Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Praktiski par studēšanu

Kā jāpiesakās studiju un studējošo kredītam? Iestājoties augstskolā, jāsazinās ar studiju lietvedi, kas augstskolā koordinē pieteikšanos kredītiem. Septembra beigās, saņemot apstiprinājumu, ka kredītu ir iespējams saņemt, ar pasi un galvotāju jādodas uz banku, kas noteiktajā studiju gadā izsniedz valsts galvotos studentu kredītus.

Kāds studiju kredīts izdevīgāks - valsts galvotais vai banku komerckredīts? Valsts galvotais, jo, kamēr students studē, kredīta procentu maksājumu sedz valsts.

Kā pieteikties mecenātu stipendijām? To var uzzināt pie savas augstskolas lietvežiem. Stipendijas ir dažādas, tās piešķir gan pēc studiju sasniegumiem, gan pētnieciskās darbības, gan sabiedriskajām aktivitātēm u. c.

Kur labāk kopēt mācību materiālus? Augstskolu vadība vai studentu pašpārvalde mēdz nodrošināt iespēju izmantot drukas un kopēšanas pakalpojumus bez maksas vai par zemāku maksu nekā kopēšanas firmās.

Kur dabūt piekļuvi bezvadu internetam? Lielākā daļa augstskolu piedāvā bezmaksas Wi-Fi internetu un piešķir studentiem unikālu pieeju augstskolas tīklam. Bezvadu internets pieejams arī kafejnīcās, kopmītnēs maksa par internetu lielākoties iekļauta maksā par istabu.

Cik liela ir valsts stipendija budžeta studentiem? Minimālā valsts stipendija bakalaura studentiem ir Ls 70 mēnesī, ko prioritārā secībā saņem studenti, kuri ir invalīdi, bāreņi vai palikuši bez vecāku gādības, nāk no trūcīgas vai daudzbērnu ģimenes vai arī paši ir vecāki.

Kādus labumus dod studenta apliecība? Ar to vai arī ar ISIC identifikācijas karti dažādos uzņēmumos var saņemt atlaides. Rīgā visbūtiskākā ir atlaide sabiedriskā transporta personalizētā e-talona papildināšanai.

Studentu atlaižu tops. SIA Rīgas satiksme e-talonam, ēdināšanas vietās, par ieejas maksu izklaides vietās, studentu taksometra pakalpojumiem, reizēm - grāmatnīcās.

Kāds ir kabatas naudas minimums, ja dzīvo kopmītnēs, mājās brauc nedēļas nogalēs un paralēli mācībām nestrādā? Atkarībā no vēlmēm, bet aptaujas rāda, ka Ls 30 nedēļā ir gana.

Kā vēl ietaupīt? Braucot ar riteni, iepērkoties ilgākam laikam kopā ar draugiem un kopmītņu istabas biedriem, atmetot kaitīgos ieradumus, rēķinot savu budžetu, sekojot līdzi atlaidēm u. tml.

Cik maksā istaba studentu kopmītnēs? Savas augstskolas studentiem - Ls 25-60, citu augstskolu studentiem - līdz Ls 80.

Kā jāpiesakās kopmītnēm? Reģistrējoties studijām, jāaizpilda pieteikuma veidlapa. Ja vietu skaits ir ierobežots, dzīvot kopmītnēs tiks studenti, kas no pilsētas, kurā ir augstskola, dzīvo vistālāk.

Kas kojās ir visjaukākais un kas - visneciešamākais? Labākais - dzīve kopā ar citiem studentiem un draugiem, iespēja jebkurā laikā konsultēties par mācībām, kopā gatavot ēdienu, ballēties. Neciešamākais - pārtikas zudumi no kopējā ledusskapja, kaimiņu krākšana.

Kā izdevīgāk pārvietoties pa pilsētu? Veselīgāk, ātrāk ir ar velosipēdu, taču trūkst drošu velonovietņu. Daudzu augstskolu kopmītnes ir tuvu studiju vietai, tādēļ rīti var sākties ar pastaigu.

Vai var saņemt transporta kompensāciju, lai brīvdienās brauktu uz mājām? Patlaban tādu nav.

Kuru Rīgas klubu var saukt par īstu studentu klubu? Latvijas Mūzikas akadēmijas Studentu klubs un Četri balti krekli ir populārākie.

Kā izklaidēties, ja naudas klubiem nav? Katrai augstskolai ir savi radošie kolektīvi, arī dažādu sporta veidu komandas. Studentu pašpārvaldes organizē pasākumus ar atlaidēm. Arī studentu un studenšu korporācijas piedāvā radošas norises - deju nodarbības, dzejas vakarus, paukošanos u. c.

Kā iestāties studentu pašpārvaldē? Par aktīvistu var kļūt ikviens, piesakoties pašpārvaldē un darbojoties tās labā. Lai kļūtu par pašpārvaldes biedru, jākandidē pašpārvaldes vēlēšanās rudenī.

Kā notiek pirmkursnieku iesvētības? Kā nu katra augstskola un fakultāte uzskata par pareizu.

Studentu ēdienkartes tops. Makaronu roltonu zupas, pelmeņi, cepti kartupeļi, pankūkas.

Kā paēst pēc iespējas lētāk? No mājām vedot lauku labumus, iepērkoties lētākajos veikalos, gatavojot kopā un lielākai kompānijai.

Kur un kā students var piestrādāt? Prakses vai darba vietu var atrast portālā Prakse.lv, arī tradicionālajos sludinājumu portālos. Studenti bieži atrod darbu pēc iesaistīšanās studentu pašpārvaldē vai korporācijās.

Kā var palīdzēt augstskolu karjeras centri? Tie regulāri atjauno informāciju par vakancēm studentiem, semināros māca, kā uzrakstīt veiksmīgu CV un motivācijas vēstuli, kā noskaidrot piemērotāko profesiju u. tml.

Pēc Latvijas Studentu apvienības biedru stāstītā apkopoja Diāna Kārkliņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?