Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Priekšvēlēšanu laikā negrib dārdzību

Līdz ar Latvenergo paziņojumu par gaidāmo tarifu paaugstinājumu pēc 1. aprīlī plānotās elektroenerģijas tirgus liberalizācijas politiķi pēkšņi sākuši diskusiju par iespējām tomēr atlikt tirgus atvēršanu. Izvērtēt šādu iespēju lūgusi arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Valdības vadītāja trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem atzina - politiskajā vidē par elektroenerģijas cenu kāpumu līdz ar tirgus liberalizāciju sākts diskutēt vienīgi pēc tam, kad Latvenergo nosaucis gaidāmos paaugstinātos tarifus. Taču ne Saeimas deputāti, ne Valsts prezidents nenoliedz, ka pēkšņā ieinteresētība atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu saistāma ar tuvajām parlamenta vēlēšanām. «Protams, tas ir pilnīgi viennozīmīgi,» atbildot uz jautājumu par pēkšņo diskusiju iemesliem, norādīja A. Bērziņš. Viņš gan uzsver, ka neredz jēgu elektroenerģijas tirgus liberalizācijas atlikšanai, jo, «atliekot līdz 1. janvārim, nekas netiks atrisināts».

Savukārt L. Straujuma uzsver, ka par vēlēšanām nedomājot, bet vēloties «juridiski un ekonomiski», un saskaņā ar starptautiskajām vienošanām izprast, vai jau pieņemto lēmumu iespējams atlikt. Vienlaikus viņa gan atzina, ka provizoriski aprēķini par elektroenerģijas cenu izmaiņām nebija noslēpums arī iepriekš, bet «jautājums, kā kurš to kurā mirklī uztvēra».

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) aģentūrai LETA norādījis, ka elektroenerģijas tirgus atvēršanu var atlikt, taču tas likšot pārkāpt starpvalstu līgumus un radīs negatīvas sekas valsts budžetā. Viņš skaidro, ka gaidāmā elektroenerģijas cenas pieauguma iemesls nebūšot tirgus liberalizācija, bet gan krīzes gados īstenotās politikas rezultāts, piedāvājot iedzīvotājiem Starta tarifu, kas nesedz ražošanas izmaksas. Pēc ministra vārdiem, tagad iedzīvotājiem būs jāmaksā gan par to, gan par atjaunojamajai elektroenerģijai un koģenerācijai sniegto atbalstu. «Visi šie rēķini nāk kopā ar tā saucamo tirgus liberalizāciju.» V. Dombrovskis arī uzsver - ir skaidrs, ka atkarības mazināšana no viena piegādātāja un elektroenerģijas avotu dažādošana maksās dārgāk.

Diena jau vēstīja, ka Saeima likumumprojektu par elektroenerģijas tirgus liberalizāciju pieņēma pērn 6. novembrī. Janvāra beigās Latvenergo paziņoja, ka brīvā tirgus apstākļos elektrības cenas par vienu kilovatstundu būs 16-16,9 eirocenti, bet tagadējā Starta tarifa izmantotājiem tarifa kāpums būs pat 40%. Tiesa, trūcīgākajiem iedzīvotājiem paredzēts valsts budžeta atbalsta maksājums, tāpat Latvenergo nodrošinātu cenu kāpumu kompensējošas kartes ģimenēm ar bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?