Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Praktiskais materiālisms

Laikā, kad par ārpolitikas uzdevumu aizvien izteiktāk tiek izvirzītas pēc iespējas tūlītējas un aprēķināmas ekonomiskās intereses, ir svarīgi tomēr saglabāt arī mēru un jēgu. Jau tā Latvijā dzirdama visnotaļ pamatotā atziņa, ka padomju laikā mums bija teorētiskais, bet tagad - praktiskais materiālisms, jo neesam rūdīti gan reizē dzīvot patērētājsabiedrībā, gan paturēt prātā to plašo un aktīvi apliecināmo vērtību kopumu, ko sauc par Rietumu civilizāciju.

Šīs Rietumu vērtības kā nekad aktualizējas tieši tagad. Tieši tagad Krievijas «vadāmā demokrātija» piesaka savas investora intereses nozīmīgās rietumvalstu sistēmiskajās pozīcijās, kaprīzais Venecuēlas diktators solās pludināt naftu pa Baltijas tranzīta ceļiem citam diktatoram Baltkrievijā, bet Ķīnas kompartija, kas pretendē uz praktiskā materiālisma kvintesences «godu», ne tikai stutē ASV, pērkot tās parādzīmes, bet solās glābt arī Eiropu.

Tomēr tas nedrīkst notikt pilnīgi bezprincipu gaisotnē vai, pareizāk sakot, vakuumā. Šonedēļ Ķīnas premjers Veņs Dzjabao šogad jau otro reizi oficiālā vizītē apceļo Eiropu. Puslīdz kritisks tonis sarunās ar viņu ieskanējies tikai par Ķīnas juaņas dempinga zemo kursu, pretī saņemot diezgan draudīgu retoriku. Parādu verdzībā ieslīgušās Grieķijas premjers Georgs Papandreu nepīkstēja arī par to un tikai pateicās augstajam dižinvestoram par viņu interesēm stratēģiskajos kuģniecības un telekomunikāciju ieguldījumu projektos. Dzjabao tieši Grieķiju nosauca par «aizvien ciešāko attiecību piemēru starp Ķīnu un Eiropas Savienību», kas ir diplomātiski jauki vārdi un ekonomiski vilinoši solījumi. Tomēr šādi pirktai maizītei ir pamatīga un melna garoza.

Viena lieta ir acīmredzami dempingotā juaņas vērtība. Krīzes laika pasaulē, kad «eksports» ir burvju vārdiņš un pēdējais salmiņš ikvienam, lētās juaņas dēļ Ķīnas preču eksportam ir lielas priekšrocības. Tomēr nevienam negribas tā īsti sakasīties ar Amerikas parādzīmju lielāko turētāju, un Dzjabao vēl piedraud ar «Biškeku» - ka juaņas sadārdzināšanās un eksporta kritums nozīmēs ražotņu slēgšanu, iedzīvotāju migrāciju atpakaļ uz laukiem un iekšējā patēriņa krišanos.

Tomēr bīstamākais nav tas, ka Rietumi maksā divreiz - ar piekāpšanos neizdevīgā eksporta situācijā un lētu savu stratēģisko pozīciju iztirgošanu, bet gan šā tirgus draudīgās pievienotās vērtības, kas Ķīnas gadījumā ir cilvēktiesības pašu valstī un okupētajā Tibetā, jaukšanās trimdas tibetiešu lietās ar Nepālas komunistu starpniecību un Ziemeļkorejas režīma laikabumbas perināšana. Krievija, Baltkrievija, Venecuēla un rinda citu katra savā mērogā un ar savām niansēm praktiskajā un antihumānajā materiālismā neatpaliek. Lai cik svarīga būtu esošā sadarbība un cik kārdinoša - iespējamā, ir principi un vērtības, ko merkantilisma vārdā nedrīkstam noklusēt, ja gribam saglabāt savulaik grūti izcīnīto cilvēcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?