas arī pilsētas parkos. Viņai pašai ērces nav piesūkušās, bet uz gaišām biksēm gan pāris reižu ir manītas un notvertas. Kas attiecas uz potes cenu, Zaiga atzīst, ka ir cilvēki, kuri nevar to finansiāli atļauties, protams, būtu labāk, ja cena nepārsniegtu desmit latu, viņa spriež. Māras ģimenē visi potēti pagājušajā gadā. Arī pēc potēšanās viņai ir piesūkusies ērce, bet tā nav bijusi inficēta. Viņa spriež, ka bezdarba apstākļos daudzi cilvēki nevar atļauties vakcinēties pret encefalītu potes cenas dēļ. Arī Venjamina ģimenē gan viņš pats, gan sieva un mazbērni ir potējušies pret encefalītu, taču viņš uzskata, ka pensionāriem vakcīnas cena ir pārāk augsta. Viņš nosauc, par kādu cenu sieva nesen vakcinējusies, - 24 lati. «Man ir vasarnīca, patīk iet sēņot, tāpēc jāpotējas. Bet atlaidēm pensionāriem ir jābūt,» viņš uzskata. Vitālijs sākumā man nestāsta, ka nav vietējais. Saruna notiek krievu valodā, un viņš bikli atzīst, ka neesot potējies, tomēr no ērcēm bailes esot. Viņš iebraucis Rīgā uz tik īsu brīdi, ka tas nav šķitis nozīmīgi. Vitālijs stāsta, ka Toronto, no kurienes viņš atbraucis, ērces neesot encefalīta pārnēsātājas, bet, kad pastāstu par gadījumu Vērmanes dārzā, kļūst domīgs - nākamreiz laikam tomēr būs drošāk potēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?