Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Profilaksei iesaka dārzeņus labi nomazgāt

Latvijas dārzeņu tirgotāji un Pārtikas veterinārais dienests (PVD) mierina, ka inficētie gurķi no Spānijas vietējo veikalu plauktos un tirgū nav sastopami. Tāpat viņi izslēdz iespēju, ka no Polijas ievestie varētu būt ar Spānijas izcelsmi - neesot izdevīgi tik tālu vest. Vācijas Roberta Koha institūta pārstāvji apstiprinājuši, ka inficēšanās ar bīstamo zarnu nūjiņas paveidu Vācijā paņēmusi jau piecu cilvēku dzīvību, vēsta TheLocal.de.

Latvijā līdz ceturtdienai neviens saslimšanas gadījums nav reģistrēts, bet Latvijas Infektoloģijas centrs aicina ievērot profilakses pasākumus. PVD pagaidām pastiprināti nepārbauda importētos gurķus un citus dārzeņus, BNS pastāstīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Tomēr viņa atzina, ka iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem, ņemot vērā situācijas nopietnību. «Šie sezonas produkti - gurķi, tomāti un lapu salāti - pirms lietošanas uzturā rūpīgi jānomazgā, un nedrīkst aizmirst izpildīt elementāras personīgās higiēnas prasības - biežāk mazgāt rokas, īpaši pirms ēšanas un ēdiena gatavošanas,» viņa klāstīja.

ARD ziņo, ka pēdējā diennaktī atklāts 60 jaunu inficēšanās gadījumu. Vācijā, galvenokārt ap Hamburgu, apstiprināti 276 gadījumi un ir aizdomas par vēl vairākiem simtiem. Tiek ziņots arī, ka 15 cilvēku inficējušies Zviedrijā, četri - Dānijā, trīs - Lielbritānijā un viens - Nīderlandē.

Vācijas varasiestādes identificējušas, ka inficētie gurķi nākuši no Almerijas un Malagas apkaimes Spānijas dienvidos. Spānijas Pārtikas drošības aģentūra ASEA piektdien paziņoja, ka Andalūzijas reģionā sākta izmeklēšana par infekcijas avotiem. Pašā Spānijā inficēšanās nav konstatēta.

Rimi Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Dana Felkere-Bērziņa informēja, ka Rimi veikalos pašlaik tirgo tikai Latvijā audzētos svaigos gurķus. Tos piegādā audzētājs Baltijas dārzeņi, kura produkcija plašāk pazīstama kā Mārupes gurķi. Arī Maxima veikalos netirgojot Spānijas gurķus, informēja Maxima dārzeņu tirdzniecības daļas pārstāvis Vitālijs Sorokins. «Tāpat no Polijas ievestie gurķi nevarētu būt ar Spānijas izcelsmi, jo tādējādi dārzeņa cena būtu ļoti augsta loģistikas izmaksu dēļ. Vest gurķus no Spānijas - tur nav biznesa, ņemot vērā pašreizējo gurķu cenu,» tā V. Sorokins.

Centrāltirgus (CT) Tirdzniecības departamenta direktors Vitālijs Litvins informēja, ka CT tirdzniecībai ievesto gurķu izcelsmi pārbauda Veterinārā laboratorija. «No Spānijas vai Vācijas gurķi nav ievesti, bet gan tikai no Latvijas, Lietuvas un Polijas,» tā V. Litvins. Vienlaikus viņš atzīst, ka PVD izpratnē par produkta izcelsmes vietu uzskatāma ražošanas vieta, kas var būt arī gluži vienkārši safasēšana plastikāta plēvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā uzmanīties?

Galvenās slimības pazīmes ir caureja (bieži ar asiņu piejaukumu) un krampjveida sāpes vēderā, var būt arī vemšana un paaugstināta temperatūra, nespēja urinēt. Ja tiek novērotas infekcijas pazīmes, nekavējoties jāsazinās ar ārstu.

Tūristiem, kuri nesen bijuši Vācijā, it īpaši Vācijas ziemeļos, būtu jāpievērš uzmanība veselības stāvoklim.
Infekcijas izraisītājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai baktēriju nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, ar infekcijas slimības izraisītājiem piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, jālieto droši pārtikas produkti, dzērieni un dzeramais ūdens, rūpīgi jāmazgā augļi un dārzeņi, nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas. Bieži jāmazgā rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas. Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.
*Pēc LIC informācijas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?