Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rūp bērni un viņu vecāki

Tāpat kā uzrūgst maize, arī idejai ir «jānorūgst», saka tikko darbu uzsākušās bērnu preču nomas Okid saimnieces Santa Latkovska un Ginta Narnicka. Viņu biznesa ideja sāka rūgt pirms diviem gadiem, kad radās doma par to, ka lietas, ko bērni augot lieto tikai salīdzinoši īsu laiku - ratus, ķengursomas, ceļojumu gultiņas, sēdeklīšus u.c. -, vecākiem varētu būt interese nevis pirkt, bet par lētāku naudu nomāt. Iedrošināja gan tas, ka šāds pakalpojums Latvijā nav izplatīts, gan tas, ka iecerētais neprasīja lielus finansiālus ieguldījumus.

Orientējas uz plašumu

Ginta un Santa ir māmiņas no Siguldas, un jautājums «kur likt lietu, kad bērnam to vairs nevajag?» viņām nav svešs. Ginta ik vasaru pārkrāmēja vairs neizmantotās lietas, secinot, ka to kalns aug, savukārt Santa uz savas ādas pārliecinājusies, ka pirkt nav obligāti - visi trīs viņas bērni uzauguši ar palienētiem ratiem. Toties katram nākamajam nācies pirkt mantas, bez kurām iztikuši iepriekšējie. «Cilvēki kļuvuši ļoti mobili, bērnus visur ņem līdzi, vairāk ceļo. Pēkšņi rodas vajadzība pēc lietām, kas agrāk nav bijušas nepieciešamas. Bet cik tu tās bieži izmantosi?» Santa prāto.

Bērnu preču nomas idejai konkurence Latvijā pagaidām nav liela. Šādu iespēju krīzes iespaidā sākuši piedāvāt bērnu preču veikali, koncentrējoties pamatā uz ratiem, svariem, ceļojumu gultiņām un autosēdekļiem. Gintas un Santas iecere ir piedāvāt pēc iespējas plašāku sortimentu - arī rācijas, pudelīšu sildītājus, rotaļlietas utt. Bērnu preču noma darbojas pēc tādiem pašiem principiem kā, piemēram, auto noma. Preces tiek ņemtas no vairumtirgotājiem, kas sniedz zināmas kvalitātes un servisa garantijas, un Okid īpašnieces neslēpj, ka, sākušas ar zīdaiņu mantām, ar laiku varētu piedāvāt lietas arī lielākiem bērniem. Tāpat plānots, ka, iznomājot, piemēram, gultu vai ratus, no Okid klāt varēs piepirkt arī pamperu paku, piena maisījumus u.tml. Tas, pēc abu uzņēmēju domām, atvieglotu dzīvi, piemēram, tūristiem, kas ceļo kopā ar bērniem.

Lai ģimenēm ērti

Bērnu preču nomas pakalpojums varētu palīdzēt Latvijai piesaistīt vairāk ģimeņu ceļotāju, ir pārliecinātas Okid īpašnieces. «Lielākā daļa ārzemju tūristu Latvijā ir pensionāri, jo te tiek nodrošināts viņiem vajadzīgais standarts. Bet Latvija vēl īsti nav apzinājusies, ka var kļūt arī par ģimeņu tūrismam draudzīgu zemi,» saka Santa. Informāciju par sevi Okid jau ielicis vairākos starptautiskos preču iznomātāju portālos, daudz palīdz portāls calis.lv, sākta arī sadarbība ar Siguldas tūrisma informācijas centru.

Pagaidām Okid darbības lauks ir Siguldas un Rīgas apkaime, taču nākotnes vīzijā ietilpst nomas punkti gan visā Latvijā, gan arī Lietuvā un Igaunijā. «Ir padomā arī blakuslietas, bet par tām stāstīsim citreiz. Katrā ziņā - tās saistītas ar bērniem un to, lai Latvijā ģimenes justos labi un ērti, gaidīti,» teic Ginta. Pētot tirgu, Santa un Ginta aptaujāja bērnu vecākus, un atklājās, ka ģimenes augstu novērtē, ja izveidots kas jauks un vērtīgs, taču jūtas ne pārāk labi gan vides nepieejamības dēļ (ar bērniem visur neiekļūsi), gan tāpēc, ka trūkst elementāra servisa, piemēram, bērnu rotaļu istaba ir, bet aplauztos zīmuļus tajā neviens nenomaina.

Tā kā bērnu preču noma Latvijā vēl ir pasveša lieta, potenciālie klienti pagaidām mēdz būt nogaidoši, lai gan atzīst idejas lietderību, stāsta Okid īpašnieces. Iespējams, piesardzību nosaka vēlme lietu pirms nomāšanas aptaustīt. Tā gan varētu mazināties, ja labas atsauksmes par Okid aizietu no mutes mutē, spriež Santa un Ginta, tādēļ koncentrējas uz jau esošo klientu servisu.

Ar mentoru atbalstu

Sākot biznesu, zināmu piepūli (tomēr ne bez aizraušanās) prasījis viss, jo neviena no Okid saimniecēm nav studējusi uzņēmējdarbību. Ginta strādāja IT firmā, bet, kad pagājušā gada nogalē darbā tika paziņots par projekta beigšanos, pat izjuta atvieglojumu, jo nu varēja aktīvāk pievērsties Okid veidošanai. Santa savukārt bijusi projektu vadītāja pašvaldībā, tāpēc arī pieeja savam biznesam kā projektam devusi stabilāku pamatu zem kājām. Strādājusi arī kā korespondente Siguldas avīzē, taču nesen no darba aizgājusi. «Citādi jūties izplūdis kā ķīselis, un labi nesanāk nekas. Smejamies, ka laikam esam maksimālistes - ja dara, tad par visiem 100%,» Santa smaida.

Vajadzīgās zināšanas abas sievietes saņēmušas mentoringa programmā Līdere. «Interesējāmies arī par Altum, bet vīlāmies - tur sanāk tas pats kredīts, bet kredītmaksājumos galīgi negribējās iekulties. Ar Līderi bija vienkārši, skaidri un saprotami. Ļoti laba programma, kas arī liek aktīvi kustēties uz priekšu,» stāsta Ginta. Svarīgākais ir ieklausīties sevī, saprast, kas pats tevi uzrunā, jo «ar varu nekur neiedzīsies». Un galvenais - jānoķer aiz astes īstais idejas realizēšanas brīdis, jo iespēja var arī aiziet prom, savās atziņās dalās Okid īpašnieces. Uz biznesa dzīvotspēju raudzīties cerīgi viņām liek citu valstu piemēri - pārsteigums bijusi šādu nomu izplatība ne vien ASV, Kanādā, bet arī Ukrainā. «Ja jau piedāvājums ir tik milzīgs, tātad tas cilvēkiem ir vajadzīgs,» secina Santa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?