Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Reitingu dēļ kultūru aizbīda uz nakti

Plašu rezonansi izraisījis Latvijas Televīzijas (LTV) valdes lēmums pārcelt uz vēliem vakariem - plkst. 23.15 - raidījumu 100 g kultūras. Tas tiek pamatots ar nepietiekamu auditorijas piesaistīšanu, tāpēc šajā laikā no 27. maija, iespējams, tiks rādīts TV šovs Lauku sēta. Asi reaģējusi Kultūras alianse, izplatot atklātu vēstuli, kurā izteikta gatavība rīkot nepakļaušanās akcijas.

Kas īsti tiek pasūtīts

LTV vadības izplatītajā paziņojumā teikts: «Izvērtējot esošo raidījumu plānojumu, ir redzams, ka raidījums 100 g kultūras nepiesaista pietiekami plašu auditoriju, lai to pārraidītu skatītākajā laika zonā plkst. 19.30 - 20.00. Tā sasniegtā auditorija ir nepietiekama, lai LTV varētu izpildīt sabiedriskā pasūtījuma uzstādījumus minētajā laika joslā.» Šis formulējums mudina domāt, ka sabiedriskais pasūtījums nosaka sasniedzamo auditoriju pa laika joslām, kas tā nebūt nav. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Gints Grūbe Dienai skaidroja, ka sabiedriskajā pasūtījumā ir runa par to, kāda tematika jāaptver, taču nav konkrēti pateikts, cikos katrs raidījums jārāda. Te gan ir cita problēma - pati LTV vēl pirms jaunās valdes apstiprināšanas ir apņēmusies krietni palielināt tieši 100 g kultūras auditoriju. «Vidējā raidījuma auditorija 2012. gadā bija 27 000. Pie mums ieradās pirmā kanāla direktore Baiba Šmite ar prezentāciju, ka auditorija šim raidījumam pieaugs par apmēram 20 000, un tagad mēs to no LTV arī prasīsim,» stāsta G. Grūbe. Arī NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Cālīte-Dulevska šo solījumu sauc par pārgalvīgu. Viņasprāt, pārmaiņas varēja gatavot ilgākā laikā, piemēram, ļaut raidījumu līdz sezonas beigām jūnijā raidīt līdzšinējā laikā. Tomēr viņa izteicās, ka LTV valde strādājot ar vislabākajiem nodomiem.

Sazvanītais LTV valdes loceklis Sergejs Ņesterovs gan nerunā par konkrētā raidījuma auditorijas pieaugumu, bet norāda, ka šajā raidlaikā auditorijai būtu jābūt vismaz 100 000 skatītāju, un, ja tas netikšot sasniegts, tad LTV neizpildīšot sabiedrisko pasūtījumu kopumā. No S. Ņesterova lakoniskajām atbildēm, kuras viņš atteicās paskaidrot izvērstāk, gan netapa skaidri LTV konkrētie plāni tālākā perspektīvā - viņš izteicās, ka kultūras raidījumu saturs ir viena no LTV prioritātēm, pārmaiņu mērķis ir kultūras raidījumu satura stiprināšana un jaunais raidlaiks veicinās sabiedriskā pasūtījuma izpildi.

Brīdina par akcijām

LTV valdes lēmums izraisījis asu reakciju no Kultūras alianses puses, kuras vārdā atklātu vēstuli parakstījuši Latvijas Radošo savienību priekšsēdētāja Dace Bluķe, biedrības Laiks kultūrai valdes loceklis Juris Dambis un Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas valdes locekle Solvita Krese. «Raidījuma pārcelšana uz 23.15 samazinās kultūras pieejamību lielai daļai skatītāju. [..] Taču visnepieņemamākais ir pats princips, ka jaunā LTV valde sabiedriskās televīzijas popularitāti mēģina vairot, pazeminot LTV programmas kvalitāti - augstvērtīgu raidījumu pārceļot uz marginālu raidlaiku un tā vietā ieceļot izklaides šovu,» teikts vēstulē, kuras autori aicina LTV valdi tikties ar Kultūras aliansi. Vēstulē pausta gatavība sākt pretošanās akcijas un jau tiek vākti paraksti raidījuma aizstāvībai. LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte sola, ka valde nākamnedēļ tiksies ar 100g kultūras veidotājiem, atbildīgajiem redaktoriem un kanālu vadītājiem. Neoficiāla informācija liecina, ka LTV vadība vēlas mainīt raidlaiku arī raidījumam Teātris.zip un teātra izrāžu pārraidēm, kas varētu nebūt sestdienu vakaros. S. Ņesterovs izteicās, ka lēmums par to vēl nav pieņemts. Šo raidījumu, kā arī izrāžu ierakstīšanu videoarhīvā finansē Borisa un Ināras Teterevu fonds, un, cik zināms, ar to noslēgts līgums arī uz nākamo sezonu.

Situācija ar raidījumu 100g kultūras ir izraisījusi diskusijas arī sociālajos tīklos. Daļa pauž sašutumu, tomēr samērā daudzi izsakās, ka paši protestētāji, iespējams, ikdienā raidījumu nemaz neskatās. «Aurošana par @Latvijas TV 100 gramiem liekulīga, naftalīniska un, protams, ļoti pareiza. Kā man patīk pareizi cilvēki!!!» tviterī ironizē bijušais LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?