Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Prozas dzīve

Kādā audzinošā vēstulē no Itakas 90. gadu vidū Dzintars Sodums rakstīja - «Runājot par latv. valodas lietošanu literatūrā der nebūt gemutlich, ne arī runāt Disnijzemes tonī. Piem. rakstā par Vilenicu tu uzrunā draugus. Man tā liekas diletantiska maniere. Lasītājam neinteresē, ka tev ir draugi, bet kas tur notika un kā tur bija. Kas tev dažreiz liekas atklāsme un ievērojams, citiem tā neliekas.»

Tieši šajos gados, kad Sodums Itakā sazinājās ar pāris cilvēkiem Latvijā, bet ikdienu dzīvoja, mēģinādams nonākt pie valodas vienkāršības, lai pamazām uzrakstītu savu pēdējo pieredzes grāmatu, tieši šajā pašā laikā Fores salā aiz Gotlandes Ingmars Bergmans rakstīja grāmatu Intīmās grēksūdzes. Sodums, protams, savas dzīves laikā bija dzirdējis par Bergmanu, Bergmanam savukārt ne prātā neienāca, ka Gotlande bija pirmā vieta, kur ar laivu krastā izcēlās Sodums, lai Zviedrijā 10 gadu laikā iztulkotu Ulisu.

Tomēr 90. vidū, vecuma, vieduma un vientulības pakāpi sasnieguši, viņi nodarbojās ar vienu un to pašu. Vienkāršā, skaistā valodā stāstīt, kas tur notika un kā tur bija. Bergmanam tas ir stāsts par neuzticīgo mācītāja sievu, par viņas dzīves grēksūdzi, par viņas dzīves skolotāju un nevarīgo vīru. Par vienkāršām pusdienām, ko viņi ēd, par ēnu, ko gaisma met virs ezera, par vecās servīzes šķīvju apdauzītajām maliņām. Par vienkāršu cilvēku dzīvi un viņu kaislībām, kas likušas pamatu viņa paša nevienkāršajai dzīvei un kaislībām.

Bergmana vienkāršības līdzinieks Sodums stāsta par to pašu. Apraksta savu ģimeni, vēlāk pats savu dzīvi, pat saucot personāžus īstajos, ne izdomātos vārdos. Par zīmītēm ar vakariņu aprakstu, ko viņam atstāj sieva, par viņas neuzticību ar kaimiņu, par nobirušām lapiņām uz trauku mazgājamā soliņa.

Man savukārt ir grūti aprakstīt (ceļš pamazām uz vienkāršību) sajūtu, kas rodas, apjaušot šīs līdzības. Pazūd valstis, vēstures, gadsimti, robežas, pat valodas, un pienāk īsta vienotības sajūta.

Un tagad, kad lasu Ingas Ābeles grāmatu Kamenes un skudras, kuras pirmajam stāstam augšā pierakstīts:«Pateicībā Dzintaram Sodumam», viss vēl vairāk noapaļojas, izlīdzinās un nostājas savās vietās. 90. gadu vidū viņa bija tikai savā pašā sākumā, bet stāstā Kamenes un skudras viņai izdevies sasniegt jau minēto vienkāršību. Lai arī vārdi mainīti, ir jaušams, ka tas ir stāsts par viņas ģimeni, par braucienu uz kapiem, kurā it kā nekas nenotiek, bet dzīve acu priekšā kļūst par likteni. Kapos visi trīs stāv līdz potītēm karstās smiltīs, blenzdami uz smilgām apaugušām kopiņām. Viņiem ir īsas, druknas pusdienlaika ēnas. Inga stāsta par veco, īgno tēvu, par klusēšanu, par nelaimīgo brāli, par kameņu ligzdu uz kapa, par skudrām.

Kad sēžu jūnija pēcjāņu rītā, kas ir apmācies, bet silts, un nevaru īsti izdomāt, kā lai pieliek punktu šim stāstam, no draudzenes Cīrihē pienāk e-pasts.

«Bet šīsdienas gleznu glezna bija Feliksa Valotona Pelde vasaras vakarā, skatījos internetā, nav vērts dot saites, jo nevienā reprodukcijā neredz galveno.

Noķiķināju pie Domeniko Tjepolo gleznas Kristus un neuzticīgā sieva, jo Kristus uz mata tāds pats kā krievu seriālā Meistars un Margarita. Tad ar 5 trambuli braucu kalnā visaugstakā uz kapiņiem - sasveicināt Džoisu, teiksim, no Soduma. Pie ieejas kapsētā suņu slita. Pie Džoisa kapiņa zālājā gaumīga šiltīte. Bitte das Grab nicht betreten. Please do not walk on the grave. Nekāpiet uz kapa.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?