Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rasels Millers. Artura Konana Doila piedzīvojumi

Fragmentu turpinājums

Jaunu, vērtīgu informāciju viņš saņēma no kāda Greitvairlijas skolotāja. Viņš rakstīja par kādu savu pensionētu kolēģi Volsolā, kurš bija kļuvis par līdzīgas anonīmu vēstuļu kampaņas upuri. Pilnīgi nepamatotas apsūdzības radījušas pretīgu insinuāciju gaisotni, kurā viņš vairs nespējis turpināt darbu un galu galā iesniedzis atlūgumu. Aizdomas, kuras viņš nevarēja pierādīt, krita uz kādu zēnu Roidenu Šārpu, nelabojamu palaidnieku. Pirms izslēgšanas no skolas viņa grēku sarakstā bijusi arī vēstuļu viltošana.

Konans Doils stājās sakaros ar privātdetektīvu aģentūru, lai turpinātu meklējumus. Atklājās, ka Šārps, kurš kādu laiku strādājis par miesnieku, 1895. gadā sajutis jūras vilinājumu un Liverpūlē iekārtojies uz kāda kuģa. Tieši tajā laikā vēstuļu plūdi un nerrošana izbeidzās. Viņš atgriezies tikai 1902. gadā ap Ziemsvētkiem, īsi pirms pirmā zirga sakropļošanas. Tajā gadā viņš bija braucis uz lopu kuģa, tātad iemanījies apieties ar dzīvniekiem. Vilfreds Greitorekss, Šārpa aizbildnis, apstiprināja, ka Šārps viņa sievai rādījis zirgu lanceti, instrumentu asins nolaišanai, kuru Konans Doils uzskatīja par tieši tādu ieroci, ar kādu radītas savainoto dzīvnieku brūces, - tas pārgriež ādu un muskuļus, bet neaizsniedz zarnas. Šārps acīmredzot misis Greitoreksai bija lielījies, ka ar to var nogalināt dzīvniekus, un viņa ieteikusi nolikt to kaut kur patālāk, sakot: «Tu taču negribēsi, lai es domāju, ka tu esi tas cilvēks, vai ne?» Kad pieauga sakropļoto dzīvnieku skaits, Šārps kā varbūtējs aizdomās turamais bija nonācis policijas uzmanības lokā, taču nekādi konkrēti soļi netika sperti. 1907. gada 29. janvārī mātei rakstītā vēstulē Konans Doils apgalvo: «Aizdomas jau ir ļoti spēcīgas, bet esmu uzsācis izpēti piecos dažādos virzienos un ceru, ka tā vainagosies ar pārliecinošiem pierādījumiem. Man būs vareni palaimējies, ja izdosies dabūt viņu aiz restēm!»

Rīkodamies īsti Šerloka Holmsa garā, viņš izveidoja detalizētu dosjē ar nosaukumu: «Ierosinājums lietas uzsākšanai pret Roidenu Šārpu», kurā viņš apgalvoja, ka Šārps «visādā ziņā ir īpatnēji atbilstošs meklētā noziedznieka tēlam» un ka eksistē vairāki fakti, kas liek «raudzīties uz viņu ar lielām aizdomām». Bija savākta informācija arī par viņa bērnību. Jau agri esot parādījušās kriminālas tendences: divpadsmit gadu vecumā viņš aizdedzinājis siena kaudzi, ar nazi sagraizījis vilcienos mīkstos sēdekļus. Raksturojums no Volsolas pamatskolas (kur savulaik tika nozagta atslēga) bija drūms: gandrīz katru dienu sodīts par pārkāpumiem, pieķerts krāpšanā, turēts aizdomās par anonīmu draudu vēstuļu rakstīšanu un galu galā izslēgts. Konans Doils īpaši apspēlēja faktu, ka Šārps strādājis par mācekli pie miesnieka, «apgūdams iemaņas, kā lietot nazi saskarē ar dzīvniekiem», un ka tieši tajā periodā, kad viņš bijis jūrā, vēstules vairs nav saņemtas un ņirgāšanās izbeigusies.

(Turpinājums 18. 09.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sera Artura Konana Doila dzīve bija ne mazāk interesanta kā viņa grāmatu varoņiem. Tomēr par viņu sarakstīts maz. Kā radās ideja stāstiem par Šerloku Holmsu? Kā racionāls cilvēks top par spirituālistu un notic fejām, izpelnoties sašutumu un neizpratni savos laikabiedros? Par to Rasela Millera aizraujošajā Konana Doila biogrāfijā. No angļu valodas tulkojusi Maija Andersone.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?