Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Rāmas vecumdienas?

«Varbūt, ka respektēts ir pat par daudz. Aiz cieņas neesmu panākusi visu tā, kā domāju. Bet ar radošām personībām, manuprāt, citādi nevar,» par darbu ar aktieriem topošajā Kis kis - ņau ņau saka režisore Anita Sproģe. Atbilde uz jautājumu, kāpēc viņa iestudēšanai Dailes teātra Mazajā zālē izvēlējusies Ištvāna Erkēņa lugu Kaķu spēle, pārsteigšot.

To, ka tieši šai izrādei sestdien ir pirmizrāde, noteikusi nevis režisores gaume, bet gan aktieru personības. «Teātris teica - šīs paaudzes zvaigznēm vajadzīga luga. Visu cieņu,» A.Sproģe saka. Izrādē par attiecībām un skatījumu uz dzīvi runās nevis jaunieši, kā ierasts aizvadītajās sezonās, bet Dailes teātra vecākā paaudze.

«Pirmais, ko man piedāvāja iestudēt, bija Olbija luga Viss beidzies - ļoti smaga, pat žultaina. Teicu - cilvēki to šodien negribēs skatīties. Un atradām šo lugu. Tā ir cilvēciska, ir sāpes, bet var sajust arī humoru,» saka A.Sproģe. I.Erkēņa luga Kaķu spēle, pēc kuras top jaunā izrāde, kā rakstīts teātra mājaslapā, stāsta par «cilvēkiem, kuriem vecums atnes nevis mierīgas, sakārtotas vecumdienas, bet gan īsti plosošas kaislības». Citiem vārdiem - par dzīvi, kas pretēji XX gadsimtā uz palikšanu iebarotajām klišejām pēc piecdesmitās dzimšanas dienas nepārvēršas vis par rāmu sēdēšanu atzveltnes krēslā, rezignēti smaidot par apkārt notiekošo, bet rit kā, jau daždien ritējusi. «Protams, vecākās paaudzes skatītājiem izrāde droši vien būs saprotamāka un tuvāka, bet domāju, ka tā tomēr ir izrāde visiem vecumiem. Cilvēciskas lietas jau ir nemainīgas - cilvēki grib būt mīlēti un mīlēt jebkurā vecumā. Draudzību, nodevību, dramatiskas attiecības starp māsām pazīst visi. Turklāt latviešiem lugas situācija ir īpaši pazīstama - šķirta ģimene, kurā viena māsa aizbraukusi, otra palikusi,» stāsta režisore. Ungāru dramaturgs lugu rakstījis XX gadsimta 60.gados, runājot arī par ģimeni, kurā viena māsa emigrējusi no Ungārijas, bet otra palikusi. «65.gada kontekstu mēs respektējam kostīmos un scenogrāfijā. Bet domāšanas ziņā to tomēr veido šodienas cilvēki - temporitms ir cits. Izrāde ir asāka, skarbāka, bet varbūt tāpēc arī komiskāka,» saka A.Sproģe.

Izrādē spēlē Indra Briķe, Ilze Vazdika, Akvelīna Līvmane, Lilita Ozoliņa, Esmeralda Ermale, Olga Dreģe, Harijs Spanovskis, Juris Kalniņš un Juris Strenga. Jānis Paukštello lomā «ielecis» pēdējā brīdī, tādēļ pēdējo mēģinājumu process esot nedaudz nervozs. «Tomēr domāju, ka viņi uz skatuves būs spoži. Ļoti žēl, ka visas lomas nav galvenās, bet tās ir skaistas lomas, un taisnība, ka labs aktieris spēj izcelties arī nelielā darbā,» pieliek punktu režisore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?