Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Reitinga ledus atkūst

Kredītreitings, kas Latvijai krīzes laikā visai krietni sašļuka, pamazām sāk atgūties, un novērtējuma līknes lēnām maina kursu augšupejošā virzienā. Kredītreitingu aģentūras, redzot progresu Latvijā un tās ekonomikā, pēdējos mēnešos sākušas uzlabot Latvijai doto novērtējumu vai arī devušas mājienu, ka tas varētu notikt nākamajā piegājienā.

Augstāks reitings ļauj valstij naudu finanšu tirgos aizņemties lētāk, un parasti tas attiecas arī uz valsts iedzīvotājiem. «Aprēķinot kopējo kredīta likmi, tiek ņemts vērā arī valsts kopējais risks. Uzlabojoties reitingam, ar laiku varētu samazināties arī uzcenojums par valsts risku,» _Dienai_ uzsver _Swedbank_ Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs atpazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras - Moody's Investors Service, Fitch Ratings un Standard & Poor's (S&P), kā arī Japānas R&I. Hipo fondu analītiķis Aleksejs Marčenko norāda, ka aģentūras ir privāti uzņēmumi, un to kredītreitingi nepieciešami tiem, kas vēlas aizņemties naudu finanšu tirgos, piemēram, valsts gadījumā emitējot vērtspapīrus un tādējādi aizņemoties naudu. «Kredītreitings ir aģentūru novērtējums attiecībā uz kredītņēmēja kredītrisku jeb spēju apkalpot un atmaksāt savas saistības,» tā Nordea bankas ekonomists Andris Strazds.

Reitingu nosaka, ņemot vērā dažādus rādītājus, piemēram, valsts parāda un budžeta deficīta apmēru, ekonomikas attīstību u.c. «Jo valsts ir maksātspējīgāka, turīgāka, jo sakārtotākas ir tās finanses un spēja vajadzības gadījumā iegūt naudu, jo augstāks ir šis kredītreitings. AAA reitings ir visaugstākais, un tāds tas ir, piemēram, Vācijai,» saka Swedbank pārstāvis. Valsts kredītreitings tiek noteikts kā ilgtermiņa, tā īstermiņa aizņēmumiem ārvalstu un vietējā valūtā. Taču svarīgākais ir reitings ilgtermiņa kredītu ārvalstu valūtā atmaksai, atzīst vairāki avoti.

Moody's bija vienīgā, kā novērtējums Latvijas ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā krīzes gados nepaslīdēja zem investīciju klases līmeņa atšķirībā no pārējo trīs aģentūru attiecīgā reitinga, kas nokļuva riskantajā jeb spekulatīvajā klasē. Šonedēļ Fitch Ratings par vienu pakāpi paaugstināja reitingu Latvijas ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā līdz BBB jeb zemākajam investīciju līmeņa reitingam. S&P un R&I savukārt nesen uzlaboja reitinga nākotnes vērtējumu, kas apliecina lielu varbūtību, ka drīz līdz investīciju klases līmenim varētu tikt paaugstināts arī pats reitings. Fitch Ratings lēmumu par reitinga paaugstināšanu pamatoja ar stabilizāciju ekonomikā, darbaspēka izmaksu sarukšanu līdz konkurētspējīgam līmenim u.c.

Latvijas Bankā (LB) gan Fitch Ratings paaugstināto vērtējumu uztver kā avansu pirms 2012. gada budžeta izveides, kas pēc līdzšinējā plāna ir konsolidācijas noslēdzošais posms. «Ja budžetu konsolidēs, izdevumu samazinājumu neaizvietojot ar nodokļu celšanu un deficīts 2012. gadā būs zem 3%, tad varam sagaidīt arī citu reitingu pakāpenisku atgriešanos investīciju kategorijā, un Latvijai ir visas iespējas turpmākajos gados par valsts parādu, salīdzinot ar kaimiņiem, lieki nepārmaksāt,» saka LB pārstāvis Mārtiņš Grāvītis. Reitingiem paliekot esošā līmenī, valsts par parāda apkalpošanu gadā procentos pārmaksātu apmēram 150-180 miljonu latu, ja tas būtu jāfinansē ar finanšu tirgū aizņemtu naudu.

Finanšu ministrijas (FM) mērķis ir, lai valsts kredītreitings investīciju kategorijā atgrieztos iespējami ātri, ņemot vērā plānoto pāreju no starptautiskās finanšu palīdzības programmas uz tirgus aizņēmumiem jeb nepieciešamību sākt pārfinansēt starptautisko aizdevumu, kas būs jāsāk atmaksāt 2012. gadā. FM pārstāve Baiba Melnace norāda: reitinga ierindošana investīciju klasē paplašina potenciālo aizdevēju loku, kas mazina kredītriska uzcenojumu aizņēmumu likmēs. Ieguvēja būs visa tautsaimniecība: valsts reitings ir nozīmīgs investoriem lēmumos par investīcijām un jaunas sadarbības sākšanai ar privāto sektoru. Tāpat vietējām bankām potenciāli būtu pieejami lētāki kredītresursi, kas varētu netieši ietekmēt turpmāko kreditēšanas nosacījumu uzlabošanos gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?